Co jsou reflexní a fluorescenční materiály?

22. října 2014, 14:26

Reflexní nebo retro reflexní materiály jsou speciální materiály, které dokážou odrážet dopadající světlo až na vzdálenost 200 metrů. Reflexní materiál je v noci vidět na 3x větší vzdálenost než bílé oblečení a více než na 10x větší vzdálenost než oblečení modré. Fluorescenční materiály zvyšují viditelnost za denního světla a za soumraku, ale ve tmě svou funkci ztrácejí. Nejčastější barvy jsou jasně žlutá, zelená a oranžová.

Proč nosit reflexní materiály?
K nejčastějším střetům automobilů s chodci i cyklisty dochází v důsledku snížené viditelnosti. Řidič, který nevidí včas osobu pohybující se na silnici, nedokáže dostatečně rychle zareagovat, a proto se nemůže chodci či cyklistovi se bezpečně vyhnout. Jakýkoliv reflexní prvek dokáže odrážet dopadající světlo od reflektorů vozidla až na vzdálenost 200 metrů.

Kdo by měl používat reflexní prvky?
Každý, kdo se v noci nebo za snížené viditelnosti pohybuje v silničním provozu, ať už na krajnici nebo na nepřehledných přechodech pro chodce. Používání reflexních prvků je doporučováno chodcům, cyklistům, běžcům, ale například také majitelům psů, kteří mohou svým čtyřnohým mazlíčkům pořídit reflexní vodítko nebo obojek. Chodci rozhodně nemusí chodit ve výstražných vestách. Nabídka reflexních prvků je široká a svůj účel splní například i reflexní páska na zápěstí anebo na kotník, která osobu na silnici výrazně zviditelní.

Viditelnost v různých barvách oblečení 
V případě, že si chodec obleče velmi tmavé oblečení, např. tmavou modrou nebo černou barvu, vzdálenost, na kterou je řidič schopen jej rozpoznat, je 18 metrů. Viditelnost chodce se zlepší, když zvolí světlejší oblečení. Chodec v červené barvě je viditelný na 24 metrů, ve žluté na 37 m a bíle oblečeného chodce vidí řidič až na 55 metrů dopředu. Chodec s reflexním prvkem zvýší svou viditelnost až na 200 metrů.

Auto jedoucí rychlostí pouhých 50 km/h ujede 14 metrů za 1 sekundu. Pokud se řidič plně soustředí, potřebuje další sekundu na reakci, takže to už je 28 metrů. V rychlosti 80 km/h už je to 44 metrů. Myslíte, že řidič vás zvládne bezpečně objet?

Viditelnost chodců v reflexní vestě a bez ní na vzdálenost 100 m a 200 m.

Tisková zpráva Goodyear Dunlop Tires Czech s. r. o.

Související články

Kampaň společnosti Goodyear upozorňuje na nezbytnost používání reflexních prvků
Kampaň společnosti Goodyear upozorňuje na nezbytnost používání reflexních prvků

Sněhové plískanice, kluzké silnice, mlha a hlavně tma po ránu i brzo večer, to vše jsou nepříjemné stránky podzimního počasí, s kterými se potýká každý, kdo vyrazí na silnici ať už jako řidič, chodec nebo cyklista. Právě v podzimním a zimním období dochází v důsledku snížené viditelnosti k nejčastějším střetům automobilů s chodci. I z […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!