Zakletý Renault Scénic – Příliš tvrdý oříšek pro 4 expertní opravny

24. listopadu 2010, 0:00

Člověk je pořád jenom lidská bytost a ta dělá chyby. Bylo tomu tak i u tohoto případu, kde bylo sice o vozidlo pečováno v pravidelných intervalech, ale kde se stala chyba. Přirozené opotřebení elektrod svíček pak navíc doprovodila další závada a jejich kombinace se tak stala pro elektronický management motoru neřešitelnou situací. Dokladují to i neznámá chybová hlášení, na které ani specializovaná tovární podpora Renault nenašla jejich přesné znění. Ačkoliv v tomto příběhu by banální projevy závady vyřešilo poměrně jednoduché měření zapalování před opravou a po ní, byly na vozidle vyměňovány díly jako škrtící klapka, svazek elektrické kabeláže, hlava válců a řídící jednotka motoru… posledně jmenovaný díl (mimochodem nejdražší) dokonce třikrát. Přečtěte si příběh se šťastným koncem…

Popis problému: Po nějakou dobu po pravidelné inspekci a výměně oleje se vrátli majitel vozidla do opravny se svítící kontrolkou. Závada se objevuje zcela nečekaně za teplého i studeného motoru. Chybové hlášení zní na válce 1 a 4 – rozpoznání nezápalů. Řídící jednotka odpojí dva vstřikovací ventily a motor běží jen na dva válce. Po vypnutí motoru a novém startu jede vozidlo zase normálně. Perioda opakování závady se dle majitele jakoby zkracuje.

Popište prosím chybový kód slovy:
Vedle závady na výpadky zapalování válců 1 a 4 byly uloženy v paměti i další závady. Jedno hlášení znělo na škrtící klapku, a ostatní 3 až 5 závad bylo označeny jen číslem s dodatkem „Neznámá závada- kontaktujte Renault Hotline“…

Dosavadní analýza…:
1 x škrtící klapka
3 x řídící jednotka
1 x kabelový svazek všechny kabely u řídící jednotky přerušeny a nahrazeny i se svorkovnicí z jiné kabeláže
1 x demontována hlava válců a vačky a provedena důsledná inspekce
Vše bez úspěchu, závada přišla vždy po ca 60 km opakovaně a znovu.

Poznámka:
Naše analýza zapalování odhalila trvalou závadu – sériové jiskřiště na válci č. 2 a pár sporadických jisker v sekundárních okruzích válců č. 1 a 4. – a k tomu ještě objevujeme svíčky, které pro tento vůz nejsou výrobcem schváleny ani doporučeny. Svíčky totiž nemají označení „R“ a k tomu ještě mají jinou teplotní hodnotu.

 

Místo činu
Pohled do motorového prostoru byl po zásazích pozoruhodný. Nastavované všechny kabely kabeláže včetně svorkovnic vedoucích k řídící jednotce a pocházejících z jiného vozu. Všechna vedení jsou velmi pečlivě provedena. Odhodlání závadu opravit i za tuto cenu bylo víc než obdivuhodné.

Detail kabeláže v motorovém prostoru
Tohle muselo stát hodně času a práce..

FCD – náš první diagnostický krok
Chceme být rychle u cíle, proto volíme nejsnadnější napojení zapalování: na tomto motoru je to napojení primáru. Pro první ohledání to zatím stačí.

FCD – Výsledek testu primáru
Kanály 1 – 4 = válce 1 až 4… Zatímco válce 1 a 4 hoří přímo vzorově, je doba hoření sériově zapojených cívek válců 2 a 3 o mnoho kratší. V sekundárním okruhu válců 2 a 3 musí být nějaká závada… (Jehly zapalovacích napětí nejsou vidět pro nízkou vzorkovací frekvenci následkem volby delší doby nahrávání a počtu 4 nahrávaných kanálů).

FCD Oscilogram č.2
červená = válce 2 a 3 (vada sériového jiskřiště je zde jasně vidět)
modrá = válce 1 a 4 (zde je občas vidět neobvykle vysoké přeskokové napětí a velmi krátká doba hoření)
Na modrém signálu s nejvyšším zapalovacím napětím je vidět přeskok krátké jiskry, která přeskočí pravděpodobně někde jinde než mezi elektrodami svíčky. Tento úkaz je pravděpodobně řídící jednotkou rozpoznáván jako nezápaly. Okruh pro svíčky 1 a 4 je ovládán společně.

FCD Oscilogram č.3
červená = válce 2 a 3
modrá = válce 1 a 4

Defekt č. 1 – odhaleno za 15 minut
Tahle cívka má na sekundáru nekonečný odpor (válec 2). Z takto zvýšeného přeskokového napětí vzniká zvýšené elektromagnetické rušení, které vadí řídící jednotce, a ta následně zaznamenává neznámé závady.

Defekt č. 1 –
zapalovací cívka válce č. 2 má nekonečný odpor na sekudárním vinutí…

Defekt č. 2 – odhaleno po dalších 5 minutách
tyto svíčky nedoporučuje ani výrobce vozidla, ani výrobce svíček. Podle BRISKu by zde měly být svíčky s označením DR15YC, takže zde chybí písmenko „R“ = s odrušovacím odporem.

Vzorové signály pro Renault Sagem systém
Ch A1: napájení12 Volt pro zapalovací cívky 1 a 4 snímané na 1. válci
Ch A2: Výstup z válce č. 1. do válce č. 4. (sériové zapojení)
Ch A3: Výstup z vcívky č. 2. do cívky č. 3. (sériové zapojení)
Ch A4: napájení 12 Volt pro zapalovací cívky 2 a 3 snímané na 2. válci

Zapojení Renault
VIVID – Workshop ATI – www.workshopdata.com

Výrobce: Renault
Model: Scenic II
Rok výroby: 2004
Kód motoru: K4M-782
Typ motoru: 1.6 16V
Výkon: 83 kW
Převodovka: Manuální
Palivo: Benzín
Systémy – Příznaky:
Motor – rozsvěcí kontrolku motoru (MIL) , výpadky chodu motoru

Závady:
defektní akční člen
disfunkce modulu zapalování
elektronická disfunkce
nekompatibilní součástka
přerušený vodič

Řešení :
výměna komponentu

Vyměněné díly : svíčky

Opravy… /Závěr:
Opraveno: První inspekce s výměnou nekompativilních svíček celou story asi odstartovala. U ostatních oprav byla přílišná pozornost věnována vlastní diagnostice a „doměnkám“ než měřením.

Článek je majetkem portálu www.fcd.eu.

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ladis, 21. července 2021, 23:59 0 0

Dobrý den,
článek mně inspiroval v mém bádání, protože auto vykazuje stejný projev jak popisujete. Zeptám se, jak lze změřit cívku, její sekundární vinutí, když mám k dispozici jen jeden konec cívky (výstup na svíčku).
Děkuji.

Odpověď

Redakce, 22. července 2021, 13:47 0 0

Dobrý den,
Článek jsme pouze převzali, jak je napsáno na jeho konci, je majetkem portálu fcd.eu. Pokud potřebujete nějak dále poradit, kontaktujte přímo FCD.eu.
Děkujeme.
Redakce.

Odpověď