Pozor na montáž ložisek kol HBU 2.1

17. srpna 2020, 14:02

Montáž kola ložiska HBU 2.1 na vozidlo může vypadat jako jednoduchá a bezproblémová oprava. Pokud tlak pro nalisování ložiska do těhlice nebude působit na správnou plochu, může dojít k značnému poškození.

Montáž ložiska HBU 2.1

Mechanik, který je zvyklý na montáž starší generace ložisek, si může splést přírubu s oblastí, na kterou může působit silou pro nalisování ložiska do těhlice protože očekává, že je tato příruba přímo spojena s vnějším kroužkem. U novějších ložisek HBU 2.1 je však příruba spojena s vnitřním kroužkem. To znamená, že jakýkoli zde působící tlak se přenáší přes vnitřní kroužek na valivá tělesa. Ta pak tlačí na oběžné dráhy vnějšího kroužku a mohou zde zanechat vryp, který se v průběhu času prohlubuje (viz obrázek). Tato situace způsobí předčasné poškození ložiska a může vést k vniknutí vody a předčasnému selhání ložiska.

Společnost SKF vytvořila dvě univerzální sady nástrojů na ložiska kol, které umožňují snadnou montáž (VKN 600) a demontáž (VKN 601) kompaktních ložisek HBU 2.1 všech velikostí. Poskytuje tím mechanikům snazší montáž.. Tyto nástroje zajišťují, že bude tlak správně působit přímo na robustní vnější kroužek a zanechá ostatní součásti ložiska nedotčené. Navíc již není nutné demontovat těhlici ani snímač systému ABS.

SKF univerzální sady nástrojů na ložiska kol

O nástroji:

  • Tento nástroj zahrnuje celou řadu HBU 2.1 a vybrané průměry ložisek HBU 3.
  • Univerzální nástroj SKF má flexibilní montážní patku, která odpovídá různým velikostem ložisek a zahrnuje všechny průměry v rozsahu od 62 do 85 mm.
  • U základního modelu se nástroj ovládá ručně, ale může být doplněn hydraulickým válcem (VKN 602-1) pro ještě hladší a snadnější montáž.
  • Každá sada nástrojů obsahuje odkaz na digitální pokyny a podrobný návod ke správnému provedení montáže/demontáže ložiska kola.
  • Balení nástrojů je robustní, lehké a v případě potřeby snadno přepravitelné.

Aby nedocházelo k dalším problémům při montáži, vydala společnost SKF video předvádějící používání nových sad nástrojů.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!