Autoprima končí

19. listopadu 2012, 0:00

Jako první jsme Vás informovali, že firma FOTA prodala svůj většinový podíl ve firmě Autoprima. Na základě této skutečnosti firma Autoprima na sebe dne 2.11.2012 podala insolvenční návrh.

Již z naší předchozí zprávy se dalo očekávat, že firma Autoprima, která je ve finančních problémech bude mít na trhu hodně těžkou pozici. Prodej 80% podílu firmě MKcom za pouhých 6.000,- Kč je ze strany firmy Fota hozením Autoprimy přes palubu. Firma MKcom vznikla v srpnu roku 2012 a jediný jednatel firmy figuruje v další firmě, která je v úpadku. Žádné jiné údaje o firmě MKcom nejsou k dispozici a je velkou neznámou.

Ve firmě Autoprima probíhala od srpna 2011 neúspěšná restrukturalizace. Hlavním dodavatel zboží pro firmy Autoprima byla právě Fota, která ke dni prodeje svého podílu zrušila rámcovou smlouvu a veškeré své zboží si odvezla. Což pro firmu znamená nemožnost nabízet zákazníkům zboží a generovat jakýkoliv zisk. Jedinou cestou z této situace bylo podání insolventního návrhu.
Hodnota majetku firmy ke dni podání insolventního návrhu činí cca 48 miliónů + pohledávky ve výši 11 miliónů. Závazky Autoprimy činí cca 95 miliónů, z toho 70 miliónů firmě Fota. Firma zaměstnává 77 lidí z toho 13 na dohody o provedení práce nebo pracovní činnosti.

V insolvenčním návrhu se také uvádí, že firma okamžitě informovala zaměstnance, kteří situaci přijali velmi negativně a chovají se velmi apaticky, nespolupracují a odmítají plnit pokyny ze strany zaměstnavatele. Výrazná část zaměstnanců přestala chodit do práce. Situaci rovněž komplikuje fakt, že jednatel firmy je cizí státní příslušník, který neovládá češtinu, což ještě více umocňuje chaos v celé firmě. O této situaci rovněž svědčí nahlášené vloupání do společnosti dne 3.11.2012, kdy byl zcizen automobil Citroen Jumper v hodnotě 200.000,- Kč, zboží v hodnotě 300.000,- Kč, hotovost ve výši 127.000,- Kč a byla způsobena další škoda za 50.000,- Kč.

Činnost firmy Autoprima končí velmi nešťastně a krok firma Fota (i když oprávněný) vede ještě k větším škodám a tak menší šanci pro věřitele získat své pohledávky zpět. Největším rukojmím této situace jsou zaměstnanci, kteří se budou muset domáhat svých práv.

V tomto roce je to již třetí distributor, který končí svou činnost. Firma AUTO ŠTANGL a.s. je v úpadku, insolvenční návrh věřitelem byl podán 22.11.2011, konkurz byl prohlášen 3.7.2012. Přihlášené pohledávky činí více než 370 miliónů. Značka Auto Štangl na trhu je stále přítomna prostřednictvím firmy AŠ Financial Services. Firma Partspoint překvapivě ukončila činnost v oblasti prodeje náhradních dílů k 31.08.2012. Třetím v pořadí je firma Autoprima. Pro firmu Fota, která zde působila prostřednictvím firmy Autoprima, je to již druhý neúspěch na českém trhu. Fota vstoupila na trh v červenci roku 2005 jako Fota Česko s.r.o., ale po neúspěšném fungování na trhu zakoupila 80% podílu ve firmě Autoprima v červenci roku 2007.

Je to pro trh dobře, nebo špatně a ovlivní to trh aftermarketu? Již delší dobu tvrdíme, že tento trh byl přesycený počtem distributorů a jejich pobočkami. A situace s takovým počtem byla neudržitelná. Je určitě škoda, že značky, které tady byly zavedeny, na trhu končí, ale celému trhu se uleví a zbývající distributoři mají možnost stabilizovat svou činnost. Vydělat na tom může celý trh.

Redakce MotoFocus.eu

 

Související články

Firma FOTA prodala svůj podíl ve firmě Autoprima
Firma FOTA prodala svůj podíl ve firmě Autoprima

Vedení firmy FOTA S.A. oznamuje, že dne 26. října 2012 byla s firmou MKcom se sídlem v Sopotem podepsána smlouva o prodeji podílu ve firmě Autoprima s.r.o. Podle podmínek dohody firma FOTA prodala 100% podílu ve společnosti odpovídající 80% základního kapitálu společnosti o jmenovité hodnotě 160.000 Kč za cenu 1.000 zlotych (6.000 Kč). Firma FOTA […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Anonym, 20. listopadu 2012, 0:00 -1 0

Zrovínko mámi ve dvoře auto s prasklým radiátorem topení z primy.Nejsem určitě sám tak to holt zkusím jinde. Zdravím Všechny Franta.
- františek dobrota

Odpověď

Anonym, 3. ledna 2013, 0:00 1 0

Bral jsem od nich od zacatku pusobeni v DC a byl jsem spokojen,chudaci prodavaci maji male, deti najmy atd.Hlavne ze jsou ty polsky zmrdi ted spokojeny. :(
- Petr-Decin autoservis

Odpověď