Technologie brzdových destiček Ferodo – stále o krok napřed

17. března 2014, 11:05

Společnost Federal-Mogul, přední světový výrobce automobilových komponentů, reaguje při vývoji brzdových destiček na stále náročnější požadavky výrobců automobilů na výkonnostní parametry jednotlivých komponentů.

K nejdůležitějším trendům v automobilovém průmyslu posledních let se řadí vývoj elektrických a hybridních pohonů. Téměř každá automobilka má ve své nabídce alespoň jeden model vybavený tímto typem pohonu, nebo se jej v nejbližší době chystá do svého portfolia přidat. Alternativní typy pohonu s sebou však přináší vyšší požadavky na vlastnosti jednotlivých automobilových komponentů.

Diskutovanými problémy spojovanými s využíváním hybridních pohonů v automobilech jsou vysoká hmotnost akumulátorů, zvyšující se požadavky na vysoký výkon, zrychlení, nízkou hlučnost brzd, elektromagnetickou slučitelnost, odolnost proti vysokofrekvenčnímu rušení, či regenerační retarderové systémy. Společnost Federal-Mogul nachází řešení ve vývoji specifických materiálů, díky čemuž si udržuje vedoucí pozici v dodávkách brzdových destiček pro elektrická vozidla (např. Tesla Model S).

„Řidiči by zajisté neocenili, kdyby nejhlučnějším systémem elektromobilu byly brzdy, resp. brzdové destičky. Proto naše společnost dlouhodobě klade důraz na absolutní omezení slyšitelných projevů a vibrací třecího materiálu v celém procesu brzdění,“ vysvětluje František Kepka, technický manažer společnosti Federal-Mogul. Aktuálním trendem při vývoji technologie brzdových systémů je používání odlehčených brzdových třmenů na přední nápravě. „Snížená hmotnost a menší zástavbový prostor pro brzdy vyžadují použití materiálů s vyšší teplotní vodivostí pro zabezpečení odvodu tepla. Splnit tuto podmínku při současném plnění nových ekologických požadavků týkajících se omezeného použití mědi dokáží jen prvotřídní dodavatelé, mezi něž se Federal-Mogul řadí,“ dodává František Kepka.

Dalším, z hlediska vývoje technologie brzdových systémů velmi důležitým, prvkem, který se objevuje u nových automobilů, je stále častější nahrazování klasické ruční brzdy elektrickou parkovací brzdou (EBP – Electronic Park Brakes). Odhaduje se, že v roce 2015 bude každý pátý osobní automobil vybaven elektrickou parkovací brzdou. Tato brzda musí být schopná zabrzdit vozidlo na rovině i ve svahu za všech klimatických podmínek, proto brzdové destičky musí mít stabilní koeficient tření v širokém rozsahu teplot. Požadavek na nízkou úroveň hluku, vibrací a dobrý jízdní komfort je samozřejmostí. Federal-Mogul stále vyvíjí a implementuje vlastní NAO (Non-Asbestos Organic – bezazbestové organické) technologie. Jejich využití bylo schváleno pro všechny nové platformy automobilů Audi, VW Golf, či nový Mercedes třídy C.

V současné době je velmi aktuálním tématem zelená legislativa. V roce 1996 bylo zakázáno používání azbestu, nicméně společnost Federal-Mogul vyrobila první bezazbestové brzdové destičky již v roce 1980. V roce 2006 bylo zakázáno používání těžkých kovů – olova a antimonu. Legislativa některých států USA nařizuje obsah mědi v maximální výši 5% od roku 2021 a od roku 2023 by se tento limit měl snížit na 0,5 %. Federal-Mogul nasazuje v roce 2014 brzdové destičky Eco-Friction s nulovým obsahem mědi a v roce 2015 se předpokládá výroba pro více než 1 milion vozidel. V progresivní technologii vývoje brzdových systémů a nastupující legislativě vylučující používání mědi budou destičky Eco-Friction stále častější volbou výrobců automobilů. Eco-Friction nabízí komplexní řešení pro různé technologické trendy v OE aplikacích. Nové programy požadující nulový obsah mědi ve třecím materiálu brzd lze nalézt například u automobilek Audi (nová generace A4, A5, A6, A8; Q5; Q7) a Daimler (nová generace třídy C), které vyžadují destičky s nízkým obsahem kovu nebo bezazbestové organické materiály. Prvním vozem s technologií Eco-Friction je od roku 2014 nový Mercedes-Benz třídy C.

