Společnost LIQUI MOLY zaznamenala propad zisku o 50 %

15. února 2021, 15:19

Pandemie měla dopad i na firmu Liqui Moly. Obrat stoupl o 7,1 % na novou rekordní hodnotu. Z důvodu investičního programu ve výši několika milionů eur však zisk výrazně klesl. Generální ředitel Ernst Prost je přesto přesvědčen: „Díky našim energickým opatřením dále rosteme a stále píšeme černá čísla. Naše stabilní ekonomika posledních let bez bankovních úvěrů nám pomáhá zvládat dopady krize.

Ernst Prost
Ernst Prost

Obrat společnosti LIQUI MOLY vzrostl v roce 2020 o 7,1 % na 611 milionů eur. Vzhledem ke zničujícím účinkům pandemie na celosvětovou konjunkturu a k poklesu celosvětové spotřeby oleje a pohonných hmot je to velký úspěch. Výnos se snížil o polovinu na 25 milionů eur – i proto, že tento středně velký podnik během krize investoval do marketingových opatření téměř 45 milionů eur. Navíc firma přijala více než 100 nových zaměstnanců. Ke konci roku 2020 tak společnost LIQUI MOLY zaměstnávala 989 zaměstnanců.

„Vsadili jsme na útok a odlišili se tak od našich spolubojovníků. I přes důslednou realizaci hygienických opatření, koncepty ochrany a home office jsme zde byli pro naše zákazníky celých 24 hodin denně a výrazně jsme zvýšili naši přítomnost ve všech médiích. To, že rosteme, je jen logický důsledek našeho jednání,“ popisuje jednatel svůj kurz.

Díky dobré výchozí situaci firmy, bilanční sumě 208 milionů eur, kapitálovému krytí ve výši 168 milionů eur a podílu vlastního kapitálu ve výši více než 80 procent měl specialista na maziva dostatek sil pro další investice bez cizího kapitálu či úvěrového zatížení.

Ty se vyplatily, říká Ernst Prost: „Díky našim opatřením se nám ke konci roku podařilo obrat výrazně zvýšit.“ Současně také potvrdil, že LIQUI MOLY by mohla dosáhnout výrazně vyššího nárůstu obratu. „Ve všech oblastech pociťujeme, že se z důvodu koronaviru, lockdownu, kurzarbeit a home office u našich subdodavatelů projevuje tzv. nedostatková ekonomika. Chyběly nám suroviny, obalové materiály, etikety, uzávěry a také citelně poklesly logistika a přepravní kapacity,“ říká jednatel společnosti.

Sociální odpovědnost

V roce 2020 působila společnost rozruch i v oblasti sociální odpovědnosti. Příplatek za koronu pro všechny zaměstnance a darované výrobky v hodnotě více než 5,5 milionu eur hasičům, záchranným službám, organizacím první pomoci a dalším obecně prospěšným organizacím byly pro tento středně velký podnik samozřejmostí. „V takových časech je třeba držet pospolu a každý by se měl co nejvíce zasadit o všeobecné blaho,“ popisuje Ernst Prost.

Vysoká míra růstu v Německu

Na rozdíl od předchozích let stoupl obrat společnosti LIQUI MOLY v Německu více než v případě exportu. I přesto i export zaznamenává stabilní růst, například obchody v USA a Kanadě.

Dobrý růst napříč všemi segmenty

Celkově zaznamenaly úspěchy všechny divize výrobce kompletního sortimentu. V hlavním oboru činnosti společnosti, v oboru motorových olejů, je nárůst obratu o 6,4 %. To, že lidé proti své vůli cestují méně a tráví více volného času doma, se odráží i v nárůstu obratu u produktů určených pro motocykly, jízdní kola a lodě.

Výhled

V roce 2019 byly rekordními měsíci s obratem téměř 60 milionů eur červenec a srpen. K nejlepším měsícům historie firmy patřily i obraty za listopad a prosinec 2020. Ernst Prost si je jistý, že má pro rok 2021 velmi dobrou výchozí pozici a že dokáže opět dosáhnout rekordního obratu či ho překonat: „Letos jsme sklidili plody naší reklamní ofenzívy z roku 2020 a v tomto roce 2021 do toho opět jedeme na plný plyn.“ Pro další kurz růstu plánuje výrobce maziv další investice především ve vlastní logistice.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!