Diagnostické špeky: Peugeot 309 – nepravidelný chod motoru

4. června 2011, 0:00

Přinášíme Vám diagnostické případy, se kterými se můžete setkat ve své praxi. Tentokrát Peugeot 309 – nepravidelný chod, silné škubání a cukání při částečné zátěži.

 Peugeot 309, 1.4i r.v. 92 systém Motronic MA 2.2

Popis závady:
Motor má při částečné zátěži nepravidelný chod, silné škubání, cukání, atd.

Výpis závad Multidiag Access:
Tento systém disponuje zastaralým blikacím kódem, který obsahuje pouze 12 závad! Při porovnání s dnešní moderní diagnostikou je to na první pohled úsměvné, ale…
1) kód 33- snímač polohy škrtící klapky

Popis systému:
Tento motor využívá k řízení motoru systém Motronic. Jde o jednobodový systém vstřiku paliva, kde se jako hlavní veličiny pro určení „hmoty vzduchu“ využívají otáčky motoru a úhel postavení škrtící klapky. V literatuře se tento systém označuje alpha-n systém (otáčky, úhel). Pro korekci délky vstřiku přispívají veličiny ohledně teploty motoru a teploty nasávaného vzduchu. Systém též uzavírá lambda-regulační smyčku s pomocí dvoubodové lambda sondy. Zapalovaní je bezkontaktní, s rozdělovačem.

Postup opravy:
Zákazník si sám vyměnil kompletní vstřikovací blok se snímačem úhlu natočení škrtící klapky, snímačem teploty nasávaného vzduchu, vstřikovačem a nastavovačem volnoběhu (z vrakoviště). Závada přetrvávala, došlo spíš k zhoršení situace. Po přistavení vozidla k nám do diagnostické dílny jsme „oprášili“ diodu pro tzv. blikací kód s vědomím, že tento už zastaralý systém v podstatě nic nevykáže. Opak byl pravdou a systém nahlásil poruchu na snímači úhlu natočení škrtící klapky. Po důkladném testu pomocí osciloskopu byla závada ihned zřetelná, kde potenciometr vykazoval značné zašumění. Na základě této informace a napěťovým propadům ŘJ korigovala nesmyslně délku vstřiku a tím se odvíjel i chod motoru. Při výměně celého původního bloku opět nazpět, tento silně cukající projev motoru sice ustal, ale chod motoru byl dále velmi neklidný.

Blikací kód nás tentokrát nezklamal a nic neukázal. Po testu kompletní vstřikovací jednotky (potenciometr, vstřikovač, nastavovač volnoběhu, spínač volnoběhu a snímač teploty nasávaného vzduchu) byla závada opět jasná. Na původní vstřikovací jednotce byl vadný snímač teploty nasávaného vzduchu, na jednotce z vrakoviště vadný potenciometr. Naštěstí pro zákazníka lze tyto komponenty zaměnit a poskládat v plně funkční vstřikovací jednotku ale s nezajištěnou životností! Po zkušební jízdě docházelo ještě velmi sporadickému zacukání při plné zátěži.

Při vizuální kontrole rozdělovače a palce bylo vše objasněné. Víčko i palec byly snad původního data výroby vozidla, opálené kontakty, téměř chybějící středový kontakt. Po výměně a zkušební jízdě vše v pořádku.

Závěr:
Při srovnání moderní palubní diagnostiky a zastaralých blikacích kódů nás mile překvapila již historická varianta systémů. Právě na základě málo chybových kódů se ŘJ nemůže zmýlit, jakož to už bývá u moderních systémů a k „připojení notebooku“ se musí přistupovat s logickým myšlením a o to s větším nadhledem na situaci. Opět se nám potvrdilo pravidlo, že bez paralelní diagnostiky (osciloskop) nelze efektivně hledat závady i na vozech staršího data. Jako příklad stačí uvést neefektivní práci opraven při nekonečném cestování na vrakoviště a shánění vadných dílů a tím i konečnému vyúčtování zákazníkovi.

Autor: Tomáš Sedláček, Autotron Nová Paka, www.autotron.cz

 

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!