BestDrive: Bezpečně na jarní prázdniny

18. ledna 2016, 11:07

Podle cestovních kanceláří tráví Češi jarní prázdniny nejraději lyžováním. Výběr lyžařské destinace záleží hodně na počasí. Pokud je mírná zima a je riziko nedostatku sněhu na českých horách, volí raději zájezdy do zahraničních středisek – rakouských nebo italských Alp nebo na Slovensko. A většina Čechů na tuto zimní dovolenou vyráží autem. S čím je potřeba počítat?

Slovensko
S povinností používat zimní pneumatiky (typ M + S) je to pro osobní vozidla obdobné jako u nás – pokud je na vozovce souvislá vrstva sněhu nebo ledu – bez omezení datem. Pozor, na Slovensku jsou benevolentnější co se hloubky dezénu týče – stačí 3 mm.

Pro cestu na Slovensko si zkontrolujte povinnou výbavu – určitě tam musí být výstražný trojúhelník i lékárnička. Reflexní vestu musíte použít vždy, pokud mimo obec opouštíte vozidlo.

Desetidenní dálniční známka vás vyjde na 10 Euro. A novinka od 1. ledna – slovenskou elektronickou dálniční známku můžete před cestou koupit i z pohodlí domova přes internet! Odpadne tak její složité shánění na čerpacích stanicích poblíž hranic.

Rakousko
Zimní pneumatiky musíte mít, pokud jedete po zasněžené silnici v období od 1.listopadu do 15. dubna. A pokud zimní podmínky na cestách trvají – pak i mimo toto období. Minimální hloubka dezénu je stejná jako u nás – 4 mm. Při opravdu nepříznivých klimatických podmínkách jsou vyžadovány sněhové řetězy.

Před cestou do Rakouska zkontrolujte výstražný trojúhelník, lékárničku i reflexní vesty, které potřebujete pro všechny pasažéry. To vše je povinné. Desetidenní dálniční známka je o něco levnější než slovenská – 8,8 Euro.

Itálie
V Itálii není celoplošné používání zimních pneumatik povinné. Jejich použití i využití sněhových řetězů si řeší jednotlivé provincie vlastním právním předpisem. Jsou regiony, kde je zimní vybavení povinné už od poloviny října. Se zimními pneumatikami určitě chybu neuděláte – vesměs platí jejich použití od poloviny října do poloviny dubna. Použití zimní výbavy upravují v Itálii speciální dopravní značky.

Povinná výbava obdobná jako v ostatních zemích – výstražný trojúhelník a reflexní vesta pro všechny cestující. Osobní auta mají povinnost celodenního svícení v tunelech a na dálnicích.
Jednotnou dálniční známku v Itálii nehledejte. Platí se mýtné za použití dálnice – obecně zhruba 6 Euro za ujetých 100 km.

Německo
V Německu žádný právní předpis, který výslovně upravuje používání zimních pneumatik nemají. Ale – jejich vozidla musí být vozidla vybavena v souladu s klimatickými podmínkami Doporučená hloubka dezénu pneumatik je 4 mm, minimální hloubka dle legislativy je 1,6 mm. V horských oblastech, za zimních povětrnostních podmínek, je požadavek na použití sněhových řetězů uveden dopravním značením. Maximální rychlost se sněhovými řetězy je 50 km/h.

K povinné výbavě v Německu patří výstražný trojúhelník a lékárnička. Povinné denní svícení platí jen pro motocykly a mopedy. U osobních aut jen v případě jízdy v tunelu. Dálnice zůstávají v Německu pro osobní automobily stále bez poplatku i v letošním roce.

Všem řidičům, kteří se na jarní prázdniny chystají vozem, doporučujeme nepodcenit přípravu. Zkontrolujte nejen stav, ale i hloubku dezénu zimních pneumatik. Prověřte tlak pneumatik, případně jej dohustěte na doporučený. Zkontrolujte provozní náplně – brzdová a chladící kapalina, kapalina do ostřikovačů. Důležité je dobře vidět, neopomeňte ani stěrače a kontrolu jejich funkčnosti. V zimě dostává zabrat i autobaterie – pokud o ní máte pochybnosti, raději ji nechejte proměřit, případně vyměnit. Zaměřte se i na povinnou výbavu. A doplňte ji i o další zimní doplňky typu: sněhové řetězy, škrabka skla, rozmrazovač zámků nebo metlička na ometání sněhu.

Příprava auta na delší cestu – obzvlášť v zimě – není jednoduchá. Naše tipy to mohou řidičům zjednodušit. Stejně jako vždy však doporučujeme: nechat přípravu auta na zimu odborníkům. Třeba v servisní síti BestDrive, kde profesionální mechanici připraví váš vůz tak, že bez zaváhání zvládnete cestu na lyže. Na pobočkách servisní sítě BestDrive kromě toho najdete širokou nabídku všech výše uvedených zimních autodoplňků.

Související články

BESTDRIVE v novém roce
BESTDRIVE v novém roce

V rámci projektu Goodyear Bezpečná školka, který se zaměřuje především na prevenci v dopravní výchově u dětí předškolního věku, byla v závěru loňského roku úspěšně realizována dopravně bezpečnostní road show, která proběhla ve třech vybraných městech. Akce, která se postupně uskutečnila v Náchodě, Třebíči a Ostrově vzbudila velmi pozitivní ohlas nejen u dětí, ale i […]

BestDrive: kvalita schválená společností Continental
BestDrive: kvalita schválená společností Continental

Internetové obchodování stále prožívá boom. Podle odhadů cenového srovnávače Heureka.cz a Asociace pro elektronickou komerci mají letos obchody na internetu přesáhnout 80 miliard! Oproti loňskému roku by měly tržby vzrůst o více než 20%, ale počet e-shopů je stabilizovaný na závratném čísle cca 37.000. Češi nakupování online milují a tento trend se nevyhýbá ani nákupu […]

BESTDRIVE rozšiřuje síť
BESTDRIVE rozšiřuje síť

Hlavní prioritou servisní sítě BestDrive je kvalita: ať už jde o kvalitu poskytovaných služeb, prodávaného zboží nebo i kvalitu servisních míst. V souladu s touto strategií je i další rozšiřování servisní sítě BestDrive, kde kromě kvality vstupuje do hry i komfort zákazníků. Přes stávající poměrně husté obsazení republiky servisy BestDrive jsou na mapě stále místa, […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!