Mnohamiliardová akvizice majoritního podílu v AAA AUTO byla dokončena

23. listopadu 2014, 17:14

Převzetí majoritního podílu AAA AUTO Group společností Abris Capital Partners bylo dokončeno. Abris nyní v rámci transakce s hodnotou 220 mil. eur (cca 6 mld. Kč) kontroluje cca 95% skupiny. Finanční prostředky za nákup akcií byly převedeny na konta prodávajících.

“Dvacátého listopadu byla transakce dokončena a skupina AAA AUTO má nového majoritního vlastníka. V následujících měsících se budeme soustředit na expanzi, zaměříme se zejména na Polsko," řekla Karolína Topolová, generální ředitelka AAA AUTO.

Transakce byla schválena antimonopolními úřady v České republice, na Slovensku, na Ukrajině a v Ruské federaci.

Další důležitá fakta o transakci:
   • Zakladatel AAA AUTO Anthony James Denny prodal celý svůj podíl v AAA AUTO Group.
   • Akcie prodávali i další minoritní akcionáři.
   • Abris pomůže AAA AUTO Group expandovat na polský (2015) a rumunský trh (2016/2017).
   • Skupina plánuje prodat tento rok v regionu střední a východní Evropy až 63.500 aut. Letos již vyrovnala celkové prodeje roku 2013, když k 17. listopadu 2014 prodala 56.646 aut.
   • Abris usiluje o získání 100% kontroly nad AAA AUTO Group. Každý minoritní podílník, který má zájem o prodej svých akcií společnosti Abris Capital Partners, může kontaktovat Lenku Zajíčkovou (lenka.zajickova@aaaauto.cz), a to do 31. 12. 2014.

Skupina AAA AUTO působí na trhu již 22 let. Provozuje síť 35 poboček v ČR, na Slovensku, v Rusku a v Maďarsku. Za dobu své existence obsloužila přes 1,5 milionu zákazníků. Auditované výnosy skupiny v roce 2013 činily 379 milionů eur a celkové prodeje 56.648 vozů, z toho 38.297 v ČR, 15.896 na Slovensku a 2.455 na ruském trhu. Za prvních deset měsíců roku 2014 si zákazníci odvezli již téměř 54.000 aut. Společnost od roku 2012 prodává vozy také pod staronovou značkou Mototechna, pod kterou v České i Slovenské republice soustředila nabídku „zánovních“ automobilů. V dubnu 2014 Mototechna zahájila prodej luxusních vozů v novém segmentu Mototechna Premium. Značka AAA AUTO se v rámci studie agentury Ogilvy & Mather z podzimu roku 2013 umístila mezi deseti nejlepšími českými značkami po listopadu 1989.

Abris Capital Partners je přední nezávislý mezinárodní fond soukromého kapitálu, zaměřený na investice do společností střední velikosti v zemích střední a východní Evropy. Klíčovou rolí společnosti Abris, založené v roce 2007, je vyhledávat nejúspěšnější dynamické společnosti v regionu, které mohou těžit z přílivu kapitálu nebo odborného posílení managementu na strategické či provozní úrovni. S investičním kapitálem ve výši 770 milionů eur Abris využívá financování od mnoha předních světových investičních institucí, včetně firemních a veřejných penzijních systémů, finančních institucí, pojišťoven a amerických univerzitních nadačních fondů.  Společnost realizuje dlouhodobé investice a vyhledává transakce, v rámci kterých se stává majoritním nebo stoprocentním vlastníkem. Předpokládaná výše investic je běžně v rozsahu 15 až 45 milionů eur, větší investice jsou možné po dohodě. Abris zajišťuje svoji činnost prostřednictvím regionálních investičních týmů sídlících ve Varšavě, Bukurešti a Kyjevě.
 

Související články

AAA AUTO uvedlo do plného provozu nové pobočky ve Znojmě a v Martině
AAA AUTO uvedlo do plného provozu nové pobočky ve Znojmě a v Martině

AAA AUTO uvedlo do plného provozu dvě nové pobočky, a to v jihomoravském Znojmě a v Martině na severu Slovenska. Celkový počet plně funkčních poboček skupiny se tak vyšplhal na 35. „Pokračujeme tak v zahušťování naší sítě autocenter, abychom byli v každém kraji našim zákazníkům co nejblíže,“ říká Karolína Topolová, generální ředitelka AAA AUTO. „Otevírání nových poboček […]

AAA AUTO zahájilo poslední čtvrtletí s meziročním růstem 12,6%, v říjnu se prodalo 5.453 aut
AAA AUTO zahájilo poslední čtvrtletí s meziročním růstem 12,6%, v říjnu se prodalo 5.453 aut

Přestože se na trhu ojetin objevují signály pomalého oslabení, AAA AUTO zahájilo poslední čtvrtletí s dalším pozitivním výsledkem. Celkový počet letos prodaných vozů ve skupině se vyšplhal na 54.000, což je meziročně růst o 12,6%, přičemž v říjnu si zákazníci odvezli 5.453 aut. „Vysoké prodeje se nám daří udržet díky několika marketingovým akcím. V současné době […]

AAA AUTO pokračuje v růstu s 59.138 auty prodanými za 11 měsíců roku 2014
AAA AUTO pokračuje v růstu s 59.138 auty prodanými za 11 měsíců roku 2014

Společnost AAA AUTO i v druhém měsíci posledního čtvrtletí pokračuje ve stabilním meziročním růstu ve výši 12 procent, s celkem 59.138 auty prodanými za letošní rok. Cíl 63.000 prodaných aut by měl být letos splněn a pravděpodobně i překonán. “V listopadu jsme prodali 5.188 aut a stále evidujeme mnoho zákazníků, kteří mají zájem koupit auto […]

Novela zákona zatrhne „polopřevody“ ojetin, přinese zákazníkům větší bezpečnost prodeje i nákupu
Novela zákona zatrhne „polopřevody“ ojetin, přinese zákazníkům větší bezpečnost prodeje i nákupu

Od 1. ledna 2015 vejde v platnost novela zákona, kterou připravilo Ministerstvo dopravy. Cílem novely je ztížit, resp. zabránit podvodnému jednání při přepisu vozidel z původního vlastníka na nového majitele, a to tím, že již nebude možné provádět tzv. polopřevody. AAA AUTO novelu vítá, jako největší přínos pro trh s ojetými automobily v ní vidí […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!