Je nutná výměna startéru a alternátoru?

9. března 2015, 11:45

Pokud není spouštěč nebo alternátor funkční, není vždy nutné měnit jej za nový. Každý z těchto dílů, i zdánlivě již vysloužilý, je sestaven z jednotlivých součástek, které lze poměrně jednoduše vyměnit, přičemž jejich cena je podstatně nižší než cena celého agregátu. Navíc můžete při použití kvalitních dílů zaručit i odpovídající opravu při zachování velmi příznivé ceny.

Při nákupu levných agregátů nemáte totiž jistotu, co kupujete. Velmi často se jedná o repasovaný starý díl nebo nekvalitní asijský výrobek. Proto není nutné zbytečně prodražovat opravy vozidel výměnou za kompletní spouštěč nebo alternátor. Příznaky závady jsou poměrně jednoduše zjistitelné: buď nestartuje vozidlo, nebo se rozsvítí kontrolka dobíjení.

Pro přesnější identifi kaci konkrétního vadného dílu lze s úspěchem použít také osciloskop. Výměna celého agregátu je sice nejrychlejší, ale také nejdražší možnou cestou. Každá závada má své příčiny a správná diagnostika problému ušetří nejen nemalé fi nanční prostředky vašemu zákazníkovi, ale i vám případné budoucí starosti spojené s reklamacemi. U většiny levnějších ,,východních“ celků distribuovaných na našem trhu totiž nelze dohledat ani použít běžně dostupný náhradní díl. Pak nezbývá – třeba jen kvůli opotřebovaným uhlíkům – nic jiného než opravdu koupit celý nový agregát.

Pokud přestane sloužit spouštěč nebo dobíjet alternátor, mají to ve většině případů na svědomí drobné závady, které lze rychle a levně odstranit výměnou  jednotlivého dílu.

Nejčastější příčiny nefunkčnosti spouštěče:
   • opotřebované uhlíky (90-180 Kč);
   • nefunkční spínací cívka (490-750 Kč);
   • nefunkční pastorek (250-650 Kč);
   • opotřebovaná kluzná ložiska (10-50 Kč).

Nejčastější příčiny nefunkčnosti alternátoru:
   • opotřebované uhlíky regulátoru (20-40 Kč);
   • opotřebované sběrné kroužky rotoru (90-150 Kč);
   • vadný regulátor napětí (od 250 Kč);
   • vadný usměrňovací diodový blok (od 350 Kč).

Podle dlouholetých zkušeností s autoelektrikou dobře víme, že cena náhradních dílů potřebných k opravě jednoho agregátu je v průměru cca 1.000 Kč. Cena práce (montáže a demontáže) činí přibližně 1.200 Kč. Zákazník tedy ve výsledku zaplatí ve většině případů do 2.500 Kč. Naproti tomu průměrná cena celého repasovaného agregátu se pohybuje kolem 6.500 Kč.

Rozdíl je tedy více než patrný, proto se opravy výměnou jednotlivých dílů vyplatí. Zcela jistě bude s takovým přístupem vašeho servisu spokojen i zákazník.

Související články

Jak se správně postarat o akumulátor motocyklu
Jak se správně postarat o akumulátor motocyklu

Pečovat správně o akumulátor je složitější, než se zdá. Tím však je také jasné, že málokdo z nás bude důsledně dodržovat návod k použití, prostě nabijeme a jedeme. Avšak chcete-li, aby vám akumulátor chvíli vydržel, musíte mu věnovat alespoň nějakou péči. Neuděláte-li tak, baterie sice bude fungovat, ale prokáže se vám mnohem menší životností (i […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!