Nissens: Chladiče – 5 mm

5. srpna 2011, 0:00

Nissens je prvním evropským výrobcem, který nabízí chladiče v nejnovější technologií 5 mm, čímž splňuje nároky kombinace větší účinnosti chlazení se zmenšením chladicí jednotky.

Pokročilé technologie používány v moderních autech se rozvíjejí velmi rychle. Automobilový konstruktéři vyvíjejí stále větší důraz na zvýšení účinnosti pohonné jednotky a zároveň snížení hlučnosti. Nicméně výkonější pohonné jednotky vyžadují účinnější chlazení, které však nemůže být řešeno větší chladící jednotkou, protože díky novým trendům je motorový prostor více těsnější. Řešením musí být nová technologie, která zohlední jak požadavek na vyšší účinnost, tak i omezený motorový prostor. 

Co znamená 5 mm ?
Původně byla technologie 5 mm zavedena a použita u nejznámějších japonských výrobců jako je Mazda, Suzuki a Toyota. Dnes i na evropském trhu je tento trend na vzestupu a počet nových automobilů vybavených technologií 5 mm rychle roste. Termín 5 mm vyjadřuje, že mezery mezi trubkami ve středu chladiče jsou 5 mm. Až do nedávné doby byla většina AL chladičů vyráběna s mezerou mezi trubkami 10 mm. Snížení vzdálenosti mezi trubkami na 5 mm vytváří řadu zajímavých výhod ve srovnání se standardními systémy 10 mm:
• Lepší chladící výkon
• Zmenšení velikosti chladící jednotky především v tloušťce, ale částečně i v šířce a výšce.
• Nižší hmotnost

Lepší chladící výkon
Graf viz. níže zobrazuje výsledky testu na chladící výkon, který byl proveden na dvou identických chladičích pouze s výjimkou toho, že první byl ve standartních 10 mm a druhý v nové technologii 5 mm. Srovnání chladících výkonů mezi technologií 5 mm a 10 mm ukazuje, že chladící výkon chladiče s 5 mm je až o 25% vyšší než systému 10 mm. Tento výsledek je uveden ve výkonové křivce, kde 1 m/s v systému 10 mm je index 100, což odpovídá 100%. Všechny ostatní hodnoty odrážejí procentuální nárůst od indexu 100.

Jako příklad stojí za povšimnutí, že pokud se zvyšší rychlost proudění vzduchu z 1 m/s na 6 m/s, tak v systému 10 mm se zvýší chladící výkon o 60% a v technologii 5 mm dokonce o 80%.

Nové modely Nissens k dispozici v 5 mm
Závazek nabízet co nejširší sortiment na aftermarketu znamená, že stále více výrobků Nissens bude vyráběno v 5 mm technologii. K dnešnímu dni chladiče v 5 mm technologii zahrnují 44 modelů automobilů, což odpovídá 35 OE číslům. Níže uvedený seznam obsahuje všechny chladiče Nissens vyrobené v 5 mm technologií.

www.nissens.cz

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!