Mezinárodní finále soutěže Mechanik roku se poprvé uskutečnilo v České republice

27. října 2013, 12:08

Společnost Federal-Mogul, přední výrobce automobilových komponentů do prvovýroby i na trh náhradních dílů, uspořádala v České republice mezinárodní finále soutěže Mechanik roku. Výherci lokálních kol ze sedmi evropských zemí se sešli v technologickém centru závodního týmu Buggyra v Roudnici nad Labem, aby zde poměřili svou zručnost při výměně brzdových destiček a kotoučů závodního tahače Buggyra. Na nejlepšího automobilového mechanika čekala první cena v podobě osobního automobilu Škoda Fabia.

Na konci října se do České republiky sjelo 14 nejzručnějších evropských automechaniků, aby se utkali v Superfinále soutěže Mechanik roku 2013. Jednalo se již o druhý ročník této mezinárodní soutěže automobilových mechaniků z vybraných evropských zemí, přičemž poprvé se nejlepší mechanici z několika států Evropy sešli minulý rok v Bulharsku.  Během posledních měsíců proběhla v jednotlivých zemích lokální kola, v některých zemích dokonce i víceúrovňová, ze kterých se kvalifikovali dva účastníci z každé země. Soutěž spočívala v provedení servisního zásahu na brzdovém systému závodního tahače Buggyra v co nejrychlejším čase a podle jasně stanoveného postupu. Pokud soutěžící nesplnil nějakou z podmínek stanovených v pravidlech, byl následně časově penalizován.

V základním kole nastoupili podle předem vylosovaného pořadí postupně všichni soutěžící a provedli výměnu brzdového disku a brzdových destiček na čas. Čtyři soutěžící s nejlepším časem po základním kole postoupili následně do semifinálových bojů. Čeští zástupci Petr Kala a Petr Toman zůstali za finálovou čtveřicí jen o pár vteřin. Dvě semifinálové dvojice soupeřily vyřazovacím způsobem a do finále postoupili srbský a ukrajinský mechanik, kteří se před zraky svých kolegů, protivníků, novinářů, zástupců společnosti Federal-Mogul a členy týmu Buggyra střetli ve vyrovnaném finálovém souboji, který nakonec dopadl lépe pro ukrajinského mechanika Sergii Komashka. Ten potvrdil svou převahu, kterou prokazoval ve všech kolech a také svůj nejlepší čas dne již ze základního kola, jehož hodnota činila 4 minuty a 37 vteřin.

„Viděli jsme dnes skvělé výkony od všech 14 finalistů, za což jim všem patří velká poklona. Jsme rádi, že jsme mohli uspořádat soutěž pro mechaniky, kteří se s našimi výrobky setkávají pravidelně, a dnes to byla skutečně radost je pozorovat při jejich nejen velmi svižné, ale i velice profesionální práci,“ řekl Rostislav Psota, Regional Marketing Manager Central & East Europe ze společnosti Federal-Mogul. „Věříme, že i v následujících letech budeme v této soutěži pokračovat, jelikož tato setkání s lidmi ze servisů jsou dle mého názoru velmi obohacující pro obě strany,“ dodal Rostislav Psota.

Společnost Federal-Mogul začala v roce 2012 dodávat závodnímu týmu Buggyra sériové kotouče pro zadní nápravu a sériové brzdové destičky pro přední i zadní nápravu. V tomto roce Federal-Mogul připravil na míru vyvinuté brzdové destičky pro přední i zadní nápravu. Proto i samotná soutěž probíhala přímo na jednom ze speciálů závodního týmu Buggyra, ve kterém závodí jeden z nejlepších jezdců závodů tahačů David Vršecký.

Související články

Technologie brzdových destiček Ferodo – stále o krok napřed
Technologie brzdových destiček Ferodo – stále o krok napřed

Společnost Federal-Mogul, přední světový výrobce automobilových komponentů, reaguje při vývoji brzdových destiček na stále náročnější požadavky výrobců automobilů na výkonnostní parametry jednotlivých komponentů. K nejdůležitějším trendům v automobilovém průmyslu posledních let se řadí vývoj elektrických a hybridních pohonů. Téměř každá automobilka má ve své nabídce alespoň jeden model vybavený tímto typem pohonu, nebo se jej […]

Federal-Mogul nabízí bezplatnou a neocenitelnou pomůcku pro flexibilní odbornou přípravu a vzdělávání autoopravářů
Federal-Mogul nabízí bezplatnou a neocenitelnou pomůcku pro flexibilní odbornou přípravu a vzdělávání autoopravářů

Rozvíjení dovedností, zlepšování technických schopností a průběžné získávání nejnovějších informací o vývoji systémů a komponentů je nesmírně důležité jak pro začínající, tak pro zkušené autoopraváře. Společnost Federal-Mogul nabízí pomoc ve formě obsažné online platformy, která uživateli umožňuje vstupovat do jednotlivých výukových modulů, nabízí bezplatné technické školení, návody na zjišťování a odstraňování závad, údaje o aplikaci […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!