Pozor na doplňování AdBlue

22. října 2020, 18:09

Norma Euro 6, která platí od září 2014, přinesla potřebu snížit emise oxidů dusíku (NOx) o více než 50 % ve srovnání s předchozími požadavky. To mělo snížit hladinu znečišťujících látek obsažených ve výfukových plynech ze vznětových motorů a omezit jejich negativní dopad na životní prostředí.

AdBlue

Výsledkem je, že stále více výrobců vozidel začalo využívat systém Selective Catalytic Reduction (SCR), který upravuje výfukové plyny pomocí speciálního řešení AdBlue®. AdBlue® je obchodní název vodného roztoku močoviny. V autě je uložen v nádrži, jejíž objem se pohybuje od 8 do 24 litrů. Tekutina je dávkována do horkých výfukových plynů pomocí čerpadla a vstřikovače umístěného před systémem SCR. Když se kapalina dostane do proudu výfukových plynů, dochází v systému SCR k termolýze a hydrolýze. Oxidy dusíku se přeměňují na neškodný dusík a vodu.

U středně velkých automobilů vybavených vznětovým motorem vydrží kapalina od 10.000 do 20.000 km. Přípravek je spíše běžnějším spotřebním materiálem než kapalinou, která se mění nebo doplňuje během pravidelné údržby vozidla. Spotřeba AdBlue®, a tedy frekvence jeho doplňování, závisí na podmínkách, stylu jízdy a počtu najetých kilometrů.

AdBlue od febi

Poznámka: Automobily jsou vybaveny systémem varování před nedostatkem kapaliny, který upozorňuje řidiče na doplnění AdBlue®. Nedodržení několika vizuálních a zvukových varování může mít za následek to, že motor nebude po vypnutí schopen znova nastartovat. Motor se nespustí bez doplnění přípravku a na některých vozidlech bude nutné resetovat systém diagnostickým testerem. Proto je velmi důležité nebrat nedostatek AdBlue® na lehkou váhu.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!