ACTRONICS: Opravy elektronických automobilových dílů – 5.díl

6. května 2011, 0:00

Pátý díl „Oprav elektronických automobilových dílů“. Tentokrát se podíváme na elektronické škrticí klapky, váhy, průtokoměry vzduchu a rozdělovače.

Elektronické škrticí klapky:
Elektronické škrticí klapky lze rozdělit do několika skupin:
– Elektromotorické škrticí klapky
– plně elektronické škrticí klapky
– mechanické škrticí klapky se snímačem polohy event. osazené váhou vzduchu

Elektromotorické škrticí klapky jsou konstrukčně provedeny tak, že je zde mechanická vazba mezi škrticí klapkou a pedálem akcelerátoru. Úhel otevření škrticí klapky je monitorován snímačem polohy a tyto informace jsou neustále sledovány motor managementem. Výsledná data jsou porovnávána v reálném čase s řadou dalších informací z ostatních snímačů. Systém motor managementu vypočítává optimální polohu škrticí klapky s ohledem na spotřebu paliva a emise. Tato informace je vedena zpětnou vazbou do elektroniky škrticí klapky, která donastaví optimální úhel tak, jak je vyžadován.

Plně elektrické škrticí klapky mají již vynechánu mechanickou vazbu s pedálem akcelerátoru. Prakticky to znamená, že motor management potřebuje pro výpočet polohy škrticí klapky navíc informaci o poloze pedálu akcelerátoru. Nastavení škrticí klapky je aktivováno pouze pomocí řídicího signálu ze systému motor managementu.

Příčiny poruch škrticích klapek
Elektronické škrticí klapky jsou většinou osazeny mechanickým,
kontaktním snímačem polohy klapky (TPS – Throttle Position Senzor). Tyto snímače jsou vlivem svého opotřebení velmi poruchové a bývají zpravidla hlavní příčinou poruchy škrtících klapek.
Další běžnou poruchou může být snímač množství nasávaného vzduchu, pokud je jím škrticí klapka vybavena.
Méně běžnou poruchou je pak závada na elektromotoru, event. na převodech pohonu klapky.

Profesionální opravy škrticích klapek
Škrticí klapky je nutné nejprve kompletně rozebrat,jednotlivé díly dokonale očistit a posoudit stav a opotřebení mechanických a elektronických součástí.
Pokud hřídel škrticí klapky vykazuje opotřebení, je nutné ji vyměnit za novou.
Dále je nutné vyměnit opotřebované snímače polohy škrticí klapky. Ty jsou buď nahrazeny ekvivalentem originálního snímače, tj. snímačem s odporovou dráhou, nebo je možné v mnoha případech vybavit škrticí klapku speciálním elektronickým bezkontaktním snímačem, který je vysoce odolný vůči běžnému opotřebení. Elektronický bezkontaktní snímač je osazen dvěma hallovými snímači a elektronikou, která snímá polohu natočení a poskytuje výstupní signály stejné jako v případě pasivního snímače.

Škrticí klapky vybavené snímačem množství nasávaného vzduchu jsou ještě navíc osazeny novým snímačem př. NISSAN Micra.

 Klapka osazená snímačem množství nasávaného vzduchu

Po opravě je nezbytně nutná kalibrace/ základní nastavení klapek. Zajistí se tím především správná funkce klapky na volnoběh, event. funkce v nouzových režimech. Kalibrace též platí pro snímač množství nasávaného vzduchu.

Váhy, průtokoměry vzduchu

Tyto snímače zásadně ovlivňují chod motoru. Pokud bychom do vozu namontovali levnou, nekvalitní náhradu, se špatnou charakteristikou, mohli bychom se setkat s následujícími problémy:

– motor nemá v určitých oblastech otáček výkon
– motor má zhoršené emise
– vozidlo má vyšší spotřebu

Příčiny poruch váh, průtokoměrů vzduchu
Hlavními příčinami poškození váh vzduchu je jejich postupné zanesení nečistotami, zaolejování, poškození průnikem vody do sacího potrubí apod.

Opravy váh, průtokoměrů vzduchu
Při opravách je buď nahrazen pouze snímací prvek, nebo v případě váh, které jsou konstruovány rozebíratelně, je možné nahradit kompletní senzor včetně elektroniky.

Jako příklad zde můžeme uvést speciálně vyvinutý univerzální senzor, který je osazen skleněnou deskou snímače pro rychlou odezvu signálu a řídicím procesorem pro možnost nastavení přesné kalibrace senzoru pro určitý typ vozu. Přesnost programování je od 0,03 V, což je nezbytné pro všechny moderní automobily. Senzor může být osazen více druhy konektorů pro pokrytí větší šíře vozového parku.

Specialitou mezi váhami vzduchu je její umístění přímo v řídicí jednotce, která je součástí sacího potrubí, tak jako v případě Mercedesu A. I zde je možná výměna snímacího prvku.

Nezbytnou podmínkou po opravě/ výrobě váhy vzduchu je její kalibrace na speciálním testovacím zařízení.

Rozdělovače zapalování:
Při generálních opravách rozdělovačů je nezbytně nutné používat pro zajištění dlouhodobě spolehlivé funkce originální hřídele pohonu a moduly základových desek.

Jedině použitím těchto originálních dílů lze po opravě hovořit o ekvivalentním dílu k originálnímu.

Pokud by byly použity náhrady z Číny / Taiwanu je životnost omezena dle našich zkušeností na 1 – 2 roky.

Závěr
Závěrem bychom chtěli varovat před použitím neznačkových dílů a náhrad, u kterých nejsou zaručeny příslušné parametry, tudíž ani dlouhodobá spolehlivost. Také neodborné opravy elektronických komponentů mohou místo finanční úspory přinést v konečné fázi větší náklady a spoustu zbytečných starostí. Proto se vždy obracejte na firmy, které mají odpovídající zázemí a jsou schopny poskytnout profesionální služby.

Díl první – opravy řídicích jednotek motoru

Díl druhý – řídící jednotky

Díl třetí – opravy – repase sdružených palubních přístrojů

Díl čtvrtý – opravy komponentů komfortní elektroniky

Díl pátý – elektronické škrticí klapky, váhy, průtokoměry vzduchu a rozdělovače

Více na autoakademie.cz.

Související články

Firma OPTIMEX INTERNATIONAL má nové webové stránky
Firma OPTIMEX INTERNATIONAL má nové webové stránky

Firma Ing. Miloš Lustig – OPTIMEX INTERNATIONAL, která v roce 2012 převzala od Autoakademie pana Ing. Zdeňka Svobody zastoupení holandské společnosti ACTRONICS pro Česko a Slovensko, má nyní nové webové stránky, které se zabývají nabídkou oprav elektronických dílů pro většinu osobních a dodávkových automobilů (12 Voltů). Na www.opravyjednotek.cz je možné v široké nabídce najít možnost vysoce […]

ACTRONICS – Opravy elektronických automobilových dílů s 2-letou garancí
ACTRONICS – Opravy elektronických automobilových dílů s 2-letou garancí

Přinášíme Vám seriál, ve kterém vás postupně v jednotlivých dílech budeme seznamovat s technickými informacemi, které se týkají oprav elektronických automobilových dílů. V prvním vydání vám přiblížíme problematiku týkající se oprav řídicích jednotek motoru. Hlavní příčiny poruch řídicích jednotek motoru Při problémech s ŘJ je velmi důležité znát a vědět hlavní důvod poruchy řídicí jednotky. […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!