Křišťálovou kouli nebrat: Vrtěti psem

22. října 2018, 17:18

Po delší odmlce se na naše stránky vrací se svým novým článkem Josef Förster. Co ho přimělo k dnešnímu příspěvku? Jako vždy, aktuální témata. Ostatně posuďte sami.

Zdravím vás všechny po dlouhé době. Pokud už čtete, jistě vás zajímá, o čem to dnes bude. O něčem, co bezesporu trápí většinu z vás. Psát jsem sice přestal, ale nepřestal jsem vás navštěvovat, a tak nemůžu nevidět, co vás právě teď tak rmoutí. V rámci úvodu se musím přiznat k ještě jedné věci. Tento článek původně neměl vzniknout. Ne, že by se mi nechtělo, ale zamýšlel jsem tento článek podpořit tvrdými statistickými daty. Požádal jsem tedy známé, odborníky z opravárenského trhu, zda by mi s dnešním článkem nevypomohli, ale kde nic, tu nic. Čísla o trhu nikde.

Ilustrační foto: Pixabay.com

Čeho že jsem se to snažil vlastně dopátrat? Průměrné hodinové sazby. Že to musí být snadné? Není! Taková relevantní statistika neexistuje. Nevěřte všem těm falešným prorokům, kteří vás ve vlastním zájmu navštěvují a vyprávějí vám cosi o průměrné hodinové sazbě ve vaší oblasti, v České republice a vůbec. A už vůbec ne se znalostí, jak to vypadá s mechanickou, karosářskou nebo lakýrnickou sazbou. Spíše, než o relevantní data se jedná o populární taktiku, jak dosáhnout obchodní výhody na váš úkor. Úspěšně to kombinované metody pod krycími názvy: „jak získat výhodu bez protiplnění“ a „vrtěti psem“.

Vrtěti psem

Možná si někteří z vás ještě vzpomenou na vynikající film s Robertem De Nirem a Dustinem Hoffmanem. Pro připomenutí, podstatou filmu bylo ukázat, jak funguje manipulace veřejného mínění. Zde ve filmu na příkladu neexistujícího válečného konfliktu v Albánii. To vše jen proto, aby se touto událostí překryla skutečná a nepohodlná politická kauza prezidenta. Proč tak zdlouhavě a zdánlivě od věci? Protože skutečný příběh o Zaručeně pravdivých průměrných sazbách na našich (vašich) servisech je ze stejného soudku. Takové vrtěti psem po česku. O neexistujících průměrných hodinových sazbách v existující zemi a stejně jako ve zmíněném filmu nejde o nic jiného než odvést pozornost od skutečnosti, která tak zásadním způsobem ovlivňuje český opravárenský trh, a tedy i vaše podnikání.

vrtěti psem
Ilustrační foto: Foto: ČSFD.cz

Nevyžádaná rada

Co tedy s tím? Čas od času je více než rozumné propočítat si klíčové nákladové položky. Čas nazrál pro přepočet té nejdůležitější. Hodinové sazby. Kdy jste ji, tedy nákladovou hodinovou sazbu, naposled propočítali vy? Že posledních 5 let ne? Gratuluji, že jste ještě na trhu. Samozřejmě zde platí několik výjimek. Jedna z nemnoha je, že už pět let účtujete 2.000 Kč na hodinu. Ale to nejste dozajisté nezávislý opravce na českém trhu. Pakliže jste, jedná se o pověstnou statistickou chybu. A ta jak známo… se nepočítá. Zpátky k tématu. Přepočítejte si nákladovou hodinovou sazbu. Pokud máte více středisek, tak i po střediscích. Jak jistě sami víte, není stejný náklad na mechanickou opravu a na karosářskou opravu, o lakovně ani nemluvě. Tohle by měla být hlavní zpráva pro vás. Nečekejte na nic a počítejte. Setkal jsem se od začátku roku s mnohými z vás, kteří tak udělali a nestačili se divit. Vstupní náklady se podstatně změnily. Podstatně. Ve váš neprospěch.

Přepočítejte si nákladovou hodinovou sazbu. Pokud máte více středisek, tak i po jednotlivých střediscích. Není stejný náklad na mechanickou opravu a na karosářskou opravu, o lakovně ani nemluvě.

Pokud už znáte svoji nákladovou hodinu a je stejná nebo nižší než ta, za kterou účtujete svým významným zákazníkům, jste věřte nebo ne ve vynikající situaci. Za prvé víte něco, co většina vašich servisních kolegů neví. Můžete tedy směle začít pracovat na narovnání svojí hodinové sazby. Pokud jste hodili obsah mého článku za hlavu, taky dobře. Vrtěti psem je přeci jen film a proč nežít v ekonomické nevědomosti, když to do dneška vše fungovalo. Rozhodnutí jsou jen na vás. Ostatně jsou to vaše firmy.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Libor Fleischhans, 23. října 2018, 8:27 3 0

S tím samým bojujeme v diagnostice. Tam je téma ceny ještě horší. Klempířina? Lak? Tam je vidět vše od začátku a nechá se to odhadnout, ale v diagnostice neodhadnete vůbec nic! A přitom autoservisy dávají předběžný odhad na něco, co vůbec neví, jak se vyvine. Pak jsou z toho prodělky a systém "účtovaných výměn" zbytečných věcí, za které jsou príma rabaty od super dodavatele, který nám dá ještě zájezd na Malorku, když budeme odebírat ještě více. Jinými slovy čím jsme blbější, tím více nás odmění. Jenže ono to souvisí i s opakovanými reklamacemi, pokud ony vyměněné díly neodstranily závadu. Těch sice není tragicky moc, ale významně dost na to, aby dokázaly časem zruinovat pověst dílny jako špatný kuchař hospodu.

Odpověď