Zájem o ojetá vozidla se vznětovým motorem zůstává stabilní

15. července 2016, 7:27

Zájem o ojetá vozidla se vznětovým motorem zůstává stabilní. V posledních třech letech se jejich prodej trvale pohybuje kolem 46 procent celkového odbytu největšího prodejce ojetých vozidel v regionu střední Evropy, společnosti AAA AUTO.

Zatím se tak absolutně nepotvrzují prognózy opadávání zájmu o diesely, které někteří analytici předpovídali v důsledku skandálů s falšováním údajů o emisích, aktuálního vývoje cen pohonných hmot a postupného smazávání provozních výhod vznětových motorů,“ uvedla k tomu generální ředitelka AAA AUTO Karolína Topolová.

Podle některých prognóz by měl podíl dieselů u osobních aut v Evropě během deseti let postupně klesat ze současných více než padesáti na něco přes třicet procent. Moderní benzinové motory dohánějí provozní efektivitu dieselů a řada vlád začíná používání dieselových motorů omezovat různými daněmi a restrikcemi, protože mají výrazně vyšší emise oxidů dusíku a mnohonásobně vyšší objem emisí mikročástic než zážehové motory. Norsko chce jejich prodej od roku 2025 dokonce úplně zakázat. Úspěšné tažení dieselových motorů evropským trhem s novými auty dané technologickými inovacemi z přelomu tisíciletí tak podle názoru analytiků v neposlední řadě i v důsledku afér s falšováním emisních hodnot vozidel některých výrobců pomalu končí, na druhou stranu prodeje ojetin tento trend zatím nepotvrzují.

Na českém trhu nových vozidel se tyto tendence zatím nijak neprojevují a totéž platí i pro trh ojetých vozů,“ říká Karolína Topolová. „Podle aktuálních statistik Svazu dovozců automobilů tvoří podíl nových dieselových automobilů na celkovém letošním prodeji 43,82 procenta, v případě ojetých vozidel evidujeme ještě mírně vyšší zájem: jejich podíl na našem letošním prodeji převyšuje 46 procent,“ dodává. 

Na poptávce po vozech se vznětovým motorem se podle Karolíny Topolové prakticky vůbec nijak neprojevily ani dramatické výkyvy cenové hladiny pohonných hmot. „I když řidiči obecně vnímají diesely jako provozně hospodárnější alternativu, jejich odbyt byl prakticky totožný v červenci roku 2014, kdy ceny pohonných hmot kulminovaly, jako v únoru letošního roku, kdy byly o zhruba deset korun na litr nižší. Mezi cenou pohonných hmot a strukturou prodaných vozidel z hlediska jejich pohonu tedy není vůbec žádná korelace,“ řekla dále Karolína Topolová.

Vyšší hospodárnost vozů s dieselovým motorem je ovšem spíše jen zdánlivá. Podle únorové analýzy CarCost Index společnosti LeasePlan jsou celkové měsíční náklady na automobil se vznětovým motorem v České republice se zhruba 455 eury (asi 12.300 korunami) vyšší než v případě benzínového vozu, který řidiče přijde jen zhruba na 406 eur (11 tisíc korun). Nižší náklady na palivo (majitelé vozů s naftovými motory jsou v České republice zvýhodněni nižší sazbou spotřební daně z nafty) totiž celkem zřetelně převáží vyšší pořizovací cena a často také vyšší servisní náklady.

Od roku 2000 až dosud podíl naftových motorů v Evropě přesvědčivě rostl díky technologickým inovacím, které výrazně snížily jejich spotřebu, v celoevropském měřítku z 32 procent v roce 2000 až na loňských 53 procent. Zatímco Irsko a Portugalsko statistiku ženou nahoru, nizozemští řidiči dávají přednost benzínovým motorům. Česká republika je z tohoto hlediska v Evropě se současnými necelými 44 procenty spíše podprůměrná. 

Tisková zpráva AAA Auto

Související články

Nabídka ojetých vozů v druhém čtvrtletí roku
Nabídka ojetých vozů v druhém čtvrtletí roku

Za druhé čtvrtletí roku 2016 bylo v průměru nabídnuto 840 různých modelů ojetých automobilů. Počet inzerovaných ojetých automobilů na českém trhu si drží stabilní nabídku a v červnu dosáhl 75 tisíc. Zatímco počet nabízených ojetin klesl oproti předchozímu měsíci lehce směrem dolů, průměrná cena i počet najetých kilometrů zaznamenaly nárůst. Vyplynulo to z kontinuálního sledování […]

Lidé nabízejí na internetu autodíly pochybného původu, vznikají z nich životu nebezpečné vozy
Lidé nabízejí na internetu autodíly pochybného původu, vznikají z nich životu nebezpečné vozy

Na českých inzertních serverech se opět ve větším míře začaly objevovat podezřelé „náhradní díly“ na auta. Dokonce se objevily i specializované e-shopy. Zpravidla se jedná o takzvané výřezové díly – tedy kusy aut různých značek, které prodejci získávají z vážně nabouraných aut, pojišťovnou označených za totální škodu, nebo rozřezaných vozů pocházejících z trestné činnosti. S prodejem […]

Letošní nákupy aut na dovolenou jsou ve znamení velkých aut, rostou prodeje off-roadů, SUV a MPV
Letošní nákupy aut na dovolenou jsou ve znamení velkých aut, rostou prodeje off-roadů, SUV a MPV

Nechte si provést kompletní prohlídku svého vozu a získejte asistenci na dovolené. Jistota klidné dovolené Vám za pár korun stojí. Co získáte? • Během kontroly ověříme, zda je Váš vůz v pořádku a ušetříme Vám možné starosti a komplikace během Vaší dovolené • Ušetříte peníze – k prohlídce získáte za výhodnou cenu 299 Kč asistenční […]

Mladé řidičky vybírají vozy podle barvy a praktičnosti, kluci s čerstvým řidičákem chtějí výkon
Mladé řidičky vybírají vozy podle barvy a praktičnosti, kluci s čerstvým řidičákem chtějí výkon

Pro většinu z nás je řidičský průkaz po dosažení plnoletosti to hlavní, co řešíme. Není ale divu, že mladí pak z tohoto nadšení patří do nejrizikovější skupiny nehodovosti. Pro dívky do 25 let je zásadní barva vozu a jeho praktičnost, chlapci více řeší výkon motoru a auto berou jako věc prestiže. Dle statistik největšího prodejce […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!