Praktické tipy: Správné opravárenské techniky pro léto

27. srpna 2015, 7:34

V mnoha oblastech světa léto přináší horké teploty, které jsou spojeny se zvýšenou nebo naopak velmi nízkou vlhkostí. Tropické dny letos potrápily i mnoho českých lakýrníků. Navzdory těmto náročným podmínkám je stále možné při opravách autolaků dosáhnout vynikajících výsledků. Zvýšeným rizikům při opravách, která mohou být zapříčiněna počasím, lze předejít jednoduchými kroky. Harald Klöckner, manažer pro Standox Training Management pro Evropu, Střední východ a Afriku (EMEA), nabízí některé cenné tipy.

Tip 1: Vyberte si tu správnou kombinaci tužidla a ředidla
Jsou-li použity čiré laky při vysokých teplotách, výběr správného tužidla a ředidla je klíčový. Aby se předešlo problémům při sušení a zajistil se tak dokonalý výsledek, pokud jde o lesk a rozliv, měli by lakýrníci zvolit produkty, které pomaleji schnou.  Určitou pomoc nabízí již doporučení k aplikaci s ohledem na okolní teplotu, uvedené přímo na plechovkách tužidel a ředidel, což zužuje jinak široký výběr možností aplikace. Pro některé VOC bezbarvé laky to znamená použití Standox VOC 2K aditiva namísto ředidla. Při vysokých teplotách a při větších opravách se lakýrníci mohou spolehnout na nový produkt Standox VOC 2K Additive Long. Další podrobnosti naleznete v technických listech.

Tip 2: Nezapomeňte na vlhkost
V některých zemích sebou léto přináší vysokou vlhkost, která může mít vliv při nanášení  Standohyd Plus nebo Standoblue báze. V klimatech s větší vlhkostí je jejich aplikace jednodušší, neboť lakýrníci potřebují méně deionizované vody pro přípravu stříkací směsi v systému Standohyd. Pro Standoblue je nezbytné vybrat správnou přísadu na úpravu viskosity (Standoublue Viscosity Adjuster). Nicméně v horkém a suchém prostředí vodou ředitelné materiály velmi rychle schnou, což představuje pro lakýrníky výzvu, neboť stříkací mlha se nestačí vstřebat a může tak dojít ke tvorbě nežádoucích mráčků ve vrchním laku. Správná volba při výběru produktu umožní udržet nanesený film dostatečně dlouho v tekutém stavu, což při aplikaci za ztížených podmínek přispěje k dosažení celistvého povrchu bez záprachů. Pro Standohyd Plus bázi lze přidat trochu více deionizované vody, případně za pomoci ředidla  Standohyd Plus Hot and Dry Thinner  můžeme bázi přizpůsobit ještě více podmínkám použití. Pro Standoblue se doporučuje používat Standoblue Adjustment Additive Long, a případně přidat až 10 procent deionizované vody Standox. Pomoci může i použití větší trysky. Aplikační rady, kdy který produkt nebo aditivum použít, lze nalézt v technických listech.

Tip 3: Lakujte ráno
Vzhledem k tomu, že teplota má v létě tendenci během dne stoupat, a cykly sušení prakticky znemožňují snížení teploty, především v kombi kabinách pro stříkání i sušení, je doporučováno provádět větší či náročnější lakýrnické práce po ránu, kdy je teplota přeci jen o něco nižší. Plánujte proto pečlivě využití vaší stříkací kabiny, obzvláště pokud předpověď počasí předvídá extrémní teploty.

Tip 4: Noste potítko
Pokud pracujete s respirační maskou namísto ochranné lakýrnické kukly a je pravděpodobné, že se díky počasí budete potit, noste čelenku. Jedná se o jednoduchý a účinný způsob, jak zabránit kapkám potu padat na čerstvý lak, a zničit tak již téměř hotovou zakázku.

Tip 5: 3 tužidla pro Standocryl VOC-Xtreme Clearcoat K9580
Pro rychleschnoucí čirý lak Standocryl VOC-Xtreme Clear K9580, nabízí Standox tři tužidla pro různé úrovně teploty a vlhkosti: tužidlo Standox Xtreme Hardener Short pro použití při nízkých teplotách za velmi suchých podmínek, tužidlo Standox Xtreme hardener pro střední teploty a nové tužidlo Standox Xtreme Hadener Long speciálně pro vysoké teploty a vysoké vlhkosti. Aplikační doporučení, kdy které z těchto specifických tužidel použít, naleznete v technických listech.

Pro více informací ohledně aplikací při vysokých teplotách se obraťte na vašeho zástupce Standox.

Související články

Servind: SATA® Filtry stlačeného vzduchu
Servind: SATA® Filtry stlačeného vzduchu

Každý provoz, ve kterém se lakuje, potřebuje stlačený vzduch. Ať již je to pro samotné lakování nebo k provozování materiálových zásobníků, pump, ofukovacích pistolí, čistících zařízení a/ nebo pro zásobování systémů pro ochranu dýchacích cest. Dle použití a oblasti se liší požadavky na úpravu stlačeného vzduchu: SATA má pro každý případ vhodné řešení. Špatná přilnavost laku, […]

Servind: Nová otryskávací pistole Colad AirTec Spotblaster
Servind: Nová otryskávací pistole Colad AirTec Spotblaster

Užitečným pomocníkem do každé autolakovny je nová otryskávací pistole Colad AirTec Spotblaster. Velice rychle a pohodlně odstraní rez, staré vrstvy barev či špínu na opravovaném dílu. Obzvláště účinná je na odstranění bodových napadení rzí na čele automobilu a na kapotě, které vznikají od odletujících kamínků. Díky sadě různě tvarovaných tryskacích vyústění je možno se dobře dostat […]

STANDOX slaví 60 let inovací
STANDOX slaví 60 let inovací

Úspěch značky Standox byl započat před 60 lety. V roce 1955 přivedl výrobce laků Herberts na trh novou řadu autoopravárenských laků a dal jí jméno Standox. Název značky Standox je odvozen od slov Standöl (polymerizovaný lněný olej – surovina pro výrobu laků) a oxidative (schnutí). Nový lak se stal rychle populárním a Herberts jej v […]

Kalendář Standox 2016: Žabí princ jako zelené Porsche
Kalendář Standox 2016: Žabí princ jako zelené Porsche

Dvanáct fotografických motivů tradičního nástěnného kalendáře Standox si pro tentokrát pohrává s tématem, které oslovuje fantazii všech generací. S motivy pohádek bratří Grimmů. Kdo by neznal Sněhurku, Jeníčka a Mařenku nebo Rumplcimprcampr – pohádky od bratří Grimmů. Sesbírány a sepsány byly sice původně v Německu, ale již po dlouhou dobu jsou součástí světové literatury. Neméně populární je i Žabí […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!