Náklady na provoz osobního automobilu

2. května 2016, 10:00

Kalkulace známá pod anglickou zkratkou TCO (Total Cost of Ownership) vyčísluje budoucí náklady na provoz a vlastnictví vozu. Společnost JiTiS CZ s.r.o. uvádí na trh unikátní kalkulátor nákladů na provoz vozidla. Ve webové aplikaci na stránkách jitis.eu naleznete řadu odpovědí na výše uvedené dotazy.

Budoucí náklady na provoz osobního automobilu jsou vedle jeho pořizovací ceny nejdůležitějším parametrem. Zajímají proto majitele vozidla, ale i zájemce o koupi nového i ojetého vozu. To vše se skrývá za otázkami:

Kolik to asi bude stát v servisu? Kolik stojí na toto auto náhradní díly? Kolik to žere benzínu? Kolik budu muset zaplatit za opravy? Kdy se na tom dělají rozvody a kolik budou stát? Mám to už prodat, nebo ještě opravit? Mám si koupit benzin nebo diesel? Kolik bude stát pojistka? Kolik budou stát tyhle 19“ pneumatiky? A další podobné dotazy.

Jak to ale všechno rychle spočítat, pokud možno ještě před koupí vozu? A jak si to spočítat pro tohle starší auto když najedu tak 20.000 km za rok?

Pro více než 20 000 modelů aut kalkulátor JiTiS TCO počítá provozní náklady zadaného vozidla. Co všechno a jak se zde počítá?

Po zadání vozidla v několika krocích je definován přesně typ vozidla a motoru, dále zapíšete datum uvedení do provozu, stav tachometru, aktuální cenu vozu a spustíte bezplatný výpočet.

Systém JiTiS vám ve Free verzi vypočítá náklady na provoz na další dva roky při nájezdu 800 km za měsíc.

Náklady jsou rozděleny do řady podúčtů, jako je údržba, opravy, spotřeba, odpisy, náklady na náhradní díly, na práci v servisu, pneumatiky, povinné pojištění. Součástí je i přehled tzv. zanedbané péče – informace co vše již mělo být na vzhledem k najetým kilometrům, nebo stáří na vozidle opraveno nebo vyměněno.

Celkově se dozvíte, kolik vydáte na provoz v uvedeném období a kolik vás bude stát jeden ujetý kilometr. A k tomu několik grafů a nastavení hodnot pro tuto free verzi.

Celý systém a komplexnost kalkulací se ale projeví až po přechodu do placené verze (162 Kč / 6€ za sérii 10 výpočtů vybraného vozu)

Zde je možné zadat váš roční nájezd kilometrů, nastavit další parametry užívání, a zejména zapsat údržbu a již provedené opravy vozu, případně ohodnotit opotřebení jednotlivých dílů. První setkání s kalkulátorem JiTiS se může zdát složitější, ale je to připraveno i pro naprostého technického laika, který si sám může postupně zaznamenat všechny důležité informace, na nic nezapomene a spočítá si svoje vybrané vozidlo.

Jak se to všechno vlastně počítá?

Vezměme případ rozvodů motoru, to je oprava, která je nutná pro zajištění chodu motoru a je také relativně nákladná. Cena se pohybuje od několika tisíc až po desítky tisíc korun. U každého motoru je výrobcem stanoven jiný interval najetých kilometrů a někdy i stáří vozu.

JiTiS načítá tyto informace z údajů výrobců a posuzuje je z pohledu konkrétního vozu, sdělí vám, zda již rozvody měly být vyměněny, nebo kdy to při vašem nájezdu kilometrů bude třeba. Dále načte hodnotu náhradních dílů a časovou normu práce pak vynásobí hodinovou cenou v servisu značky vozidla. Cenu Vám pak k termínu opravy zobrazí.

Podobně postupuje i při výpočtech dalších oprav. Výhodou je, že některé díly je možné i posoudit z pohledu opotřebení a jejich životnost pak zaznamenat a do výpočtu promítnout. Například u tlumičů, brzdových kotoučů a zejména pneumatik, kde zaznamenáte hloubku dezénu v %.

Ostatní náklady na provoz: Spotřeba je řešena výpočtem z objemu motoru, výkonu, stáří vozu, hmotnosti vozidla ale i způsobu jízdy řidiče. Velmi dobře tak zobrazuje skutečný provou a není pouze citací z techničáku vozu. Orientačně je uváděno i povinné ručení, náklady na STK, náklady na přezouvání pneumatik a další.

Všechno pak uživatel JiTiS obdrží v kalkulacích na 3 roky provozu jak v tištěné podobě, tak na obrazovce v grafickém uspořádání. A na časové ose vidí, kdy bude třeba do vozu investovat a kolik.

Dozvíte se tak odpovědi na mnohé otázky uvedené v záhlaví článku. Zkuste si spočítat vlastní vozidlo, nebo porovnat více vozidel než se rozhodnete některé si koupit. Budete jistě překvapeni, co všechno se dozvíte!

Související články

Webová aplikace JiTiS TCO
Webová aplikace JiTiS TCO

Společnost JITIS CZ s.r.o. uvádí na trh unikátní webovou aplikaci JiTiS TCO pro výpočet nákladů na provoz osobního automobilu. Výpočet obsahuje budoucí náklady na údržbu, opravy, díly, náklady na palivo, pneumatiky, ztrátu hodnoty vozu a další výdaje na následující 3 roky. Již bezplatná verze vás uvede do reality, kolik opravdu stojí 1 kilometr Vašeho auta, […]

JITIS TCO kalkulátor – aktuálně podporované značky
JITIS TCO kalkulátor – aktuálně podporované značky

V současné době systém JITIS TCO (Total Cost of Ownership) podporuje následující značky výrobců osobních vozidel. ALFA ROMEO, BMW, CHEVROLET, CITRÖEN, DACIA, DAEWOO, DAIHATSU, FIAT, FORD, HONDA, HYUNDAI, INFINITI, ISUZU, JAGUAR, JEEP, KIA, LANCIA, LAND ROVER, LEXUS, MAZDA, MINI, MITSUBISHI, NISSAN, OPEL, PEUGEOT, PORSCHE, RENAULT, SAAB, SEAT, ŠKODA, SMART, SUBARU, SUZUKI, TOYOTA, VOLVO, VOLKSWAGEN. Aktuálně […]

Spolupráce JiTiS s autoservisy a autobazary
Spolupráce JiTiS s autoservisy a autobazary

Společnost JiTiS CZ s.r.o. hledá pro rozvoj spolupráce partnery – autoservisy a autobazary se zájmem o nový koncept služeb JiTiS poskytovaný motoristům. Zájemcům z řad neznačkových i značkových autoservisů nabízí možnost využití systému JiTiS při plánování oprav vozidel jejich zákazníků pomocí kalkulací budoucích časů a nákladů na údržbu a opravy vozidel. Kalkulace JiTiS stanoví a vypočítá […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!