SKF: Snižte počet reklamací správnou montáží kolových jednotek

26. května 2013, 21:26

Mnoho výrobců aut používá ložiska typu HBU1 a když je potřeba ložisko vyměnit, tak se mechanici někdy dopustí zásadní chyby.

Při montáži nového ložiska do kolové jednotky je tlak často aplikován nesprávně a poškodí se buď těsnění, nebo valivé elementy uvnitř ložiska – nejčastější reklamovanou vadou, která takto vzniká, je “hlučnost”. S pomocí správných montážních nástrojů pro tento typ ložiska značně snížíte počet takových reklamací ve vašem servisu. Tento problém se často objevuje při použití nevhodných nástrojů při montáži ložiska. Místo kontaktu s vnějším kroužkem dojde ke kontaktu s těsněním nebo vnitřním kroužkem, a tím nenalisujete ložisko rovnoměrně do náboje. Díky tomu do ložiska začne pronikat voda, valivé elementy se začnou odlupovat a nakonec začne ložisko hučet.

Při kontrole reklamací často najdeme následující příklady poškození – obrázky ukazují, že lisovací tlak při montáži byl aplikován buď na vnitřní kroužek, nebo těsnění.

Montážní návod pro ložisko VKBA 3496

1. Vyndejte staré ložisko z náboje.

2. Náboj pečlivě očistěte a zkontrolujte, zda není poškozený.

3. Naneste malé množství protikorozní pasty (SKF LGAF3) na 3-5 mm obvodu vnějšího kroužku ložiska. Tato pasta musí být nanesena na tu stranu ložiska, kde je čidlo ABS (pastu nenanášejte na samotné čidlo)

Poznámka: ložiska vybavená magnetickým čidlem ABS musíte nalisovat správnou stranou – magnetickým kroužkem směrem k čidlu.

4. Při instalaci nového ložiska typu HBU1 do náboje se ujistěte, že magnetický kroužek pro ABS je směrem k čidlu ABS. Působte rovnoměrným tlakem pod pravým úhlem pouze na vnější kroužek – nikdy nesmíte tlačit na vnitřní kroužek nebo na těsnění, protože byste tím zničili ložisko. Poté namontujte zbývající součásti sady, jako jsou pojistné kroužky a podobně.

5. Při montáži vždy postupujte podle servisního manuálu výrobce vozidla a dodržujte doporučené utahovací momenty.

6. Při lisování dalších dílů do ložiska můžete působit tlakem jen na vnitřní kroužek. Opět platí, že nedodržení tohoto postupu může vážně poškodit celé ložisko.

Tento obrázek ukazuje výsledek nesprávné montáže ložiska.

Poznámka: částečky kovu na valivých elementech a na kleci ložiska způsobí jeho hlučnost a nakonec poškodí celé ložisko.

Nikdy nepoužívejte starou matici. Sada VKBA 3496 obsahuje i nový pojistný kroužek a matici. Při montáži je určitě použijte.

Poznámka: i když je ložisko VKBA 3496 bez magnetického kroužku, mnoho jiných ložisek je jím vybaveno. Nikdy nehledejte magnetický kroužek pomocí šroubováku – použijte kontrolní kartičku, nebo třeba kancelářskou sponku.

Abyste odvedli dobrou práci, tak vždy zkontrolujte i poloosu, klouby a manžety a hledejte známky poškození, prasklin, nebo opotřebování. Vydrží manžeta do příští plánované kontroly?
 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!