Výměna náboje zadního kola Hondy Accord CL

2. července 2018, 10:46

Výměna ložiska, a zejména celého náboje, obvykle není pro mechaniky velkým problémem. Problém ale nastává, když po ujetí několika tisíců kilometrů začne ložisko znovu hučet.

Když se po výměně nějakého dílu vůz brzy vrátí do servisu se stejnou závadou, řada mechaniků, nejspíš automaticky, obviňuje výrobce tohoto dílu. Přitom důvodem reklamace vůbec nemusí být nesprávná konstrukce nedávno měněného dílu. Jako příklad můžeme uvést vůz Honda Accord VII generace v provedení sedan (CL). Varianta karoserie je zde důležitá, protože verze kombi má jinou konstrukci závěšení a zadního náboje.

Honda Accord CL
Honda Accord CL vyráběná v letech 01/03-09/12.

Demontáž

Aby měla výměna náboje dlouhotrvající a ne jen krátkodobý efekt, je nutné věnovat maximální pozornost již demontáži tohoto dílu. Výměnu obvykle začínáme demontáží kola a brzdového třmenu. Dalším krokem je demontáž brzdového kotouče.

Demontáž zadního náboje u Hondy Accord CL

Do této chvíle nic nenaznačovalo problém, ale teď bychom měli zvýšit pozornost, protože po sejmutí náboje a ochranného štítu se můžeme setkat se zdrojem budoucího problému. Problém je v tom, že zadní těhlice je vyrobena z hliníkové slitiny. A tento materiál bývá po několika letech provozu silně zkorodován.

Zkorodovaná těhlice Hondy Accord CL

Montáž

Ponechat ji v tomto stavu, zaděláte si na potíže. Proto je velmi důležité před samotnou montáží náboje těhlici důkladně očistit. Hlavně se zaměřit na styčné plochy a zkontrolovat nerovnosti, které mohou způsobit pronikání vlhkosti.

Očištěná těhlice Hondy Accord CL

Jediným těsněním tohoto konstrukčního prvku je o-kroužek, který je umístěn v blízkosti styčné plochy. Je umístěný ve vyfrézované drážce těhlice. Snímač ABS, který je umístěn v přední části, nemá další těsnění.

Těsnění zadního náboje Hondy Accord CL

Mějte na paměti, že jakákoliv vlhkost, která se dostane dovnitř těhlice, způsobí rychlé vymývání maziva a následnou korozi, což povede k hlučnosti ložiska.

Zkorodovaný zadní náboj Hondy Accord CL

Více praktických informací naleznete na portálu pro mechaniky: www.repxpert.cz.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!