Výroční výsledky Bosch zveřejněny v Praze

30. května 2013, 21:48

Za rok 2012 dosáhly čisté tržby Bosch Group v České republice 1300 milionů eur, včetně dodávek ostatním společnostem Bosch. Výsledek je téměř shodný s rokem 2011. Samotný prodej na českém trhu za rok 2012 reagoval na globální zpomalení ekonomiky poklesem o 8 procent na 511 milionů eur.

Počet zaměstnanců během roku 2012 mírně klesl o 4 procenta na 7.400. „Změny v českém zákoníku práce omezily řetězení pracovních smluv na dobu určitou. To nám brání v udržení zkušených pracovníků a nutí nás najímat agenturní pracovníky,“ řekl Klaus Huttelmaier, reprezentant Bosch Group v České republice, během zveřejnění výročních výsledků v Praze. Na druhou stranu se však zvýšil počet pracovníků v oblasti výzkumu a vývoje na téměř 400, zvláště v Českých Budějovicích díky nedávno dokončenému rozšíření v hodnotě 12 milionů eur. V roce 2012 investovala Bosch Group v České republice 73 milionů eur, především do závodů automobilové techniky v Jihlavě a Českých Budějovicích. Za posledních 10 let investoval přední dodavatel technologií a služeb v České republice téměř jednu miliardu eur.

Rozdílný vývoj tržeb v obchodních oblastech
Vývoj tržeb napříč obchodními oblastmi se v roce 2012 značně lišil. Celosvětové zpomalení automobilového průmyslu ovlivnilo oba závody automobilové techniky v Jihlavě a v Českých Budějovicích. Naproti tomu klesající prodej nových vozidel měl pozitivní vliv na výsledek divize Automobilová technika – Aftermarket, jejíž tržby dosáhly v roce 2012 dvouciferného růstu.

Vývoj obchodní oblasti Průmyslová technika si v České republice navzdory stagnaci ve světě, zachoval pozitivní směr z předešlých let, byť umírněný. Zejména vývoj Bosch Rexroth, výrobce technologie řídících a ovládacích systémů, se svým závodem v Brně byl dobrý a dosáhl mírného jednociferného růstu.

Divize Elektrické nářadí díky vzrůstu svých tržeb a počtu oprav v Servisním centru Mikulov významně přispěla k pozitivnímu výsledku oblasti Spotřební zboží. Divize Domácí spotřebiče pokračovala v jednociferném růstu.

Obtížná situace ve stavebnictví v České republice předznamenává negativní vývoj divize Termotechnika. Nicméně se oba dva výrobní závody Termotechniky v Krnově a Městě Albrechtice nadále zaměřují na kotle na pevná paliva i průmyslové kotle s cílem zvýšit export. „Kombinace strojírenských znalostí Dakonu a synergií v divizi umožňuje výrobním závodům pracovat na řešení úprav kotlů tak, aby vyhověly novým emisním normám České republiky,“ řekl Huttelmaier.

Navzdory situaci na trhu zaznamenala divize Zabezpečovací systémy dvouciferný růst a posílila svůj podíl na českém trhu.

Konkurenceschopnost a flexibilita jako klíčové faktory úspěchu
Automobilová technika vytváří většinu obratu společnosti Bosch v České republice. Vedle dodávek místním výrobcům automobilů je větší část produkce určena zákazníkům z celého světa, a proto hraje Česká republika v celosvětové výrobní síti Bosch Group významnou roli. Místní závody jsou pro několik výrobků Bosch označovány za tzv. vedoucí závody („lead plants“). To znamená, že se zde nové výrobky vyvíjejí, testují a poprvé sériově vyrábí předtím, než se předají pro další masivní výrobu do jiných zemí. Při rostoucí konkurenci na trhu, ale také uvnitř Bosch Group, jsou flexibilita a konkurenceschopnost místních poboček klíčovými faktory úspěchu při získávání nových výrobků či dalších objemů výroby, protože musí být schopné zvládnout velmi proměnlivé požadavky zákazníků. „Je nutné pokračovat ve zlepšování současného zákoníku práce. Nejprve vraťme možnost řetězit smlouvy na dobu určitou a pak pojďme zavést nové flexibilní nástroje,“ řekl Huttelmaier a dodal: „Například legislativu konta pracovní doby, které více naplňuje potřeby zaměstnavatele, ale především samotného zaměstnance.“

