Společnosti Goodyear a SRI se dohodly na ukončení své globální aliance

8. června 2015, 14:36

Společnost Goodyear Tire & Rubber Company oznamuje, že se se společností Sumitomo Rubber Industries, Ltd. (SRI) dohodla na ukončení globální aliance těchto dvou společností.

Společnosti Goodyear a SRI navázali globální spojenectví v roce 1999. Skládalo se ze 4 společných podniků, jednoho v Severní Americe, jednoho v Evropě a dvou v Japonsku. "Přesto, že jsme za 16 let získali mnoho z naší spolupráce, společnost Goodyear má dnes velmi dobrou pozici na to, aby mohla ve své strategii pokračovat sama," řekl ředitel a CEO společnosti Goodyear, Richard J. Kramer. "Toto rozhodnutí podporuje naši flexibilitu dosáhnout větší výnosnost. I nadále se soustředíme na vysokou výkonnost a trvale udržitelnou ekonomickou hodnotu. "
 
"Zavázali jsme se k plynulé a uspořádané změně, která bude bezproblémová pro naše zákazníky i pro spotřebitele v Severní Americe, Evropě a Japonsku," konstatuje Kramer. Tato dohoda, která byla dnes oznámena, umožní po vstupu vyřešit probíhající arbitráž, která začala v lednu 2014. Dohoda umožňuje oběma společnostem předejít nákladům a nejistotě spojených s arbitráží.
 
Přehled dohody
 
Severoamerický společný podnik
SRI (v současnosti vlastní 25% podíl) získá zbývající 75% podíl od společností Goodyear ve společnosti Goodyear Dunlop Tires North America, Ltd. (GDNTA), která vyrábí a prodává pneumatiky značky Dunlop v Severní Americe. Součástí je i výhradní vlastnictví výrobního závodu pneumatik v Tonawanda ve státě New York. Goodyear si ponechá výhradní právo na prodej pneumatik Dunlop na trhu s náhradními díly, tak pro osobní, tak pro nákladní vozidla v USA, Kanadě a v Mexiku a dále na prodej těchto dílů nejaponský výrobcům vozidel v uvedených zemích. Kromě získání výhradního vlastnictví motocyklové divize značky Dunlop v Severní Americe, SRI získá práva na prodej pneumatik japonským výrobcům vozidel v USA, Kanadě av Mexiku.
 
Evropský společný podnik
Goodyear (v současnosti vlastní 75% podíl) získá zbývající 25% podíl od společnosti SRI v Goodyear Dunlop Tires Europe BV (GDTE). Goodyear si ponechá výhradní právo na prodej pneumatik značky Dunlop na trhu s náhradními díly, jakož i na trhu s originálním vybavením pro osobní a nákladní vozidla, motocykly a pro trhy s závodním vybavením v evropských zemích, ve kterých je v současnosti výhradním dodavatelem společný podnik. SRI získá výhradní práva na prodej pneumatik značky Dunlop v zemích, v nichž globální aliance dosud neměla toto exkluzivní postavení, jako například v Rusku, v Turecku av některých afrických zemích.
 
Japonské Společné podniky
Společnost Goodyear (v současnosti vlastní 25% podíl) získá zbývající 75% podíl od společnosti SRI ve společnosti Nippon Goodyear Ltd., která dodává pneumatiky Goodyear na japonský trh s náhradními díly. Společnost SRI, která má v současnosti 75-procentní podíl ve společnosti Dunlop Goodyear Tires Ltd., získá 25-procentní podíl od společnosti Goodyear. Společnost Dunlop Goodyear Tires Ltd. dodává pneumatiky Goodyear a Dunlop na japonský trh s originálním vybavením. Goodyear znovu získá výhradní práva dodávat pneumatiky Goodyear na japonský trh s náhradními díly a na trh s originálním vybavením. SRI bude mít i nadále exkluzivní práva na prodej pneumatik Dunlop na japonském trhu s náhradními díly a na trhu s originálním vybavením.
 
Finanční podmínky dohody
Podle podmínek dohody Goodyear zaplatí společnosti SRI 271 milionů dolarů po ukončení transakce, které se očekává ve čtvrtém čtvrtletí r. 2015. Transakce nemá vliv na finanční cíle společnosti Goodyear stanovené pro roky 2015 a 2016, či na alokační plán kapitálu. Tyto výdaje jsou zahrnuty v částce přibližně 600 milionů dolarů určených na restrukturalizaci v rámci alokačního plánu kapitálu. Kromě toho bude Goodyear splácet společnosti SRI již existující dluh ve výši přibližně 55 milionů dolarů v průběhu tří let ode dne uzavření dohody. V důsledku této dohody prodá Goodyear svých 3,4 milionů kmenových akcií společnosti SRI.
 
Společnost Goodyear očekává, že transakce přispěje v prvním čtvrtletí 2016 ke zvýšení jejich příjmů, které se týkají zejména odprodána menšinového podílu v GDTE. Podle operačního plánu společnosti na rok 2015 by měl být roční přínos po upravení čistého zisku přibližně od 40 do 50 milionů dolarů (15 až 18 centů za akcii). Transakce podléhá obvyklým odkládacím podmínkám, včetně přijetí regulačních schválení, stejně jako dosažení pracovní dohody společnosti SRI s odbory továrny Tonawanda společnosti United Steelworkers.

Související články

Zimní pneumatiky neposkytují v létě dostatečný komfort
Zimní pneumatiky neposkytují v létě dostatečný komfort

Vyšší spotřeba a hlučnost, horší ovladatelnost při intenzivních letních deštích, rychlejší opotřebovávání, ale hlavně delší brzdná dráha. Tyto nevýhody způsobuje používání zimních pneumatik během letního období. Díky zvyšující se informovanosti se podíl řidičů, kteří jezdí v létě na zimních pneumatikách snižuje, ale stále existuje značná část řidičů, kteří nepřezouvají. Přesto, že tvar i vzhled zimních […]

Jiří Vodička novým marketingovým manažerem společnosti Goodyear Dunlop Tire
Jiří Vodička novým marketingovým manažerem společnosti Goodyear Dunlop Tire

Společnost Goodyear Dunlop Tires představuje svého nového marketingového manažera Jiřího Vodičku, který přebírá odpovědnost za marketingové aktivity společnosti na českém a slovenském trhu po Kataríne Ardové. Společnost Goodyear Dunlop Tires posiluje svůj tým o Jiřího Vodički, který nastupuje na nově zřízenou pozici Marketing Manager CZ / SK. Předchozí pozice marketingového koordinátora byla po odchodu Kataríny […]

Goodyear představil pneumatiky obsahující siliku nové generace
Goodyear představil pneumatiky obsahující siliku nové generace

Společnost Goodyear Tire & Rubber Company začala v svých pneumatikách používat siliku nové generace, která napomáhá vyšší hospodárnosti pneumatik. Nová silika se poprvé použije v pneumatice Goodyear EfficientGrip SUV, která bude v tomto měsíci uvedena na trhy v Jižní Americe. Do ostatních regionů se pneumatiky s novou silikou dostanou v průběhu roku. Výzkumní pracovníci společností […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!