Díly zavěšení kola a jejich kontrola před zimní sezónou

11. října 2012, 0:00

Nyní přichází období, kdy každý motorista navštíví pneuservis kvůli přezutí pneumatik z letních na zimní. Současně je to ale i vhodná doba, kdy by se motorista měl podívat, co se s podvozkem za dobu letního provozu přihodilo, kam se poděl ochranný protikorozní nástřik podvozku, v jakém stavu jsou pružiny zavěšení, tlumiče, ale hlavně jejich ochranné sady.

Na ochranné sady je třeba se v tomto období skutečně více zaměřit, neboť chrání tlumič pérování (jeho pístní tyč, vodící pouzdro) před nečistotami, kterých v zimních měsících na silnici bude jistě hodně. Jedná se o kamínky od inertního posypu, slaná voda, bahno a podobně.

Ochranná manžeta si také v letních měsících protrpěla své, když musela snášet horké sluneční paprsky a působení UV záření, díky kterému zkřehla.

Pokud se budeme bavit o ochranné sadě přední nápravy, většinou se v současné době jedná o vzpěru Mc. Pherson, setkáme se s klasickou varhánkovou manžetou vyrobenou např. z gumy. Kontrolu jejího stavu lze provést pouze tak, že jí natáhneme, to znamená, že vozidlo dáme na zvedák a necháme vyvěsit závěs kola. Pokud vozidlo stojí na vozovce manžeta je stlačená a nemáme příliš šancí posoudit její stav. Kolikrát je majitel po zdvižení jeho vozidla nemile překvapen, kolik prasklinek manžeta na sobě má. V průběhu propérování nasávají praskliny nečistoty z prostoru podběhu kola a shromažďují je uvnitř manžety.
U současných moderních vozidel je součástí ochranné manžety i doraz, jenž ochrání tlumič před poškozením při pohybu do krajní polohy, ale také zvyšuje komfort při propérování. Dříve se dorazy umísťovali odděleně do závěsů kola a byly vyrobeny z gumy, jenž měla dlouhou životnost. Naproti tomu byli dorazy poměrně tvrdé a při propérování do krajní polohy dávaly dorazy o sobě vědět. Dnešní dorazy jsou vyrobeny s polyuretanu, jenž je měkký a komfortní. Má ale jednu nevýhodu, a to je výrazně nižší životnost. Typickým příkladem pro náš vozový park je ochranná sada s dorazem u Škody Fabia, jenž se nachází na zadní nápravě. Na tomto koncernovém vozidle a všech ostatních sdílejících tuto prachovku se můžeme přesvědčit o její omezené životnosti, ačkoliv tlumič pérování může být ještě funkční. Zhruba kolem najetých 120.000 km dochází k natrhnutí dorazu, jenž se postupně v krátké době oddělí od ochranné plastové manžety.

Na přiložených fotografiích jsou vidět již vzniklé trhliny, které byly objeveny při přezouvání na zimní pneumatiky. Na další fotografii je vidět ochranná sada po pár stovkách najetých kilometrů, kdy již došlo k utržení dorazu od prachovky a následnému obnažení pístní tyče. Takto obnažená pístní tyč a vodící pouzdro tlumiče nedokáže odolávat provozu v zimním období. Dojde k poškození chromové vrstvy pístnice a následnému vydření vodícího pouzdra tlumiče, který následně vyteče.

Pozorný motorista časem postřehne slábnoucí účinek tlumiče pérování (vozidlo ztratí stabilitu, začne se více naklánět a poskakovat), nicméně je hodně řidičů, jenž si na postupně zhoršující se chování vozidla zvykne a to je to nejhorší! Pak přijde krizová situace, kdy bude motorista potřebovat udělat na zimou rozbité silnici úhybný manévr, popřípadě zabrzdit, ale to již bude pozdě, neboť vozidlo bude mít výrazně delší brzdnou dráhu.

Jednoznačně tak doporučuji, aby motoristé nezanedbávali své „čtyřnohé miláčky“ a provedli kontrolu ochranných sad tlumičů, když prevence je vždy levnější nežli následné opravy.

Materiál připravil Dipl. Ing. Václav Uhlíř
Zástupce pro Českou republiku a Slovensko
Business Development Assistant- KYB Europe Representative Office

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!