Bridgestone vyvinul novou technologii sledování opotřebení pneumatik na základě konceptu CAIS

2. února 2015, 13:38

Společnost Bridgestone Corporation vyvinula novou technologii sledování opotřebení a hloubky dezénu pneumatiky. Toto inovativní řešení vychází z konceptu snímání informací ze styčné plochy CAIS (Contact Area Information Sensing).

S postupným opotřebením dezénu může klesat přilnavost pneumatiky k mokrému povrchu, čímž se zvyšuje riziko ztráty adheze. Kromě toho představuje pneumatika s extrémně nerovnoměrným opotřebením větší riziko, že způsobí poruchu vozidla.

Nová technologie používá senzory na vnitřní straně pneumatik, které získávají informace o změnách stavu dezénu při normální jízdě. Systém na základě analýzy těchto informací odhaduje stav opotřebení dezénu. Řidič tak má k dispozici sledování stavu pneumatiky v reálném čase.

Uživatelé si budou moci zvolit nejvhodnější dobu pro výměnu pneumatik, protože technologie Bridgestone informuje řidiče o stavu pneumatik, například o zbývající hloubce dezénu a případnému nerovnoměrnému opotřebení pneumatiky, v reálném čase. Tento systém navíc pomáhá předcházet nerovnoměrnému opotřebení, neboť poskytuje data pro určení optimálního okamžiku pro rotaci pneumatik. Zákazníci mohou díky tomu používat pneumatiky po nejdelší možnou dobu, a zabránit tak vzniku zbytečného odpadu.

Zavedením tohoto systému do praxe umožní Bridgestone zákazníkům snížit náklady a zvýšit bezpečnost. Bridgestone i nadále podporuje bezpečnost silničního provozu vývojem inovativních pneumatik a technologií.

Přehled konceptu CAIS (snímací technika Bridgestone)

 

Přehled technologie pro určování opotřebení
1. Senzory zrychlení na vnitřní straně pneumatik detekují deformace dezénu pneumatiky. Tato informace je následně bezdrátově přenášena k analýze do elektronické jednotky umístěné ve vozidle. Systém senzorů je napájen generátorem umístěným uvnitř pneumatiky.
2. Analytická jednotka, umístěná ve vozidle, analyzuje přenášená data v reálném čase a určuje míru opotřebení pneumatiky.
3. Systém určování opotřebení pneumatik umožňuje zákazníkům včasnou výměnu pneumatik a zvolení optimálního okamžiku pro rotaci pneumatik. Celkovým přínosem této techniky je zvýšení bezpečnosti jízdy a snížení nákladů.

Související články

Automatizovaný systém Bridgestone TPMS pro bezpečnější, nákladově efektivnější a ekologičtější vozové parky
Automatizovaný systém Bridgestone TPMS pro bezpečnější, nákladově efektivnější a ekologičtější vozové parky

Vyspělý systém sledování tlaku v pneumatikách Bridgestone TPMS (Tyre Pressure Monitoring System) umožňuje provozovatelům vozových parků v reálném čase elektronicky sledovat tlak v pneumatikách, a tím prodloužit životnost pneumatik, zvýšit bezpečnost a snížit spotřebu paliva i další náklady související s pneumatikami. TPMS: Minimalizace nákladů a vlivu na životní prostředí Patentovaný systém Bridgestone TPMS umožňuje rychlé […]

Bridgestone ToolBox: výkonné digitální nástroje pro správu pneumatik
Bridgestone ToolBox: výkonné digitální nástroje pro správu pneumatik

ToolBox je souborem výkonných a zároveň uživatelsky přívětivých softwarových nástrojů pro správu pneumatik vozového parku. ToolBox výrazně zvyšuje produktivitu a pomáhá identifikovat příležitosti pro snižování nákladů díky možnosti komplexního a precizního sběru, analýzy a vykazování široké škály dat pro správu pneumatik. Pneumatiky představují významnou část celkových provozních nákladů jakéhokoli vozového parku. Bridgestone se proto snaží […]

Ženevský autosalon 2015 – Bridgestone klade důraz na inovace a bezpečnost
Ženevský autosalon 2015 – Bridgestone klade důraz na inovace a bezpečnost

Největší výrobce pneumatik a gumárenských produktů na světě představí letos v Ženevě řadu inovativních pneumatik a technologií, které se soustředí na uspokojení nejdůležitějších potřeb: hospodárnosti, trvalé udržitelnosti a bezpečnosti. Hospodárnost nové pneumatiky „ologic“ Expozice značky Bridgestone (hala 1, stánek 22) nabídne návštěvníkům možnost podrobně si prohlédnout revoluční pneumatiku Ecopia EP500 s technologií „ologic“, která je exkluzivně […]

Bridgestone je hlavním sponzorem soutěže World Solar Challenge 2015
Bridgestone je hlavním sponzorem soutěže World Solar Challenge 2015

Bridgestone se rozhodl podpořit nový ročník soutěže World Solar Challenge 2015 jako její hlavní sponzor. Bridgestone tím navazuje na podporu předchozího ročníku této akce, který se uskutečnil v roce 2013. Soutěž World Solar Challenge stimuluje vývoj ekologické techniky pro vozy s pohonem na solární energii. Bridgestone se dlouhodobě zaměřuje na nové disciplíny motoristického sportu, které […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!