Nabídky praxe pro studenty a učně
Místní trh práce se potýká se závažným nedostatkem techniků a studentů s praktickými zkušenostmi. „Negativní demografický trend a zastaralý vzdělávací systém se zaměřením na teorii představuje pro Českou republiku velké riziko ztráty konkurenční výhody,“ vysvětluje Huttelmaier. Společnost Bosch v obou svých závodech automobilové techniky se snaží zvýšit atraktivitu technických oborů a výuku více přizpůsobit na současné potřeby pracovního trhu. Místním školám a univerzitám nabízí svá školicí střediska. Ročně zde pak využívá celkem 350 studentů a učňů možnost absolvovat praktickou část výuky. „Ocenili bychom státní iniciativu, díky které by se praktická část výuky pevně začlenila do středoškolského vzdělávání,“ dodává.

Rozšíření kapacit pro Automobilovou techniku a Elektrické nářadí
V září 2012 bylo dokončeno rozšíření českobudějovického závodu o plochu 9.000m2, určenou především pro výrobu a kanceláře. Díky investici ve výši 12 miliard eur tak vzniklo celkem tři sta nových pracovních míst. Bosch v Českých Budějovicích provozuje od roku 2005 důležité výzkumné a vývojové centrum pro benzínové systémy. Již téměř 400 výzkumníků a vývojářů nyní pracuje na vývojových projektech pro zákazníky z celého světa. Díky nedávnému rozšíření a dalším projektům závod právě hledá více než 100 techniků.

Po 20 letech svého působení v Jihlavě zaměstnává závod Bosch Diesel více jak 4.000 lidí. Jen za rok 2012 se tu vyrobilo 2,4 milionů kusů naftového vstřikovacího čerpadla CP4 Common Rail, které patří mezi klíčové hi-tech výrobky. Kromě toho byla zahájena výroba zcela nové generace dieselového čerpadla pro trh s užitkovými vozidly.

Servisní středisko elektrického nářadí v Mikulově prokazuje svou konkurenceschopnost v oblasti oprav elektrického nářadí již od roku 2007. V současné době investuje Bosch 5 milionů eur do jeho rozšíření. V současné době centrum poskytuje servisní služby nejen pro český trh, ale také pro Rakousko, Německo, Maďarsko a Slovensko. Zmíněná investice nynějších kapacitu plochy 3.000 m2 ztrojnásobí.

Obchodní vývoj Bosch Group 2012-2013
Ve fiskálním roce 2012 vzrostl obrat Bosch Group o 1,9 procenta na 52,5 miliardy eur. Zisk před zdaněním činil 2,8 miliard eur. Počet zaměstnanců se kvůli obchodnímu vývoji společnosti během roku zvýšil jen nepatrně o 3.400 na 305.900. Celkově Bosch v roce 2012 investoval do své budoucnosti 8 miliard eur: 4,8 miliard eur vynaložil na oblast výzkumu a vývoje a 3,2 miliardy eur představovaly investiční výdaje.

V roce 2013 Bosch očekává celosvětový nárůst tržeb o 2-4 procenta. Opatření ke zlepšení výsledků, zahájená v roce 2012, jako např. omezení fixních nákladů, investičních výdajů a firemních akvizic, budou i nadále pokračovat. A jako dodavatel technologií a služeb bude společnost Bosch usilovně pokračovat v prosazování své strategie – se systémy pro ochranu životního prostředí, energetické účinnosti a bezpečnosti.

Tisková zpráva Robert Bosch odbytová

Související články

Bosch zahajuje nový rok silným růstem prodeje ve všech obchodních oblastech
Bosch zahajuje nový rok silným růstem prodeje ve všech obchodních oblastech

Bosch Group zahájila dobře nový rok nárůstem tržeb. V prvním čtvrtletí se zvýšily tržby o zhruba 7 procent. Po zohlednění vlivu směnného kurzu dosáhl nárůst zhruba 10 procent. Mezinárodní dodavatel technologií a služeb v tomto fiskálním roce očekává růst tržeb v rozmezí 3-5 procent. „Posilujeme náš tradiční byznys a zároveň otevíráme nové obchodní oblasti. K […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!