Pneumatiky Bridgestone run-flat umožňují pokračovat v naprosto bezpečné jízdě i po ztrátě vzduchu

29. května 2015, 8:26

Bridgestone je průkopníkem pneumatik RFT (Run-Flat Technology), které umožňují bezpečnou jízdu i po ztrátě vzduchu, od 70. let, kdy tato společnost vyvinula první pneumatiky RFT pro elektromobil určený k přepravě hendikepovaných osob v Tokiu. V roce 1986 vyvinul Bridgestone speciální pneumatiky RFT pro Porsche 959, ve své době nejrychlejší silniční vůz na světě. V roce 2000 se k tomuto trendu připojila značka BMW a pneumatiky RFT se dočkaly velkosériové výroby. Již v roce 2004 dodávala společnost Bridgestone více pneumatik RFT než kterýkoli jiný výrobce pneumatik.

Pneumatiky RFT jsou v současnosti důležitým strategickým produktem v řadě prémiových pneumatik Bridgestone. Společnost Bridgestone je díky tomu vedoucím dodavatelem pneumatik RFT výrobcům automobilů v Evropě a po celém světě. Důkazem naplňování mise společnosti „sloužit společnosti produkty nejvyšší kvality“ je nejnovější generace pneumatik Bridgestone RFT, která poskytuje nejen vyšší úroveň bezpečnosti a praktičnosti, ale i jízdní komfort porovnatelný s konvenčními pneumatikami.

RFT: aktivní a pasivní bezpečnost plus praktické přínosy
Z výzkumu trhu společností Bridgestone plyne, že majitelé vozů, vybavených pneumatikami RFT, se při nákupu pneumatik zajímají víc o techniku a provozní vlastnosti a nehledí tolik na cenu. Hlavním důvodem, proč dávají přednost pneumatikám RFT, je vyšší úroveň bezpečnosti. Konkrétně na pneumatikách RFT oceňují následující přednosti:

  • Ani po náhlé ztrátě vzduchu nedochází ke ztrátě ovladatelnosti (aktivní bezpečnost).
  • Schopnost pokračovat v jízdě až domů, což dává velký pocit jistoty zejména za tmy, v nepříznivém počasí nebo v nebezpečném prostředí (pasivní bezpečnost).
  • Úspora času, bez nutnosti čekat na asistenční službu + není nutné měnit pneumatiku vlastními silami + více místa v zavazadlovém prostoru (praktičnost).

Z výše uvedeného je patrné, že tato technologie, která umožňuje řidičům pokračovat v jízdě i po ztrátě vzduchu dalších 80 kilometrů rychlostí 80 km/h, zvyšuje jak aktivní, tak i pasivní bezpečnost. Workshop „Prémiová bezpečnost RFT“ byl zahájen ukázkou aktivní bezpečnosti, která zahrnovala simulaci poškození pneumatiky ve vysoké rychlosti (BMW řady 3) na vozu s konvenčními pneumatikami v porovnání se stejným vozem vybaveným pneumatikami Bridgestone Potenza S001 RFT. Účastníci workshopu byli svědkem toho, jak se konvenční pneumatika uvolnila z ráfku a řidič ztratil kontrolu nad vozem. Na druhém vozu zůstala pneumatika Bridgestone RFT na ráfku a řidič mohl vůz bez omezení ovládat. Hmotnost vozu nesly vyztužené bočnice pneumatiky, a to i při nulovém tlaku vzduchu.

Naprostý pocit jistoty a bezpečí
Pro pasivní bezpečnost je velkým přínosem, že i v případě náhlého poškození pneumatiky RFT a ztrátě vzduchu může řidič pokračovat v jízdě, aniž by musel vyměňovat pneumatiku na krajnici dálnice, v dešti nebo v nebezpečné části města. Pneumatiky RFT proto nabízejí také naprostý pocit jistoty a bezpečí, protože víte, že budete moci pokračovat v jízdě domů, ať se stane cokoli.

Praktickým přínosem je i skutečnost, že nemusíte bojovat se zvedákem, zápasit s náhradním kolem (nebo dokonce se sadami pro opravu poškozené pneumatiky) a špinit si ruce a oděv, což bylo také náležitě demonstrováno v rámci workshopu.

