Asociace autobazarů APPAA ukončí členství většině členů

9. září 2019, 15:32

Asociace prodejců použitých automobilů – autobazarů (APPAA) ukončila k 1. 9. 2019 členství většině svých stávajících členů. Podle předsedy APPAA Petra Přikryla totiž některé autobazary zneužívaly členství k zakamuflování svých nekalých obchodních praktik.

Konkrétní číslo autobazarů, se kterými jsme ukončili spolupráci, ani jejich jména, nechceme v tuto chvíli sdělovat. Mohu však říci, že se jedná o několik desítek prodejců,“ říká Petr Přikryl, předseda APPAA. Důvodem zrušení členství je podle něj zjištění, že drtivá většina prodejců nedodržuje pravidla férového obchodu, prodává vozy s nejasným původem, přetočenými tachometry nebo s nedoloženou servisní historií.

Úkolem APPAA je především zvyšování transparentnosti na trhu ojetých vozidel. Nemůžeme proto akceptovat, aby členy APPAA byly subjekty, které tuto filozofii nesdílí,“ říká Přikryl. Podle něj není důležité, kolik je v asociaci členů, ale jakou mají tito členové kvalitu. „Členství v APPAA není automaticky pro každého. Už jenom proto, že členství by mělo být jedním z indikátorů férového obchodu pro zákazníka,“ říká Přikryl. Podle něj je největším nebezpečím nedokonalá česká legislativa, která obchod s ojetými vozy příliš nereguluje, respektive dává velký prostor pro nekalé obchodní praktiky a podvádění zákazníků.

Kromě několika výjimek z řad těch největších prodejců nevidíme žádnou snahu bojovat například proti přetáčení tachometrů, nebo dovozu totálně havarovaných vozidel ze zahraničí, které se pak na našem trhu prodávají téměř jako nové,“ říká Přikryl. Podle něj bude APPAA v budoucnu spolupracovat pouze s těmi subjekty, které budou aktivně přispívat k větší transparentnosti trhu s ojetými vozy. Na svých stránkách proto bude asociace opět uvádět jednotlivé členy a partnery. „Již se nebudeme cítit špatně, jako v minulých letech, kdy jsme čelili kritice, že máme málo členů. Naopak, ať je členů třeba jenom pět, ale ať jsou 100% zárukou pro klienta, že obchod s nimi není rizikový,“ uzavírá Přikryl.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!