Bilanční zpráva SKF za první čtvrtletí 2014

5. května 2014, 11:42

Tom Johnstone, prezident a generální ředitel: „Prodeje se v prvním čtvrtletí vyvíjely dobře v porovnání se slabším prvním čtvrtletím minulého roku a ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím zůstaly v podstatě beze změn. Stále se projevuje stagnace prodeje v některých oblastech a silnější vývoj automobilového odvětví a průmyslových OEM prodejů v Asii. Potenciální přednákupy před zvýšením cen na trhu s náhradními díly v Evropě a Severní Americe neproběhly dle očekávání.

"Během tohoto čtvrtletí jsme získali mnoho ocenění a pokračovali jsme v upevňování pozice SKF pomocí vytváření nových obchodních vztahů, představení mnoha nových produktů a pokroku v našem programu pro snižování nákladů. Kaydon se vyvíjí dobře a první čtvrtletí bylo dobré. Integrace probíhá podle plánu se silným důrazem na výsledný efekt prodejů i nákladů. Během tohoto čtvrtletí se podařilo dosáhnout shody s Evropskou Komisí v záležitosti jejich vyšetřování a tato částka odpovídá rezervě, která byla vyčleněna v posledním čtvrtletí minulého roku. Úhrada proběhne v červnu a ovlivní peněžní tok v druhém čtvrtletí. Do budoucna očekáváme, že se poptávka bude vyvíjet pozitivně, a to jak průběžně, tak v porovnání s druhým čtvrtletím minulého roku. Výroba bude v meziročním srovnání vyšší a mírně vyšší ve srovnání s prvním čtvrtletím.“

Klíčové ukazatele I.Q.2013 I.Q.2014
Tržby, milióny SEK 16.734 15.152
Provozní zisk, milióny SEK 2.024 1.480
Provozní marže, % 12,1 9,8
Provozní marže bez jednorázových výdajů, % 11,4 11,4
Zisk před zdaněním, milióny SEK 1.787 1.237
Čistý zisk, milióny SEK 1.275 818
Zisk na akcii, SEK 2,72 1,74


Provozní zisk za první čtvrtletí je pozitivně ovlivněn jednorázovými položkami o celkové hodnotě zhruba 120 milionů švédských korun. V důsledku vyrovnání s Evropskou komisí bylo provedeno storno 150 milionů švédských korun v souvislosti s rezervou vyčleněnou v čtvrtém čtvrtletí 2013. Toto čtvrtletí také obsahovalo jednorázové položky o hodnotě zhruba 30 milionů švédských korun související s restrukturalizací a negativním účinkem revalvace v důsledku devalvace argentinského pesa.

Meziroční změna obratu, v SEK

Obrat Cena/
mix
Struktura Vliv
měny
Celkem
I.Q.2014 6,2% -0,4% 4,7% -0,1% 10,4%

 

Tržby v prvním čtvrtletí se v místních měnách zvýšily o 4,4 % v Evropě, o 2,9 % v Severní Americe, o 4,1 % v Latinské Americe, o 10,6 % v Asii a o 21,4 % na Středním východě a v Africe. Výroba v prvním čtvrtletí byla v porovnání s loňským rokem vyšší.

Výhled pro druhé čtvrtletí 2014

Poptávka ve srovnání s druhým čtvrtletím 2013
V rámci skupiny, Severní Ameriky a Asie očekáváme mírný nárůst poptávky po produktech a službách SKF. Očekává se, že bude relativně beze změn, pokud jde o Evropu, a mírně nižší, pokud jde o Latinskou Ameriku. U strategických odvětví a automobilového odvětví předpokládáme mírný nárůst, u regionálních prodejů a služeb spíše setrvalý stav.

Srovnání poptávky s prvním čtvrtletím roku 2014
V rámci skupiny, Severní Ameriky a Asie očekáváme mírný nárůst poptávky po produktech a službách SKF. V případě Latinské Ameriky očekáváme spíše stav beze změn. U strategických odvětví a automobilového odvětví předpokládáme mírný nárůst, u regionálních prodejů a služeb spíše setrvalý stav.

Výroba
Očekává se, že výroba bude v meziročním srovnání oproti loňskému roku vyšší a mírně vyšší ve srovnání s prvním čtvrtletím.

Tisková zpráva SKF CZ a.s.

Související články

Změna názvu společnosti SKF Ložiska, a.s. na SKF CZ, a.s.
Změna názvu společnosti SKF Ložiska, a.s. na SKF CZ, a.s.

Firma SKF informovala o změně obchodní obchodního jména s účinností ode dne 6.1.2014 z SKF Ložiska, a.s. na SKF CZ, a.s. "Společnost SKF je globálně známa zejména pro svá ložiska, která vyrábí a nabízí již od roku 1907. Ložiska a služby s nimi spojené i nadále zůstávají základem našeho podnikání. Vynechání slova "ložiska" z obchodní […]

SKF: FC Pálava Mikulov jede do Švédska na Gothia Cup 2014
SKF: FC Pálava Mikulov jede do Švédska na Gothia Cup 2014

SKF vysílá FC PÁLAVA MIKULOV, vítěze turnaje Meet the World, do Švédska na Gothia Cup, největší mládežnický fotbalový turnaj na světě. Mládežnický fotbalový turnaj Meet The World byl v České Republice organizován společností SKF již poosmé. Letošní ročník se konal ve čtvrtek 8.5.2013 v Mikulově a účastnilo se ho 5 týmů. Turnaje se účastnily SK […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!