Bridgestone: Maminky jezdí bezpečně!

9. dubna 2015, 13:56

Jak můžeme zajistit bezpečnost našich dětí při jízdě automobilem? Především bychom měli dodržovat pravidla silničního provozu. A také v automobilu, jímž jezdíme, používat vhodnou výbavu. Za nedlouho budeme slavit Den matek, a to je skvělou příležitostí k tomu, abychom si připomněli základní principy bezpečného cestování s celou rodinou.

Policejní statistiky ukazují, že ženy jsou velmi opatrné řidičky. Jezdí pomaleji, prakticky vůbec neřídí pod vlivem alkoholu a podle dlouhodobých statistik nehodovosti způsobují necelých 20 % všech nehod. Ženy také přikládají větší důležitost bezpečnosti cestujících dětí. Například v sousedním Polsku jezdí podle oficiálního průzkumu 88% dětí na zvýšeném sedáku. Bezpečnostní dětské sedačky tam používají nejčastěji nejmladší cestující do věku tří let, a to v 92% všech případů.

Vrozená opatrnost žen ovšem nemusí postačovat, pokud není vůz v technickém stavu, který by umožňoval bezpečnou jízdu. Zejména uvážíme-li, že průměrný věk osobních vozů v České republice je více než 14 let. Bridgestone, světový lídr ve výrobě pneumatik, upozorňuje na to, že stav pneumatik má velký vliv na bezpečnost řidiče a cestujících. Pneumatiky jsou jedinou součástí vozidla, která zajišťuje kontakt vozidla s vozovkou. Výzkum uskutečňovaný společností Bridgestone v evropských zemích ovšem ukazuje, že 78% vozidel v Evropě jezdí na pneumatikách s příliš nízkým tlakem a na pneumatikách s dezénem, který je opotřebován pod hranicí přípustnosti. Tím výrazně vzrůstá riziko poškození pneumatiky za jízdy, v jehož důsledku může dojít ke vzniku vážné nehody.

Nesprávný tlak v pneumatikách výrazně prodlužuje brzdnou dráhu, snižuje přilnavost a zvyšuje riziko poškození pneumatiky za jízdy. Péče o stav pneumatik by se proto měla stát pro všechny ženy stejným zvykem, jako připnutí bezpečnostního pásu nebo přeprava dítěte v bezpečnostní sedačce. Tuto činnost samozřejmě není nutné dělat vlastními silami. Vždy je možné navštívit profesionální servis, který se o vše postará, jak vysvětluje Jaroslav Třetina, marketingový specialista ze společnosti Bridgestone ČR. Všem řidičům velmi doporučujeme používat pneumatiky s technologií Bridgestone Run-Flat, které umožňují bezpečné pokračování v jízdě i při náhlé ztrátě tlaku v pneumatice. Díky takovému řešení nemusíme na krajnici vozovky vyměňovat kolo s poškozenou pneumatikou za náhradní a můžeme bezpečně dojet do nejbližšího autoservisu, dodává Jaroslav Třetina.

Seznam automobilových úkolů pro každou matku

  • Pečovat o technický stav svého vozu. Nemáte-li na to čas, připomínejte svému muži, aby se systematicky staral o servis vozu.
  • Nezapomeňte kontrolovat tlak v pneumatikách. Správné hodnoty tlaku naleznete v prostoru dveří řidiče, na víčku palivové nádrže nebo v návodu k obsluze vozidla.
  • Kontrolujte hloubku dezénu. Podle pravidel silničního provozu musí mít dezén letních pneumatik hloubku minimálně 1,6 mm. Ty zimní pak minimálně 4 mm, pokud panují zimní podmínky (led nebo sníh), vyměňujte pneumatiky podle ročních období. Zimní pneumatiky používané v létě ztrácejí své přednosti a vzhledem k měkčí směsi mají mnohem nižší přilnavost.
  • Děti převážejte vždy v bezpečné sedačce. Podle českého zákona musí děti do věku 12 let a s výškou nižší než 150 cm cestovat v bezpečné dětské sedačce.
  • Zabavte své dítě, např. oblíbenou elektronickou knihou. Nenechte dítě, aby rozptylovalo pozornost řidiče.
  • Děti by měly vystupovat z vozu vždy na straně k chodníku. Naučte své dítě, aby se před otevřením dveří vždy přesvědčilo, že tím nikoho neohrozí.

Související články

Bridgestone: Když se chystáte měnit pneumatiky…
Bridgestone: Když se chystáte měnit pneumatiky…

Pokud jste ještě nepřezuli na letní, pak je nejvyšší čas! Odborníci Bridgestone radí, na co se zaměřit při přípravě auta na letní sezónu. Zkontrolujte stav pneumatik z minulého roku. Ještě, než se pustíte do přezouvání, kritickým okem zhodnoťte ty loňské. Nové byste měli pořídit, jakmile hloubka dezénu dosáhne pouhého 1,6 mm, anebo pokud na nich […]

Nová pneumatika Bridgestone B280 nabízí bezpečnou jízdu na mokré silnici v městském prostředí
Nová pneumatika Bridgestone B280 nabízí bezpečnou jízdu na mokré silnici v městském prostředí

Bridgestone, největší výrobce pneumatika a gumárenských produktů na světě, představil novou univerzální pneumatiku B280 s vysokou úrovní výkonu na mokru. Novinka je nabízena ve třech oblíbených rozměrech pro malé a městské vozy. Pneumatika B280 je zaměřena na každodenní řidiče, kteří hledají pneumatiky s dobrým poměrem cena/výkon, ale zároveň vyžadují kvalitu prémiové značky a spolehlivý výkon na […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!