Cebia: Falšování roku výroby u dovezených vozidel

30. března 2011, 0:00

Za poslední dva roky došlo v EU k dramatickému snížení prodejních cen nových vozidel, což způsobilo i snížení cen vozidel ojetých. Navíc díky mezinárodním internetovým serverům s ojetými vozidly a přebytku nabídky ojetin nad poptávkou došlo k vyrovnání jejich cen prakticky v celé EU.

Zákazníci Cebia se pravidelně ptají, jak je možné tedy dovézt ojeté vozidlo a vydělat na něm v řádech desetitisíců korun, když ceny jsou všude stejné?

Český národ byl, je a bude vynalézavý a vždy si nějakou cestičku najde. V rámci rozsáhlé analýzy, která byla provedena na širokém vzorku ojetých vozidel, bylo ověřeno podezření na nebezpečné praktiky a pozměňování údajů v dokladech dovezených vozidel prováděné některými dovozci, díky kterým si tito nepoctivci přijdou navíc na 10.000 – 30.000 Kč (podle typu a stáří vozu) během několika málo minut.

Jak k manipulaci s údaji dochází?
Dovozce přiveze ze zahraničí ojeté auto, u kterého je v zahraničním technickém průkazu (např. SRN) uveden datum první registrace 12. 3. 2006. Datum na dokumentu upraví na 12. 3. 2007, technický průkaz okopíruje, aby změnu nebylo možno očima rozeznat, a s kopií jde na dopravní úřad auto zaregistrovat. A protože všude se nějaký „známý“ najde, vozidlo zde zaregistrují jen na základě kopie technického průkazu. Datum první registrace pak figuruje jako stáří vozidla a určuje jeho hodnotu, která výrazně po tomto omlazení stoupne.

Zarážející však je, že přestože Ministerstvo dopravy ČR tvrdí, že není možné zaregistrovat dovezené vozidlo pouze s kopií TP a že vždy musí být předložen jeho originál, zjištěná praxe je bohužel jiná. Skutečnost je ještě o to horší, že ani nikdo neprovádí kontrolu pracovníků dopravních úřadů, zda svoji práci vykonávají dle příslušné metodiky či nikoliv.

Jak se může každý z nás bránit?
Ověřte si, že údaje uvedené v technickém průkazu jsou správné – bohužel ani těmto údajům již není možno věřit. Využijte dostupných systémů na zjišťování skutečného roku výroby a vozidlo si před nákupem pečlivě prověřte. Zde více než jindy platí – důvěřuj, ale prověřuj!

Více na www.cebia.cz nebo www.zkontrolujsiauto.cz

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!