Brzdové destičky Ferodo se vyrábějí již více než 115 let a v současné době drží vedoucí postavení v OE/OES v oblasti osobních vozidel. V roce 1897 vyvinul Herbert Frood moderní třecí materiál a zahájil jeho výrobu. V roce 1956 představilo Ferodo první brzdové destičky pro kotoučové brzdy u sériového vozu TR 3. V roce 1980 vyrobilo Ferodo první evropské bezazbestové brzdové destičky – 16 let před zákazem používání azbestu.

V současné době je Ferodo preferovanou značkou mezi výrobci automobilů. Silná pozice v OE vytváří silnou pozici v dodávkách pro aftermarket. Všechny výrobní závody Ferodo vyrábí jak pro prvovýrobce, tak i pro aftermarket. Kvalitativní úroveň a testování probíhá u všech produktů podle standardů prvovýroby. Vývoj je společný pro OE i aftermarket a technická centra výzkumu a vývoje se nacházejí v Americe, Evropě i Asii. Společnost Federal-Mogul využívá globálního pokrytí a díky svým výzkumným a vývojovým centrům je schopná nabídnout globální výrobu pro specifické potřeby, ale zároveň se snaží o zajištění regionálních cílů a podporu zákazníků.

Související články

Mezinárodní finále soutěže Mechanik roku se poprvé uskutečnilo v České republice
Mezinárodní finále soutěže Mechanik roku se poprvé uskutečnilo v České republice

Společnost Federal-Mogul, přední výrobce automobilových komponentů do prvovýroby i na trh náhradních dílů, uspořádala v České republice mezinárodní finále soutěže Mechanik roku. Výherci lokálních kol ze sedmi evropských zemí se sešli v technologickém centru závodního týmu Buggyra v Roudnici nad Labem, aby zde poměřili svou zručnost při výměně brzdových destiček a kotoučů závodního tahače Buggyra. […]

Do roku 2015 bude brzdovými destičkami Federal-Mogul  Eco-Friction™ osazen více než jeden milion vozidel
Do roku 2015 bude brzdovými destičkami Federal-Mogul Eco-Friction™ osazen více než jeden milion vozidel

Brzdové destičky Eco-Friction™ společnosti Federal-Mogul, které jsou vyrobené z materiálu s nízkým nebo nulovým obsahem mědi, zaznamenávají od roku 2012, kdy byly poprvé zavedeny do originální výbavy automobilů, stále větší zájem ze strany zákazníků. Společnost Federal-Mogul uzavřela smlouvy o dodávkách brzdových destiček s nízkým nebo nulovým obsahem mědi pro platformy osobních automobilů od počátku modelového […]

Federal-Mogul nabízí bezplatnou a neocenitelnou pomůcku pro flexibilní odbornou přípravu a vzdělávání autoopravářů
Federal-Mogul nabízí bezplatnou a neocenitelnou pomůcku pro flexibilní odbornou přípravu a vzdělávání autoopravářů

Rozvíjení dovedností, zlepšování technických schopností a průběžné získávání nejnovějších informací o vývoji systémů a komponentů je nesmírně důležité jak pro začínající, tak pro zkušené autoopraváře. Společnost Federal-Mogul nabízí pomoc ve formě obsažné online platformy, která uživateli umožňuje vstupovat do jednotlivých výukových modulů, nabízí bezplatné technické školení, návody na zjišťování a odstraňování závad, údaje o aplikaci […]

Brzdová alchymie při závodech tahačů
Brzdová alchymie při závodech tahačů

Společnost Federal-Mogul Motorparts podporuje závodní tým Buggyra v evropských závodech tahačů od roku 2012. V posledních sezonách poskytuje společnost závodnímu týmu brzdové destičky Ferodo a nově také stěrače značky Champion. Závodní stroje, které se účastní evropského poháru v závodech tahačů, disponují téměř shodným výkonem i hmotností, proto jsou rozdíly při jejich akceleraci pouze nepatrné. „Maximální […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!