České ojetiny mládnou

13. prosince 2012, 0:00

Populární mýtus, že český vozový park stárne, protiřečí trendům v prodeji ojetých vozů. I když deklarovaný průměrný věk auta v ČR dosahuje podle některých údajů až 17,43 let, podle objemu prodejů trvale roste obliba mladších ojetých vozů.

V kurzu jsou zejména zánovní vozy do 2 let stáří. Vybrané novější modely aut se navíc s přelomem roku dostávají na ještě zajímavější cenové úrovně. Vyplynulo to z prodejních statistik autobazaru AAA AUTO.

Pokles ceny nového automobilu, který ihned po výjezdu z autosalonu ztrácí na hodnotě až několik desítek tisíc korun, je hlavním důvodem oblíbenosti zánovních ojetin. „K nejvýraznějšímu snížení ceny vozidla dojde v prvních dvou letech provozu, na jejichž konci činí hodnota vozidla jen zhruba 70% původní kupní ceny. Zákazníci si jsou tohoto faktu vědomi a tak se častěji při koupi vozu zaměřují na vozy, jejichž papírová cena klesla, zatímco užitná hodnota zůstala,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka AAA AUTO. Podle statistik AAA AUTO totiž prodeje aut do 2 let stáří rostou, zatímco ojetiny starší 10 let stagnují.

Cena ojetých vozů se odvíjí hlavně od stáří a stavu konkrétního auta. Pro spotřebitele je proto dobré taktizovat s poklesem ceny na přelomu roku. „S novým rokem všechna ojetá auta papírově zestárnou o jeden rok. V portfoliu prodejců logicky nastane vítr s přeceňováním směrem dolů. V AAA AUTO letos snížíme ceny o 10-30% již v posledním týdnu před Vánoci,“ dodala Karolína Topolová.

Pět nejprodávanějších značek a modelů ojetých vozů AAA AUTO v roce 2012:

 

 značka  prodaných kusů nejprodávanější model  prodaných kusů
 Škoda

14.556

 Fabia

6.149

 Ford

5.280

 Focus

1.654

 VW

4.249

 Passat

1.544

Renault

4.136

 Megane

1.000

 Peugeot

3.538

 307

782

 

AAA AUTO sestavilo příklady nejoblíbenějších modelů a jejich „zestárnutí“ od roku 2013, při jejichž koupi budou moci zákazníci nejvíce ušetřit:
• Nejstarší Škoda Fabia druhé generace se od roku 2013 objeví v kategorii šestiletých vozů, a překoná tak psychologickou hranici vozu ve stáří do pěti let, po které cena výrazněji klesá.
• Třetí generace oblíbeného Fordu Focus se od roku 2013 již objeví v cenově zajímavější kategorii zánovních vozů do 2 let stáří.
• VW Passat sedmé generace bude od roku 2013 dostupný také tříletý. Jemu velmi podobný model VW Passat šesté generace bude od roku 2013 také v kategorii sedmiletých ojetin.
• V kategorii pětiletých aut se objeví i Renault Mégane třetí generace.

Zdroj: Tisková zpráva AAA Auto


 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!