Upínací ložiska a ložiskové jednotky INA jsou nyní dostupné v kvalitě X-life

23. května 2013, 11:53

Více než 230 konstrukčních řad v rozsahu průměrů od 10 do 120 milimetrů v nabídce společnosti Schaeffler tvoří rozsáhlý stavebnicový systém upínacích ložisek a ložiskových jednotek INA, který je od června 2012 dostupný i v kvalitě X-life. To s sebou přináší prodloužení doby provozní životnosti i spolehlivosti a zároveň i jednodušší montáž a nižší náročnost údržby. Ekonomický přínos těchto nových ložisek navíc doplňuje i podstatně snížená hlučnost, protože jejich chod v aplikacích je znatelně tišší, než tomu bývá u běžných upínacích ložisek.

Zdokonalená ochrana proti korozi a delší životnost
Upínací ložiska a ložiskové jednotky INA koncepce X-life definují nový standard. Díky aplikaci povrchové vrstvy Corrotect® N místo dosavadního povlaku Corrotect® A se v některých případech podařilo ztrojnásobit účinnost antikorozní ochrany upínacích ložisek a ložiskových těles z ocelových plechů. Zároveň bylo možné až o 15 procent prodloužit jejich životnost. A vzhledem k vyšší kvalitě povrchu valivých drah se navíc snížila hlučnost ložisek. Standardní rozsah provozních teplot dosahuje u některých konstrukčních řad hodnoty až 180 °C. Osvědčené excentric-ké upínací kroužky vás přesvědčí svým zdokonaleným materiálem a vyšší přítlačnou silou na hřídeli.

Trvanlivost ložisek a tím i dobu použitelnosti stroje zvyšují spolehlivá těsnění. Udržují vysoce kvalitní mazací tuk uvnitř ložisek a zabraňují pronikání nečistot a vlhkosti. Inženýři společnosti Schaeffler vytvořili jedinečný těsnicí systém, který sestává z těchto tří částí: vnějšího víčka, těsnicího břitu a vnitřního víčka. Tato takzvaná „sendvičová koncepce“ vyhovuje téměř všem provozním podmínkám a vlivům prostředí. Mezi charakteristické prvky, díky nimž bylo možné dosáhnout podstatně lepšího utěsnění, patří soustředný chod těsnění, mechanická ochrana poskytovaná co nejníže vytaženými vnějšími víčky těsnění, pozinkování vnějšího i vnitřního víčka těsnění, stejně jako samotné těsnicí břity pro standardní aplikace nebo i pro provoz při vysoké, resp. nízké teplotě. Těsnění z přihnutého ocelového plechu pak zajišťuje těsné dosednutí a bezproblémové přimazávání.

Všechna upínací ložiska a veškeré ložiskové jednotky X-life lze upevnit na hřídel pěti různými způsoby. Standardně se používá upevnění pomocí excentrického upínacího kroužku nebo pojistného závrtného šroubu, méně často pak lícování. Zvláštní zmínku si zaslouží dva speciální způsoby upevnění používané společností INA: Unášecí drážka ve vnitřním kroužku, která kompenzuje tepelné rozpínání hřídele, a integrované upínací pouzdro, které díky centrickému upevnění umožňuje vysoké otáčky. Tato ložiska lze při stejné únosnosti zaměňovat za upínací ložiska identických rozměrů.

Upínací ložiska a ložiskové jednotky se používají v různých průmyslových odvětvích, například v zemědělské technice (především ve sklízecích strojích), kromě toho ale také v průmyslových ventilátorech, dopravní technice, textilních a obráběcích strojích, stejně jako výrobních strojích v oblasti potravinářství a balicí techniky. Velmi snadná montáž a vyrovnání nesouosých hřídelí při definovaném klopném momentu – to jsou rozhodující argumenty, které konstruktéry přesvědčí k využívání těchto produktů. A právě v drsných podmínkách představují robustní, provozně spolehlivá a na údržbu nenáročná řešení uložení rozhodující konkurenční výhodu.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!