Pětinu všech nových vozů Ford prodaných v Evropě pohání motor 1.0 EcoBoost

11. srpna 2014, 12:45

Malý, ale nečekaně výkonný motor 1.0 EcoBoost byl v prvním pololetí roku 2014 nejprodávanějším přeplňovaným zážehovým motorem v Evropě. Vyplývá to z údajů společnosti Ford.

Pětina všech letos prodaných vozů Ford tak měla pod kapotou motor 1.0 EcoBoost, jehož blok je tak malý, že by se vešel na list papíru formátu A4.

Od ledna do konce června 2014 prodal Ford přibližně 120.000 automobilů poháněných motorem 1.0 EcoBoost. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku to představuje navýšení o více než 15 procent. V případě modelu B-MAX dosahuje podíl této motorizace 47 procent, u Focusu je to 33 procent a u Fiesty 30 procent.

„Zákazníci zjevně oceňují přednosti malého motoru, který nabízí vynikající hospodárnost bez kompromisů v dynamice a kultivovanosti,“ řekla Barb Samardzich, vrchní provozní ředitelka Ford of Europe. „S uvedením nového Mondea se řada modelů nabízených s motorem 1.0 EcoBoost rozroste v nejbližších měsících na jedenáct.“

Agregát 1.0 EcoBoost byl v červnu opět vyhlášen vítězem prestižní ankety „2014 International Engine of the Year“ (Mezinárodní motor roku 2014). Porota ocenila jeho dynamiku, hospodárnost, technickou vyspělost, kultivovanost i snadno dostupný výkon. Motor má na kontě již 13 významných ocenění.

Pohonná jednotka 1.0 EcoBoost byla uvedena na evropský trh v roce 2012 v modelu Ford Focus. Dnes je k dispozici také v modelech Fiesta, B-MAX, EcoSport, C-MAX a Grand C-MAX, Tourneo Connect, Tourneo Courier, Transit Connect a Transit Courier.

Na vývoji tříválcového EcoBoostu pracovalo více než 200 konstruktérů z vývojových středisek Fordu v německých Cáchách a Merkenichu a britském Dagenhamu a Duntonu. Vývoj jednotky trval celkem pět milionů hodin.

Motor je osazen kompaktním turbodmychadlem s nízkou setrvačností, které dosahuje 248.000 ot./min. – to je více než 4.000 otáček za sekundu a bezmála dvojnásobek rychlosti, jakou se otáčejí rotory turbodmychadel v motorech F1.

„Motor 1.0 EcoBoost se stal celosvětovým měřítkem pro konstruktéry pohonných jednotek a slaví velké úspěchy i u ‚porotců‘, na jejichž mínění záleží nejvíc – u našich zákazníků,“ dodala Samardzich.

Agregát je velmi populární zejména v Nizozemsku, kde na něj připadá 38 procent všech prodaných vozů Ford. V Dánsku dosahuje podílu 35 procent a ve Švýcarsku 32 procent. Celosvětově je 1.0 EcoBoost aktuálně k dostání v 72 zemích.

Velkou oblibu si litrový EcoBoost získal i v České republice. Tady totiž pohání neuvěřitelných 75 procent všech prodaných Fordů B-MAX a 50 procent Focusů! Tento agregát představuje zajímavou volbu i pro zájemce o velkoprostorový Ford Tourneo Connect, kde se pro něj rozhodlo 20 procent zákazníků.

Tisková zpráva Ford Motor Company

Související články

Ford vyrobil v Evropě již tři miliony maloobjemových vznětových motorů
Ford vyrobil v Evropě již tři miliony maloobjemových vznětových motorů

Společnost Ford Motor Company vyrobila v Evropě již tři miliony maloobjemových vznětových motorů s nízkými emisemi CO2. Jubilejním exemplářem se stala jednotka 1.5 TDCi z nové řady motorů Ford splňujících Euro VI, vyrobená v motorárně Fordu v britském Dagenhamu. „Je mimořádně příhodné, že jsme tohoto milníku dosáhli zrovna s naším nejúspornějším a technicky nejvyspělejším dieselem – jednotkou […]

Ford otevřel v Silicon Valley nové výzkumné středisko
Ford otevřel v Silicon Valley nové výzkumné středisko

Ford včera v kalifornském městě Palo Alto otevřel nové výzkumné středisko s názvem Research and Innovation Center Palo Alto. Rozšiřuje tak svoje výzkumné kapacity s cílem urychlit inovace v oblastech konektivity, mobility, autonomních vozidel, zákaznické zkušenosti a „big data“. „Ve Fordu vnímáme sami sebe jako společnost zaměřující se na mobilitu v širokém smyslu, nejen na výrobu […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!