Pneumatiky MICHELIN pro Porsche 919 Hybrid

21. března 2014, 11:02

Michelin se stal technickým partnerem německého výrobce vozidel Porsche pro jeho program vytrvalostních závodů v roce 2014. Pro nové Porsche 919 Hybrid vyvinula tato francouzská společnost se sídlem v Clermont-Ferrand nové pneumatiky speciálně uzpůsobené na prototyp kategorie LMP1, čímž sehrála významnou roli při jeho vývoji.

V souladu s nařízením Mezinárodní automobilové federace FIA platným pro Mistrovství světa ve vytrvalostních závodech (FIA WEC) a Le Mans v roce 2014 mají tyto pneumatiky rozměr 31/71-18 jak na zadní, tak na přední nápravě. Pneumatiky pro Porsche 919 Hybrid byly vyvíjeny na simulátoru určeném pro všechny partnery kategorie LMP1 a vzešly ze vzájemné spolupráce technických týmů obou společností při přísném testování. Pascal COUASNON, ředitel oddělení MICHELIN Motorsport, k tomu dodává: „Michelin byl schopen podpořit společnost Porsche při vývoji jejího nového modelu 919 Hybrid díky rozsáhlým odborným znalostem a zkušenostem v oblasti vytrvalostních závodů. Vzájemná výměna informací mezi techniky společnosti Porsche a Michelin vyústila ve vytvoření komplexně skloubeného celku našich pneumatik s prototypem tohoto stuttgartského výrobce."

Pneumatiky hrají klíčovou roli jak z hlediska výkonů, tak z hlediska množství energie, která je soutěžícím 2014 FIA WEC stanovena oficiálními nařízeními. Energetická účinnost prototypů LMP1 se odvíjí, mimo další faktory, především od dvou základních parametrů –  jejich váhy a aerodynamického odporu, přičemž na oba dva mají významný vliv právě pneumatiky. Z hlediska výkonů podporují pneumatiky aktivně výkonnost vozidla v okamžiku, kdy fungují ve vzájemné součinnosti se systémem zavěšení kol. Pneumatiky musejí být schopny unést váhu vozidla, stejně jako obrovské aerodynamické zatížení, které může dosáhnout až trojnásobku váhy vozidla. Na některých okruzích a na suchém povrchu může boční a podélné zrychlení těchto prototypů přesáhnout 3G.

Připomeňme si, že pneumatiky MICHELIN pro prototypy kategorie LMP1 jsou v roce 2014 o 15% užší (o 5 až 6 cm). To má pozitivní dopad jak na celkovou váhu vozidla (u sady 4 pneumatik váhová úspora 8 kg), tak na jeho aerodynamický odpor. Těchto výhod bylo navíc dosaženo, aniž by měly jakýkoliv negativní vliv na výkonnostní charakteristiky nebo životnost pneumatiky.

Mimo program LMP1 je Michelin partnerem Porsche rovněž v kategorii GTE Pro, v níž tým Manthey stuttgartské společnosti soutěží s Porsche 911 RSR. Toto francouzsko-německé spojenectví již v posledním ročníku závodu 24 hodin Le Mans, v němž byly pneumatiky Michelin schopné ujet tři stinty, okusilo chuť vítězství a letos je jeho cílem uspět v rámci FIA WEC, Le Mans a nového mistrovství Tudor United SportsCar Championship (TUSCC).

„Partnerská spolupráce mezi Michelinem a Porsche je velice úzká a jde výrazně za hranice pouhého dodání pneumatik a souvisejících služeb. Obě naše společnosti pracovaly po dobu několika let ruku v ruce při vývoji vozidel, která jsou stále bezpečnější, spolehlivější a zároveň ohleduplnější k životnímu prostředí. Tato spolupráce rovněž zasahuje i do oblasti marketingové podpory a poprodejních služeb prostřednictvím celosvětové prodejní sítě Porsche," upřesňuje Peter ZABLER, vedoucí pracovník pro spolupráci Michelinu s Porsche.

