Doporučení k instalaci tlumičů a pružin

30. října 2010, 0:00

Doporučení k instalaci tlumičů a pružin.

TLUMIČE – Není vhodné přidržovat pístnici pomocí jakéhokoliv nářadí (kleště apod).
– Nenalévat vodu, olej ani jinou tekutinu do krytu vzpěry, neboť by to poškodilo vložku.
– Nepoužívat rázové nástroje k dotahování a odšroubování uzávěru na pístnici. Rázový klíč (pneumatický šroubovák) může dotahovat matici větším utahovacím momentem, než je dovoleno.
– Během montáže tlumičů KYB je nutné použít všechny upevňující prvky (uzávěry, distanční pouzdra, podložky nebo jiné součástky), které jsou přiloženy v balení. Některé tlumiče KYB se mohou mírně lišit rozměry a tvarem od originálního tlumiče.
– Pokud byly již ve vozidle měněny původní tlumiče jiné značky, mohly být při montáži použity určité součástky (protiprachová clona, zarážka, pouzdra atd.), které nelze použít pro montáž tlumiče KYB.
– Tlumiče musí být na nápravě vždy vyměňovány v páru.
– Doporučuje se nejméně trojité „přepumpování” tlumiče před samotnou montáží.
– Před dotažením namontovaných tlumičů je nutné zajistit správnou polohu ostatních prvků odpružení.

PRUŽINY
– Při výměně používejte odpovídající nářadí – objímku na pružiny a odpovídající krytky.
– Pružiny musí být vždy vyměňovány na nápravě v páru , aby byla zajištěna stejná světlá výška, aby se vozidlo nepřechylovalo během brzdění na jednu stranu.
– Během montáže a demontáže je nutné zachovat zvláštní opatrnost, aby nedošlo k úrazu při nekontrolovaném uvolnění.
– Po instalaci zkontrolujte geometrii zavěšení.
– Během výměny pružin se doporučuje současná výměna tlumičů. Opotřebované nebo prasklé pružiny mohou způsobit poškození tlumičů.

Materiály připravila firma KYB Europe G.M.B.H.

 

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Anonym, 14. dubna 2017, 20:16 0 -1

Dobrý den. Mám doma nové tlumiče Kyb 343431. Zajímá mě co je myšleno "přepumpování tlumiče"?

Odpověď

Redakce, 24. dubna 2017, 13:29 1 -1

Dobrý den, podle zástupce firmy KYB, "přepumpováním-propumpováním tlumiče" je míněno jeho několikeré stlačení, aby se olej dostal do pracovní polohy, protože při skladování je tlumič ve vodorovné ležaté poloze.

Odpověď

Pablo, 10. března 2019, 22:33 0 0

Dobry den , zakoupil jsem pruziny KYB RH 2709 na Renault Laguna 2 Phase 2 a nevim kterou stranou prijdou nahoru a kterou dolu ?? Pera prisla zabalena z nasazenou hadickou ktera se uklada na luzko tlumice ale napis tisteny na pruzine- KYB RH 2709 je vzuru nohama tak nevim jestli je to spodek nebo vrch ??? Mohli by jste prosim poradit ? Dekuji predem

Odpověď

Redakce, 11. března 2019, 15:46 1 0

Odpověď tech.zástupce firmy KYB: Pružiny se montují dle stavu, jak byly originální, ale když je hadice na posledním závitu, tak to se dává povětšinou do misky tlumiče, ale jsou i případy že nikoliv! Označení pružiny by mělo být čitelné z pohledu z venku vozidla-najdou se i ojedinělé případy kdy tomu tak skutečně není. Rada je zde jednoduchá vnitřní průměr této pružiny na jednom konci je 100mm a na druhém 104mm. Při použití hadice je průměr jen cca 96 mm- tedy pouhým odzkoušením je jasné, jestli pružina dobře sedí v tom či onom směru v dorazu misky tlumiče popř. horního uložení.

Odpověď