Podle nejnovějšího průzkumu není polovina začínajících řidičů připravena na nepříznivé počasí

8. prosince 2013, 17:46

V době, kdy v Evropě začíná letošní zima, odhaluje nový průzkum společnosti Goodyear EMEA a Evropské asociace autoškol (EFA), že většina (66 %) evropských řidičů získá řidičský průkaz, aniž by rozuměla tomu, jak je důležité se připravit na nepříznivé povětrnostní podmínky.

Zatímco téměř polovina polských nováčků (47%) si je vědoma, že příprava na špatné povětrnostní podmínky je nezbytná, v České republice se jedná pouze o 28% začínajících řidičů a v Dánsku dokonce jen o 18%. Dle instruktorů autoškol rozumí důležitosti správně udržovaných pneumatik pouze 38% evropských nováčků za volantem a jen dvě pětiny (41%) ví, jak zkontrolovat hladinu oleje, nemrznoucí směsi do ostřikovačů a chladicí kapaliny. 

Tento průzkum také odhaluje, že ne všichni učitelé autoškol mají čas poučit žáky o důležitosti přípravy na nepříznivé počasí. V Evropské unii zahrnuje výuku o řízení ve špatných povětrnostních podmínkách do instruktáže svých žáků pouhá polovina instruktorů (51%), zatímco v Turecku se jedná o 82% instruktorů, naopak v České republice jde pouze o 41%. 

Zdá se však, že začínající řidiči jsou oproti instruktorům přesvědčeni o svých dostatečných znalostech.  Průzkum společnosti Goodyear z roku 2012 mezi začínajícími řidiči zjistil, že 60 procent mladých řidičů mění s klesající teplotou své letní pneumatiky za zimní. Stejné procento (60%) si najde čas na zjištění, které pneumatiky mají nejlepší přilnavost v zimních podmínkách. 

Firemním závazkem společnosti Goodyear je osvěta v oblasti bezpečné jízdy. Společnost Goodyear je předním výrobcem inovativních pneumatik s pokrokovými technologiemi, které mohou motoristům pomoci jezdit bezpečně, bez ohledu na podmínky, jimž mohou být vystaveni.

Tisková zpráva Goodyear Dunlop Tires Czech s. r. o.

Související články

Jízdy i zkoušky v autoškole by mladým řidičům měly poskytnout reálnější řidičské zkušenosti
Jízdy i zkoušky v autoškole by mladým řidičům měly poskytnout reálnější řidičské zkušenosti

Pouze 23% instruktorů autoškol si myslí, že mladí řidiči v Evropě po úspěšném složení řidičské zkoušky dostatečně chápou, co znamená bezpečné chování na silnici. Vyplývá to z výzkumu společnosti Goodyear a Evropské asociace autoškol (EFA). Nejméně přesvědčení, že současné testování zajistí, aby se nováčci za volantem chovali bezpečně, jsou instruktoři autoškol v České republice, z […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!