Ze závodní dráhy na silnici. Porsche 918 Spyder, Porsche 911 GT3 a Porsche Macan: tři nové Porsche vybavené pneumatikami Michelin
Pro Michelin, stejně jako pro Porsche spočívá zásadní význam automobilového sportu v jeho schopnosti přispívat k vývoji inovačních řešení, která přináší pokrok do každodenního života. Z tohoto důvodu je bytostnou podstatou sportovních programů obou společností vyvíjení sportovních vozidel, která jsou na nejvyspělejší technické úrovni a vybavena pneumatikami Michelin speciálně vytvořenými pro jejich potřeby.

Výzkumné a vývojové centrum společnosti Michelin sleduje přesnou strategii, která je zároveň ve shodě s filozofií společnosti Porsche – zvýšené výkony v každé pneumatice. U Michelinu je tento přístup známý jako plán MICHELIN Total Performance. Právě díky této strategii je francouzský výrobce pneumatik schopen uspokojit potřeby, které na pneumatiky kladou vozidla ze Stuttgartu, a poskytovat společnosti Porsche produkty, které jsou stále bezpečnější, spolehlivější a výkonnější, aniž by se zkrátila jejich životnost.

To je případ rovněž ultrasportovních vozů Porsche 918 Spyder (hybrid) a Porsche 911 GT3 (typ 991), pro které Michelin vyvinul nové, speciálně uzpůsobené pneumatiky MICHELIN Pilot Sport Cup 2.

V září 2013 dosáhl na renomovaném okruhu v Nurburgring Nordschleife vůz Porsche 918 Spyder, který řídil německý pilot Marc LIEB a byl vybaven těmito silničními pneumatikami Michelin, nového rekordu na jedno kolo, když ujel jeho 20,6 kilometrů za pouhých 6 min. 57 s.

Stejně jako u ultrasportovních modelů homologovalo Porsche další tři řady pneumatik Michelin pro nový model Macan: MICHELIN Latitude Sport 3 (pro letní užití), MICHELIN Latitude Alpin 2 (pro zimní užití) a MICHELIN Latitude Tour HP (pro celoroční užití).

„Z inovačních řešení, která vznikla jako výsledek naší důsledné spolupráce v motorsportu, čerpá celé výzkumné a vývojové středisko Michelin. Pneumatiky Michelin obuté na nejnovějších modelech silničních vozů Porsche v sobě obsahují technologie, které se objevily jako průkopnické na vytrvalostních závodech 24 hodin Le Mans před necelými třemi lety," uzavírá Pascal COUSNANON.

Pneumatiky MICHELIN pro vytrvalostní závody kategorie LMP1 v číslech
1.
Jeden shodný rozměr pro pneumatiky na přední i zadní nápravě: 31/71-18.
15 %. Snížení váhy pneumatik Michelin v roce 2014 v porovnání s rokem 2013 (mezi 5 a 6 cm).
0. Žádné kompromisy ve výkonech, které by Michelin akceptoval u svých pneumatik 2014.
8 kg. Snížení váhy sady čtyř pneumatik Michelin pro kategorii LMP1.
4. Plánovaný počet stintů ujetých na stejnou sadu pneumatik u prototypů kategorie LMP1 v závodech 24 hodin Le Mans 2014.

Související články

Rallye-Monte-Carlo-Historique
Rallye-Monte-Carlo-Historique

Společnost MICHELIN spustila dne 1. února profesionální nástroj pro fanoušky i profesionály z odvětví historických vozidel, který je v Evropě zcela jedinečný. Francouzský výrobce pneumatik totiž nespouští standardní internetové stránky, na nichž by uživatelé získali pouze informace o pneumatikách pro veterány. V případě www.michelinclassic.com přichází MICHELIN s nástrojem, který nabízí komplexní službu – odborným poradenstvím počínaje […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!