RFT poskytuje ještě dvě další výhody. Eliminace náhradního kola otvírá nové možnosti pro konstrukci vozu a ponechává více místa v zavazadlovém prostoru. Úspora hmotnosti náhradního kola a pneumatiky se projeví také v nižší spotřebě paliva. Použití pneumatik RFT snižuje spotřebu dalších důležitých surovin při výrobě, protože výrobci musí v tomto případě vybavit každý nový vůz jen čtyřmi pneumatikami místo pěti.

Související články

Bridgestone: Přesvědčte se na vlastní oči
Bridgestone: Přesvědčte se na vlastní oči

Bridgestone vyzval zástupce tisku, aby v testech porovnali prémiové pneumatiky s levnými dováženými pneumatikami Jasná výhoda prémiových pneumatik z hlediska bezpečnosti Bridgestone, největší výrobce pneumatik a gumárenských produktů na světě, názorně předvedl přednosti svých prémiových pneumatik na speciální novinářské akci, která se uskutečnila na evropském zkušebním polygonu Bridgestone v Aprilii nedaleko Říma. Cílem bylo ukázat zástupcům evropského […]

Evropský zkušební polygon Bridgestone:  Důležitá součást evropské strategie v oblasti výzkumu a vývoje
Evropský zkušební polygon Bridgestone: Důležitá součást evropské strategie v oblasti výzkumu a vývoje

Bridgestone slavnostně otevřel svůj evropský zkušební polygon EUPG (European Proving Ground) v Aprilii, 30 km jižně od technické centra Bridgestone TCE (Technical Center Europe) nedaleko Říma, v červnu 2004. Tento areál s rozlohou 144 hektarů, jehož dominantou je čtyřkilometrová oválná dráha, umožňuje společnosti Bridgestone celoroční testování pneumatik v Evropě s využitím nejmodernějšího technického zázemí. Na […]

Ferrari California T nyní s pneumatikami Bridgestone
Ferrari California T nyní s pneumatikami Bridgestone

Bridgestone, největší výrobce pneumatik a gumárenských produktů na světě, byl zařazen mezi dodavatele pneumatik pro nové Ferrari California T. Nové Ferrari s přeplňovaným motorem V8 může nyní sjíždět z montážní linky v Maranellu se sportovními pneumatikami Bridgestone Potenza S007 RFT (Run-Flat Technology). „Bridgestone je extrémně hrdý, že pokračuje dlouhodobé partnerství s Ferrari a že byl vybrán […]

Workshopy „Prémiová bezpečnost Bridgestone“ ukazují jasné přednosti prémiových pneumatik v oblasti bezpečnosti
Workshopy „Prémiová bezpečnost Bridgestone“ ukazují jasné přednosti prémiových pneumatik v oblasti bezpečnosti

Je pneumatika jen kulatá a černá? Na začátku vývoje všech pneumatik, letních i zimních, postupuje Bridgestone v souladu se svým mottem „sloužit společnosti produkty nejvyšší kvality“ a zaměřuje se na splnění potřeb spotřebitelů.   Ze zákaznické segmentační studie Bridgestone vyplývá, že pro téměř 50% motoristů je hlavním zájmem „bezpečnost a ovladatelnost na mokru“. V rámci […]

Elektromobily projely Evropou na pneumatikách Bridgestone
Elektromobily projely Evropou na pneumatikách Bridgestone

Účastníci soutěže eTourEurope se 9. května podruhé vydali se svými elektromobily z Mnichova na velkolepou jízdu po Evropě. Rovněž podruhé podporovala týmy společnost Bridgestone jako exkluzivní dodavatel pneumatik pro tuto rallye. Soutěž eTourEurope je s průměrnou délkou denní etapy 450 km a celkovou délkou více než 4000 km nejnáročnější rallye pro elektromobily v Evropě a […]

Pneumatiky Bridgestone byly vybrány pro nový crossover Fiat 500X
Pneumatiky Bridgestone byly vybrány pro nový crossover Fiat 500X

Fiat zvolil pro svůj nový crossover Fiat 500X pneumatiky Bridgestone. Největší výrobce pneumatik a gumárenských produktů na světě již zahájil dodávky pneumatik Turanza T001 v rozměru 225/45 R 18 91V do výrobního závodu Fiat v italském Melfi. Fiat 500X je nejnovějším přírůstkem do oblíbené rodiny modelů Fiat 500 a následuje po modelech 500, 500 Cabrio […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!