Diagnostické špeky: Renault Clio – nereagování na plynový pedál

17. ledna 2011, 0:00

Přinášíme Vám diagnostické případy, se kterými se můžete setkat ve své praxi. Tentokrát Renault Clio – nereagování na plynový pedál.

Renault Clio II ph2 1.2 r.v.2006

Popis systému řízení motoru:
Automobil je vybaven řízením motoru označen SIM 32 od firmy Siemens. Jedná se o klasické nepřímé sekvenční vstřikování se dvěma lambda sondami se systémem Drive-by wire, tzn. „elektronický plyn“. Klapka je vybavena 2 potenciometry se stejnosměrným motorkem. Plynový pedál vybaven opět dvěma odporovými drahami. Klasické zapojení, napájení 5V.

Popis závady:
Vozidlo mělo sporadické výpadky ovládání škrtící klapky. Přestalo reagovat na plynový pedál. Po vypnutí a zapnutí klíčku se většinou systém zresetoval a naběhl do normálního režimu. Svítily klasické kontrolky Renaultu, tzn. porucha řízení motoru „žhavení“, service, stop a kontrolka MIL. Zákazník si stěžoval, že tento problém nastane převážně, když začne blikat s dálkovými světly. K tomuto faktu se příliš nevěnovala pozornost.

Postup diagnózy:
Přečtení paměti závad sériovou diagnostikou – problém na snímači plynového pedálu, sporadický – nevěrohodný signál. Kontrola pomocí sériovky, výstup napěťový byl v pořádku – i procentuální vyjádření. Kontrola osciloskopem snímače také proběhla pozitivně i při běžícím motoru. Kontrola klapky osciloskopem, ok, vodiče k ECU ok. Testy na prodřené vodiče hýbáním svazků ok. Nutno dodat, že ukostření osciloskopu vždy uchycují na svorku baterie. Zde byla klasická svorka podlouhlého tvaru. Další faktor, úplně náhodou, změřeno dobíjení baterie 12,9 V a to sporadicky. Po chvilce 14,7 V. Závada se neprojevovala přes týden jízdy a měření klapky. Po týdnu se na oscilogramu najednou projevilo nízké napětí na baterii,12,7V a signály s potencimoterů začaly neskutečně plavat včetně kostry ECU, automobil přepnul do nouzového režimu, začaly mírně problikávat světla. Po příjezdu do dílny zase vše v pořádku. Ale směr k odhalení závady byl na světě.

Závěr:
Po změření dobíjení multimetrem vůči kostře motoru bylo naprosto vše v pořádku, vůči kostře,resp. mínus pólu baterie bylo nepřijatelné. Po bližším zkoumání, „lomcování“ s kabelem kostry na baterce a přesunu kostry osciloskopu z odhaleného kabelu u svorky na přímo mínus pól byla závada na světě. Byla vadná tato svorka, kde díky silné vnitřní oxidaci zalisovaného kabelu docházelo k sporadickým, přechodovým odporům, které se projevily negativně i na ukostření celé ECU, kde bezpochyby zmatená jednotka detekovala na citlivém snímání pedálu poruchy.

Autor: Tomáš Sedláček, Autotron Nová Paka, www.autotron.cz

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Anonym, 6. února 2016, 12:45 0 0

přítelkyně má na Svém Cliu podobný problém..... tak vyzkouším na baterii vyčistit "mínus" svorku, případně vyměnit a uvidíme.... díky za tip....

Odpověď