Končí v Ostravě další pobočka distributora náhradních dílů pro osobní vozy?

3. října 2011, 0:00

Již druhá pobočka celorepublikového distributora končí v Ostravě. Byla uzavřena pobočka firmy Auto Štangl a není to tak dávno, kdy ukončila činnost pobočka firmy Autoprima.

Ostrava a okolí je díky velkému počtu obyvatel zajímavou oblastí pro prodej a distribuci náhradních dílů, ale také je zde prodej velice obtížný. Ostrava je třetí největší město republiky a okres Karviná je sice nejmenším okresech, ale s největší hustotou obyvatel. Ostravsko leží u polských hranic a koncentrace polských firem, které zde prodávají zboží, je několikanásobně větší než v jiných pohraničních oblastech.

Podívejme se nyní trošku do historie prodeje a distribuce zboží na Ostravsku:
V této oblasti měla a má pobočky většina distributorských firem (viz tabulka). Firma Autocora byla zastoupena prostřednictvím firmy Aleš Novák, firmy >ACI a Genei prostřednictvím firmy Auto Georg. Právě firma Auto Georg patřila k největším regionálním distributorům na Ostravsku. Po převzetí firmou Auto Partner, však byla činnost firmy v roce 2009 ukončena. Firma Auto Partner nyní prodává zboží v České republice napřímo. Část bývalých akcionářů založila firmu Sien, která úspěšně provozuje síť prodejen a servisů.

Jedinou distributorskou firmou, která v poslední době zřídila novou pobočku v Ostravě, byla firma Trost, bývalý Meteor. A jeden vstup distributora do regionu se chystá.

Mezi velké regionální distributory patří i firma Rall, která distribuuje převážně zboží polské firmy MotoProfil, ale také firmy Partspoint. K větším regionálním distributorům můžeme zařadit i firmu Allstar Trading, která se sice specializuje na autoelektriku, ale od roku 2009 prodává v regionu i díly na osobní vozy.

Další firmy, které na Ostravsku působily:
JC Auto
– vstoupila na trh v roce 2003 a specializovala se na díly pro japonská a korejská vozidla. Po fúzi s firmou Inter Cars převzala distribuci ostravská pobočka Inter Carsu. Distribuci v České a Slovenské republice zajišťují další pobočky Inter Carsu.
Auto Krásný – firma působila v České republice od roku 2002, na počátku roku 2008 se z trhu vytratila bez větší odezvy.

Polské firmy v regionu:
Jak již bylo výše zmíněno, jednou z polských firem, které zde napřímo působí je firma Auto Partner, která zakoupila většinový podíl ve firmě Auto Georg a po uzavření této firmy prodává zboží regionálním distributorům na přímo. Firma Hart prodává zboží přes regionální distributory a od roku 2008 otevřela ve Sviadnově za Ostravou organizační složku této společnosti. Firma MotoProfil se v Polsku specializuje na prodej přes regionální distributory a na Ostravsku prodává zboží hlavně pomocí firmy Rall. Mezi další firmy, které zde působí, patří firmy Darma (sídlí kousek za Českým Těšínem), Cempol, Inter Parts, Gorecki, Motogama a další, převážně regionální firmy.

Aby byl výčet úplný, je třeba zmínit, že na Ostravsku působí dvě firmy s celorepublikovou působností, které se specializují na autoelektriku – Allstar Trading a ADS Autoprofil.

V následují tabulce jsou uvedeni celorepublikový distributoři:

 

Pro zvětšení klikni.

Upřesnění: Firmou Auto Štangl nám bylo sděleno, že se v nejbližší době chystá otevření nového prodejního místa, právě v Ostravě. Za týden Vám ve spolupráci s firmou Auto Štangl přineseme informace o planovaných aktivitách firmy Auto Štangl.

 

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!