SWAG: Zadní zavěšení u vozu Ford Mondeo

1. listopadu 2021, 10:46

Ford Mondeo vyráběný v letech 2007 až 2014 byl čtvrtou generací tohoto modelu. Díky své značné odolnosti byl velmi ceněný a oblíbený také jako služební vozidlo. Tato verze sdílela mnoho komponentů s modely Ford Galaxy a S-Max a také s několika modely Volvo.

Zadní zavěšení u vozu Ford Mondeo

Podobnosti jsou i v konstrukci zavěšení a v něm použitých komponentech. Toto Mondeo bylo vybaveno nezávislým víceprvkovým zavěšením zadních kol, které bylo k dispozici ve standardní, sportovní a zesílené verzi. Kromě toho byly k dispozici adaptivní tlumiče nebo elektronická regulace odpružení. Bez ohledu na to byly všechny ostatní součásti zavěšení ve všech verzích stejné (obr. 1).

Zadní zavěšení Ford Mondeo
Obr. 1.

Četné spojovací prvky, silentbloky a ložiska, které tvoří zavěšení tohoto vozidla, spolupracují na zajištění bezpečných jízdních vlastností při jakémkoli zatížení a odpovídajícího komfortu pro řidiče a cestující. Časem se tyto součástky opotřebovávají a ztrácejí svou účinnost, což může být slyšet, cítit nebo vidět. V takovém případě se může objevit časté klepání a vrzání, řízení se stane nepřesné. V důsledku toho se pneumatiky opotřebovávají nerovnoměrně a špatný kontakt s povrchem vozovky může mít negativní vliv na brzdnou dráhu. Součástí systému zavěšení, která se používáním nejčastěji opotřebovává, jsou silentbloky zadních podélných ramen. Guma popraská a trhá se a vnější obal koroduje. V takovém případě se karoserie často naklání, ale největším problémem je nadměrná vůle v zavěšení, která brání jeho správné funkci (obr. 2).

Poškozený silentblok zadní nápravy Ford Mondeo
Obr. 2.

Tyto silentbloky lze demontovat, takže není nutné vyměňovat celé podélné rameno. K tomu použijte speciální nářadí, které umožňuje vylisovat starý silentblok a poté nalisovat nový. Při montáži je třeba dbát na to, aby značky na silentbloku a na rameni byly správně zarovnány (obr. 3). To je nezbytné pro správnou funkci zavěšení.

Montáž silentbloku Ford Mondeo
Obr. 3.

U nových silentbloků SWAG je vnější kovové tělo opatřeno vodicím výstupkem pro snadnou montáž. Vulkanizovaný přírodní kaučuk má naopak vynikající mechanické vlastnosti a tvrdost, která zajišťuje dlouhou životnost. Jedním z největších problémů při opravě systému zavěšení může být vyšroubování starých šroubů nebo matic, které drží vyměňované součástky.

Továrně namontované šrouby časem zkorodují, materiál se unaví a při povolování se často ulomí. K uvolnění šroubových spojů lze použít různé metody, od použití penetračního prostředku přes zahřívání až po mechanické řezání. Většinou nejsou původní šrouby znovu použitelné, což prodlužuje dobu opravy kvůli nutnosti objednat montážní díly. Společnost SWAG nabízí řešení tohoto problému v podobě opravných sad, které obsahují nové šrouby. Například sada s objednacím číslem 50943403 obsahuje silentbloky pro obě strany vozidla a potřebné šrouby. Pro složitější opravy nápravy je řešením sada č. 50946000, která obsahuje silentbloky, šrouby a vzpěry zavěšení.

Dodávané šrouby mají vysokou pevnost v tahu, což umožňuje řádné upevnění bezpečnostně důležitých součástek. Mají vysokou upínací sílu a jsou chráněny proti korozi, aby byla zajištěna jejich dlouhá životnost. Šrouby jsou navíc opatřeny vodicími závity pro snadné šroubování a celý závit je upraven tak, aby se během provozu vozidla neuvolňoval.

SWAGSpolehněte se na testované náhradní díly společnosti SWAG odpovídající kvalitě OE. Celý sortiment náhradních dílů zavěšení naleznete na adrese: partsfinder.bilsteingroup.com.

Značka SWAG je součástí skupiny bilstein, která zastřešuje několik dalších silných značek. Další informace jsou k dispozici na adrese: www.bilsteingroup.com nebo www.swag.de.

Instruktážní video, jak na opravu zadní nápravy Fordu Mondeo čtvrté generace, můžete shlédnout níže.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!