Reakce APPAA na sdělení ČOI o stáčení tachometrů a prohlášení pana ministra Mládka

2. dubna 2015, 9:08

Asociace prodejců použitých automobilů – autobazarů (APPAA) vyjadřuje jednoznačný souhlas s požadavkem pana ministra Mládka na zavedení trestnosti stáčení tachometrů. Zároveň ale důrazně nesouhlasí s plošným odsuzováním autobazarů tak, jak zaznělo v tiskové zprávě České obchodní inspekce.

APPAA se zároveň podivuje, že ze strany ČOI a Ministerstva průmyslu dochází pouze k verbálním deklaracím, ale fakticky se v legislativě neděje vůbec nic. Podle APPAA je ze strany státu krajně neférové přenést veškerou odpovědnost na prodejce a neumožnit jim stejné kontrolní možnosti jako má například ČOI.

Autobazary totiž nemají podle Přikryla stejné podmínky jako ČOI. Ta může například požádat o výpis servisní historie vozidla přímo výrobce nebo importéra, případně využít originál servisní databáze jednotlivých značek. „To žádný autobazar nemůže. Žádný importér, servis ani dealer neposkytne informace o vozidle“, říká Přikryl a pokračuje: „Stejně nepřístupně se chová stát. Spravuje sice Registr vozidel, kde je ohromné množství servisních informací o vozidlech, ale informace nechce poskytovat. Několikrát jsme žádali, aby tento registr byl veřejně dostupný, klidně i za poplatek. Není. Kde a jak tedy mají autobazary vozidla kontrolovat“.

Podle Přikryla navíc nelze házet všechny autobazary do stejného pytle „Na trhu je podle dostupných informací přibližně 850 prodejců ojetých automobilů a zdaleka ne všichni se chovají tak, jak je v tiskové zprávě ČOI uvedeno“. Podle Přikryla je na trhu velké množství autobazarů, které prověřování vozidel a poskytování záruk věnují mimořádnou péči a nemalé finanční prostředky. „Stát jim v tom ale nikterak nepomáhá. Prostě si informace mají sehnat, kde chtějí. Následně je ale pokutuje, když nestandardními, a pro autobazar nedostupnými, postupy zjistí, že vozidlo je například stočené“. Podle Přikryla je tento postup v rozporu s  právem svobodného přístupu k informacím, tedy k informacím držených státem.

Tisková zpráva APPAA

Související články

Prodej ojetých motorových vozidel s četnými nedostatky
Prodej ojetých motorových vozidel s četnými nedostatky

Kontrolní akce zaměřená na nabídku a prodej použitých motorových vozidel měla ověřit, jakým způsobem prodávající poskytují informace o jejich vlastnostech, zejména počtu ujetých kilometrů, a také jak spotřebitele informují o podmínkách uzavření kupní smlouvy na vozidlo, včetně možnosti platby prostřednictvím spotřebitelského úvěru. Již průběžné výsledky kontrol prokázaly při nabídce a prodeji ojetých motorových vozidel závažné […]

V tzv. polopřevodu je skoro 670 tisíc aut. Jejich majitelé měli poslední den na přihlášení
V tzv. polopřevodu je skoro 670 tisíc aut. Jejich majitelé měli poslední den na přihlášení

Včera byla poslední šance na přihlášení auta, které zůstává v tzv. polopřevodu, tedy původní majitel ho už odhlásil, ale nový ještě nepřihlásil. Pokud majitelé doregistraci nestihli, vozidlo ztratí technické oprávnění pro provoz, úřad ho nadobro vyřadí z registru a auto úředně zanikne. S takovým vozidlem pak jeho majitel nemůže jezdit a vůz už nikdy nepůjde […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!