Osram: První „laserové“ světlomety do sériové výroby

27. března 2014, 16:54

Společnost OSRAM umožní novému modelu BMW i8 být prvním sériově vyráběným vozem na světě s „laserovými“ světlomety. Ty se považují za další vývojový krok v automobilovém osvětlení a vedle svých funkčních výhod nabízejí také nové konstrukční možnosti. OSRAM při vývoji laserových zdrojů světla spojil letité zkušenosti v oblasti polovodičových technologií se svou silnou pozicí systémového dodavatele. Laserové moduly vyrábí a dodává divize OSRAM Opto Semiconductors. Mnichovská automobilka uvede model BMW i8 s „laserovými“ světlomety do provozu nejpozději ve druhé polovině roku 2014.

Světelné zdroje LED již nabízejí nové možnosti vizuálního odlišení vozidel prostřednictvím individuální podoby předních světlometů, jež zvyšují povědomí o značkách. Laserová technologie tento trend posouvá ještě dál. Díky vysoké svítivosti, jež výrazně převyšuje všechny ostatní v současnosti dostupné zdroje světla, lze přední světla konstruovat ještě menší než doposud. Dálková světla z laserového modulu zároveň zajišťují největší možný dosah a řidiči tak přinášejí větší viditelnost za tmy. Tato kombinace designu a funkčnosti laseru do budoucna nabízí ještě větší potenciál než technologie LED.

Laserové světlomety představují další etapu v automobilovém osvětlení. Laserový modul osazený ve voze BMW i8 osvětluje silnici výrazně dále než dříve známá řešení. Zásadní roli při vývoji zdroje laserového zdroje světla hrála společnost OSRAM. „Jakožto dodavatel integrovaných systémů spojujeme svou odbornost ze sektorů laseru a automobilového osvětlení a impozantně tak posilujeme vedoucí pozici ve všech technologiích automobilového osvětlení,“ říká Hans-Joachim Schwabe, ředitel Divize speciálního osvětlení OSRAM.

K tomu, aby dálková světla z laserových modulů byla tak běžná jako světla halogenová nebo xenonová, však ještě zbývá dlouhá cesta. Společnost BMW však v tomto směru podnikla rázný první krok.

Tisková zpráva OSRAM Česká republika

Související články

Osram: První mlhová světla s 3D světlovody a homogenním světlem
Osram: První mlhová světla s 3D světlovody a homogenním světlem

Prostřednictvím mlhových světel LEDriving FOG, které spojují funkci mlhovek, denního svícení a přisvěcování při odbočování přináší společnost OSRAM první plně funkční náhradu čelního světlometu s technologií LED a 3D designem světlovodů. Mlhová světla OSRAM LEDriving FOG nabízí trojí funkci – mlhová světla, světla pro denní svícení a přisvěcování při odbočování – pro automobily i kamiony […]

První pickup na světě s kompletním LED čelním osvětlením značky OSRAM
První pickup na světě s kompletním LED čelním osvětlením značky OSRAM

Inovační technologie čelního osvětlení pro Ford F-150 díky spolupráci společností Osram a Flex-N-Gate. Jeden z legendárních amerických pickupů a nejprodávanější automobil v USA je nyní díky společnosti Osram průkopníkem v oblasti osvětlování. Model 2015 Fordu F-150 bude prvním pickupem na světovém trhu s řešením kompletního čelního osvětlení na bázi LED značky Osram. „Jsme hrdí na […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!