Cebia SUMMARY 4/2016

13. ledna 2017, 11:43

Společnost Cebia Vám opět přináší čtvrtletní bulletin o trhu s ojetými vozidly. Tentokrát se jedná o celoroční analýzu výsledků trhu ojetých vozidel za rok 2016.

Hlavní informace

Český trh ojetých vozidel podle zjištění společnosti Cebia v roce 2016 meziročně vzrostl o více než 6 procent na celkem prodaných 700.000 ojetých osobních vozidel.

Rok 2016 byl ve znamení pokračujícího růstu dovozu ojetých vozidel. Podle údajů Svazu dovozců automobilů (SDA) bylo vloni individuálně dovezeno a zaregistrováno 164.422 ojetých vozidel, což znamená téměř 9% nárůst oproti roku 2015. „Dynamika růstu se v průběhu loňského roku snižovala. Vzhledem k tomu, že dovážené ojetiny jsou z pohledu transparentnosti jejich historie více rizikové než ojeté vozy českého původu, jedná se o pozitivní trend. Lze ale očekávat, že s avizovaným ukončením regulace kurzu EUR/CZK ze strany ČNB se sníží i cena dovážených ojetin. Pokud by koruna posílila o 2 koruny, cena dovážené ojetiny, která nyní stojí například 200 tisíc korun, by se snížila zhruba o 15 tisíc korun. To by mohlo vyvolat další vlnu zájmu o dovážené ojeté vozy. Dosavadní regulace koruny podporovala především vývoz mladších českých ojetin do zahraničí. Tyto obchody deregulace znevýhodní a následně pravděpodobně způsobí jejich pokles,“ komentuje trendy v oblasti dovozu a vývozu ojetin Martin Pajer, ředitel společnosti Cebia.

Dovážené ojeté vozy mají vliv i na pokračující stárnutí českého vozového parku, jehož stáří se blíží 15 rokům. Do ČR se dovážejí stále starší vozidla, za poslední rok tvořila vozidla starší 10 let dokonce již 52%. „Stárnutí českého vozového parku má 2 zásadní dopady. Za prvé silniční doprava je významným zdrojem znečišťujících látek v ČR a vozy staršího data výroby znečišťují nejvíce. Druhou skutečností je, že s přibývajícím věkem vozidla se značně snižuje bezpečnost přepravovaných osob a technický stav vozidla a jeho vybavení bezpečnostními prvky hrají při dopravních nehodách velmi významnou roli,“ říká Martin Pajer.

Zajímavým a progresivním segmentem trhu s ojetými vozidly jsou certifikované programy importérů. V současné době disponuje 12 importérů vozidel vlastními certifikovanými programy na prodej ojetých vozidel v rámci jejich autorizovaných prodejních sítí. Tyto ojeté vozy mají několik společných jmenovatelů: mají známou a doloženou servisní historii vč. kilometrového nájezdu, jasný původ a navíc jsou k nim poskytovány nadstandardní záruky. Tento segment trhu vloni meziročně vzrostl o 5,7%.

Vedoucími značkami v oblasti ojetých vozů byly vloni Škoda, Volkswagen a Ford. Mezi tyto tradiční značky se úspěšně prosazuje Kia a Hyundai. Podíl TOP 10 nejprodávanějších značek ojetin tvoří již 73% celého trhu, dochází tedy ke koncentraci na 10 nejvíce žádaných značek ojetin na trhu.

Průměrná cena ojetých vozidel prodaných v loňském roce byla 190.900 korun. Průměrné stáří bylo 9,8 roku. Průměrná hodnota udávaná na tachometru byla 161 tisíc kilometrů. Nepopulárnější barvou vloni prodaných ojetých vozidel byla bílá.

Další podrobnosti a ukazatele trhu s ojetými si můžete přečíst ZDE.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!