Diagnostické špeky: Škoda Octavia II – špatné starty v mrazivém počasí

4. června 2011, 0:00

Přinášíme Vám diagnostické případy, se kterými se můžete setkat ve své praxi. Tentokrát Škoda Octavia II – špatné starty v mrazivém počasí.

Škoda Octavia II 2.0 TDI PD r.v. 2007

 

Popis systému: Jedná se automobil vybavený přímým vstřikováním PD s rozvodem DOHC se 103kW, rokem výroby 2007. Řízení motoru obstarává systém EDC16U34 od firmy Bosch, zátěž snímána pomocí měřiče hmotnosti vzduchu HMF5, regulace turba je pomocí naklápěním lopatek VGT. EGR ventil a ostatní příslušenství je ovládáno pomocí podtlakového systému, žhavení je uskutečněné pomocí vlastní řídící jednotky komunikující s řídící jednotkou motoru na základě CAN BUS.

Popis závady: Vozidlo startuje s obtížemi v mrazivém počasí, paměť závad čistá, tedy bez závad.

Postup diagnózy: Vozidlo mělo měněno v předchozích servisech několikrát žhavící svíčky, palivový filtr, podávací čerpadlo v nádrži, tandemové čerpadlo, těsnění na vstřikovacích jednotkách, vše bez výsledku. Po paralelní diagnostice za pomocí např. tlakových sond na všechny výše vyjmenované systémy jsme dospěli k závěru, že je vše ok a závada musí být zřejmě ve žhavení (po důkladném prostudování systému žhavení u moderních dieslů- nežhaví za každých podmínek!!). Za pomocí paralelní diagnostiky byla závada opět na světě. Díky konstantnímu napájení (i při vypnutí klíčku), došlo k „přepálení“ žhavících svíček. Následek se tedy projevil, ale příčina poruchy spočívala po dalším důkladném testu samotné řídící jednotky žhavení. Zajímavé je, že u jiných automobilů se stejným systémem se jakékoliv závady bez problému zapsaly do paměti. Zde však nikoliv!

Závěr: Nevěřit „hloupým“ řídícím jednotkám. Využijte služeb profesionálů a ušetříte tím náklady vynaložené za zbytečné výměny.

Autor: Tomáš Sedláček, Autotron Nová Paka, www.autotron.cz

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!