Nový rekord díky MICHELIN Pilot Sport Cup 2 a novému Mégane R.S. 275 Trophy-R

3. července 2014, 8:08

Německý okruh Nürburgring, kde testují nejvýkonnější sportovní vozy svou sílu, má nový rekord pro vozy s předním náhonem. Postaral se o to Megane R.S. 275 Trophy-R obutý MICHELIN Pilot Sport Cup 2, který dosáhl čas 7:54,36.

Výkon pneumatik MICHELIN Pilot Sport Cup 2 může být shrnut do několika údajů:
7:54,36 – Nový rekord vozu Renault Mégane RS Trophy R na okruhu Nürburgring.
1.500 km – Počet ujetých kilometrů vozem Renault Mégane RS Trophy R v technologickém centru Michelin v Ladoux.
470 – Počet prototypových pneumatik vyrobených pro certifikační proces na voze.
500 – Počet předsériových pneumatik vyrobených pro zkušební jízdy.
– A navíc – 275 hp – Výkon motoru nového Méganu R.S. 275 Trophy-R, jezdícího na pneumatikách MICHELIN Pilot Sport Cup 2, který vydrží točivý moment až 360 Nm.

"Nová MICHELIN Pilot Sport Cup 2 je pozoruhodná svým záběrem a výkonem ve vysokých rychlostech a navíc jízdním komfortem na okruhu," konstatuje profesionální řidič Laurent Hurgon z divize Renault Sport. "Je to produkt vyrobený společným úsilím mezi týmy Michelinu a Renault Sport a výsledek společného porozumnění, který nám dnes umožnil dosáhnout rekordu," dodává Laurent Hurgon.

Specifická úroveň inženýrství prováděná jménem Michelinu a Renault Sport zlepšuje přesnost a rychlost odezvy na úkony řidiče, stabilitu a sportovní charakter vozu, a zároveň poskytuje přilnavost, nemluvě o tepelnou odolnost, tj. schopnost kroužit na okruhu kolo za kolem, i když dochází k opotřebování pneumatik.

"Severní smyčka je legendární okruh, který nám se svými velmi náročnými konturami velmi pomohl při vylepšení vlastností pneumatiky,  aby dokonale odpovídaly parametrům vozu Megane R.S. 275 Trophy-R a který nám umožnil dosáhnout rekordu," upozorňuje Pierre Chaput, vývojář pneumatiky MICHELIN Pilot Sport Cup 2 pro Renault Mégane RS Trophy R.

Nové technologie použité u MICHELIN Pilot Sport Cup 2
V porovnání se svým předchůdcem Pilot Sport Cup+, vydrží tato novinka až o 50% déle na okruzích a nabídne Vám rychlejší průjezd trati a to díky technologiím vyvinutých v rámci závodů jakými jsou například 24 hodin Le Mans. Vylepšení a novinky byly docíleny bez toho, aby se zhoršily charakteristiky jiných vlastností pneumatiky. Vše v souladu se strategií Michelin Total Performance.

Pro jejich výrobu se používají stejné postupy a technologie jako pro výrobu závodních pneumatik. Dezén Michelin Pilot Sport Cup 2 obsahuje technologii Bi-Compound, která v sobě integruje různé pryžové směsi pro vnitřní a vnější sekci běhounu. Vnější cast je vyrobena z vysoce molekulární elastomeru, jehož tvrdost byla speciálně navržena, aby zajistila maximální přilnavost a vynikající záběr na suchu v zatáčkách. Naopak vnitřní část běhounu je vyrobena ze směsi, který obsahuje tužší elastomer zodpovědný za přesné řízení.

Variabilní kontatktní plocha 3.0 nahrazuje předchozí generaci, která se používá u pneumatiky Michelin Pilot Super Sport. Tato technologie optimalizuje tlak v kontaktní ploše tak, že vždy je styčná plocha mezi pneumatikou a vozovkou stejná i při prudkém zatáčení.

Ve vnitřní struktuře je také důležitý aramidový pás, který je vyrobený z velmi pevných vláken s vysokou pevností v tahu. Jinými slovy je tento vnitřní pás 5x odolnější než stejný pás z oceli. Je umístěn v koruně pneumatiky a upravuje napětí mezi rameny a středem pneumatiky. Výsledkem je tvarově stabilnější obutí a stopa pneumatiky zůstává konstantní i při velmi vysokých rychlostech.

Patková oblast je o 10% širší než tomu je u tradičních sportovních pneumatik. Je vyztužena vysoce modulární pryží zvyšující příčnou tuhost a tím i ovladatelnost a sportovní požitek z jízdy.

Vizuálně se tato pneumatika také odlišuje od standardních sportovních pneumatik. A to díky speciálnímu procesu tvarování a vulkanizace. Technologie s názvem Michelin Velvet Technology® umožňuje vytvářet kontrasty mezi odstíny černé, čímž si pneumatika uchovává efekt sametové bočnice a údaje na bočnici jsou tak lépe čitelné.

Vybrané sportovní vozy obuté do MICHELIN Pilot Sport Cup 2:
Porsche 918 Spyder
Porsche 991 GT3 a GT3 RS
Ferrari 458 Speciale
SLS AMG Black Series

Rozměr pneumatiky:
235/35 R 19 Pilot Sport Cup 2

Související články

Michelin a Volvo-Polestar
Michelin a Volvo-Polestar

Zbrusu nové vozy Volvo S60 a V60 Polestar, které budou dostupné na čtyřech kontinentech od června letošního roku, budou v originální výbavě obouvat vysoko výkonné pneumatiky 245/35 R 20 MICHELIN Pilot Super Sport. Pro jízdu v zimě bude výrobce doporučovat dvě verze pneumatiky a to MICHELIN Pilot Alpin 4 a X-Ice North 3. Inženýři z […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!