POLYURETAN – ideální řešení pro motosport, offroad a drift

14. dubna 2019, 10:44

Již delší dobu je používání polyuretanových dílů u zavěšení vozu stále populárnější.
Má to mimo jiné souvislost s používáním tohoto materiálu v motoristickém sportu, jako je ralley, drift nebo offroad. Všeobecně se soudí, že polyuretanové díly použité u těchto aktivit jsou lepší než tradiční gumové. Je to však pravda?

Terénní vozidlo

Díly používané v motoristickém sportu by měly být charakteristické svým vlivem na vysokou Driftovánípřesnost řízení a rychlost reakce.

Polyuretan, i když je nyní v motoristickém sportu nejvyšší úrovně v současné době nahrazován díly vyztuženými teflonem nebo slitinami hliníku, tyto úkoly splňuje.

Je mnohem odolnější než guma. Jeho pevnost v tahu je od 20 do 50 MPa, zatímco pevnost gumy je maximálně 20 MPa, vykazuje vyšší odolnost vůči toxinům a oděru. Je nutné také upozornit na snadnou montáž polyuretanových silentbloků. Obvykle stačí použít mazivo, vložit polyuretanové díly do otvoru a pak do nich vtlačit kovové pouzdro.

Polyuretanové silentbloky s mazivem

Při výběru polyuretanových dílů zavěšení s větší tvrdostí mějte na paměti, že spolu s přesnější kontrolou vozidla se zároveň snižujeme komfort řízení. Vibrace a nerovnosti mohou být mnohem více cítit.

Dalším faktorem, kterému je třeba věnovat pozornost, je správná údržba polyuretanových
dílů zavěšení, zejména při terénní jízdě typu offroad. Potom hrozí nebezpečí, že se voda a písek dostanou například do uložení silentbloků ramen. Může to vést k rychlejšímu opotřebení dílu v důsledku extrémních podmínek použití.

Polyuretany s vnitřními kovovými pouzdry
TEDGUM nabízí polyuretany i s vnějšími kovovými pouzdry

Například silentblok obsahující gumu je opotřebováván pomalu, systematicky vytvářející takzvanou „vůli“. Naproti tomu poškozený polyuretan vytváří vůli okamžitě, která se navíc zvyšuje rychleji než v gumovém ekvivalentu.

Je také důležité pečlivě zvolit parametry silentbloku (včetně tvrdosti polyuretanu), jinak se může vyskytnout diskomfort ve formě charakteristického „vrzání zavěšení“.

Stojí za zmínku, že v případě polyuretanových dílů nacházejících se v automobilech používaných pro každodenní jízdu, se doporučuje dokonce každoroční mazání, v závislosti na podmínkách, ve kterých se používají.

Srovnávací tabulka polyuretanových a gumových silentbloků

Výrobky firmy TEDGUM obsahují návod
Výrobky firmy TEDGUM obsahují návod

Závěrem lze říci, že polyuretanové silentbloky se obvykle používají v automobilech, ve kterých je podvozek vystavován vysokému zatížení a vyžaduje zvýšenou pevnost. U vozidel používaných pro offroad, driftování nebo jiné motoristické sporty je dokonce vhodné instalovat polyuretan. Pro běžně používané auto stojí za to zvážit, zda je podvozek skutečně nutné zesílit. Pokud je ale třeba zavěšení opravdu trochu zesílit, doporučuje se vyměnit pouze některé silentbloky při správné volbě tvrdosti.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!