FCD.eu: Zvyšte prodej akumulátorů ještě daleko před zimou

24. října 2012, 0:00

Každá zima přináší nemálu automobilistů mnoho úskalí. Mezi první přichází vedle zimního obutí i snížená kapacita akumulátoru pro zimní start. Váš autoservis však nemusí čekat, až budou zákazníci telefonovat za prvních ranních mrazů, ale mohou být na slabý akumulátor upozorněni spolehlivě již napodzim. Udělejte si u zákazníků dobré renomé Vaším profesionálním přístupem k výměně autobaterie…

Jak to většinou chodí…
Znáte to, ve spěchu při odjezdu z horského pobytu na horách zjistíte, že Váš akumulátor dosloužil. Na tuto Vaší nouzi čekají lokální prodejci, kteří Vám nabídnou "nejlevnější" baterii. Pasuje do auta? Pasuje, tak co, šup sem s ní… Ale je to skutečně dobrý obchod?

Výběr akumulátorů nebudeme komentovat. Levné repliky akumulátorů z Číny mají nekvalitní i nosnou mřížku (ta je základem pro správnou funkci a dostetčnou startovací rezervu každého akumulátoru) a tak může dosloužit dokonce už za 1/5 životnosti kvalitního akumulátoru. Suma sumárum může být takový akumulátor "drahým šuntem", který Vás zachrání jen teď, na horách v nouzi.. Za pár měsíců to ale může být ve starých kolejích a dokonce může být i hůře.

Testujte akumulátor výhradně ve vozidle, tak jak je namontován!
Většinou jen takto přijdete na kloub tomu, co Vaši baterii pomalu ale jistě dlouhodobě ničí. Odborný servis, který je dobře informován Vám dovede dobře poradit, co neudělat špatně. A neplatí zde jenom, čím dražší a výkoněkjší akumulátor, tím lepší!

Obr.1: Multifunkční tester akumulátorů vybavený tiskárnou bývá k dostání všude, kde jenabízena diagnostika. POkud ho již máte a práší se Vám na něj ve skříni, oprašte ho a podořte svůj obrat daleko před zimou! On je totiž schopen za několik málo sekund zjistit, jak na tom nejen akumulátor, ale i kostry, startér a dokonce i systém dobíjení!

Když už zjistíte vadný nebo opotřebený akumulátor, je vždy potřeba prověřit a lokalizovat problémy, které k předčasně opotřebenému nebo vadnému akumulátoru vedou. Nezřídka majitel po koupě nové baterie zjistí, že má znovu problémy s akumulátorem (viz diagnostický případ: ZDE) . Jak je z případu vidět, je mnohdy příčina v předčasně opotřebeném akumulátoru jinde než v něm samém. Namátkově lze jmenovat nekvalitní kostry startéru, špatné ukostření motoru s karoserií, příliš vysoký samovybíjecí proud za klidu vozidla apod.

 

Obr.2: Výtisk pro zákazníka utvrzuje nekompromisní realitu a určí poměrně přesně odhadovanou životnost a to i tehdy, pokud není akumulátor předepsaně dobitý. Malý, ale inteligentní tester dokáže otestovat se stejným výsledkem i akumulátor částečně vybitý. Ukáže například jeho předepsanou a skutečně změřenou kapacitu, napětí na svorkách, vnitřní odpor baterie a odhadnutou zbytkovou životnost. To vše za pár sekund po napojení na svorky akumulátoru.

Kromě testu samotného akumulátoru zvládají takové testery ještě test koster, správného dobíjení a test startéru, vše s výtiskem průkazného výsledku pro zákazníka.

Podívejte se s námi na pár tipů, které nejsou k zahození při prodeji akumulátoru zákazníkovi, protože se vyvarujete pozdějších reklamací na Vaši službu. (Viz záložka "Obrázky a soubory")

www.fcd.eu

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!