febi: Výměna vodního čerpadla s těsněním

27. dubna 2023, 9:00

Specialisté značky febi radí, jak správně vyměnit vodní čerpadlo u vozů se vznětovými motory o obsahu 2.0 a 2.2L, jako jsou Citroen, DS, Fiat, Ford, Jaguar, Lancia, Land Rover, Mitsubishi, Opel, Peugeot, Toyota a Vauxhall. 

Vodní čerpadlo febi

Porucha vodního čerpadla u motorů 2.0 HDi a 2.2 HDi 

Rozsvítí se kontrolka teploty chladicí kapaliny motoru a kontrolka motoru. V řídicí jednotce je uložen chybový kód „P0115 nesprávná teplota chladicí kapaliny“. 

Proč dochází k poruše vodního čerpadla?

Vodní čerpadlo instalované z výroby používá plastové lopatkové kolo, které se může oddělit od hnací hřídele. Pokud k tomu dojde, vodní čerpadlo se otáčí, aniž by vytvářelo potřebný průtok kapaliny chladicím systémem motoru. 

Jak vyměnit vodní čerpadlo? 

  • Ujistěte se, že kapalina v systému vychladla, a poté sejměte víčko plnicího otvoru chladicí kapaliny. 
  • Odstraňte horní přívodní potrubí z expanzní nádobky a umístěte jej nad vhodnou nádobu. 
  • Nastartujte motor a nechte jej běžet na volnoběh. Z potrubí by měl vytékat pramínek chladicí kapaliny. Se zvyšujícími se otáčkami motoru by se měl proud zvětšovat. Slabý proud chladicí kapaliny může znamenat, že se lopatkové kolo vodního čerpadla netočí. 
  • Sundejte pomocný drážkovaný řemen a rozvodový řemen. 
  • Vyměňte vadné vodní čerpadlo za nové (označení febi 39304), které má přepracovanou konstrukci s kovovým lopatkovým kolem. Tím se eliminuje riziko možných závad u vodního čerpadla vybaveného plastovým kolem. Společnost febi doporučuje, aby byla s novou vodní pumpou použita také nová rozvodová sada a drážkovaný řemen příslušenství. Tím bude zajištěna náležitá spolehlivost motoru. 
  • Doplňte chladicí systém čerstvou chladicí kapalinou a poté systém vakuově odvzdušněte, abyste odstranili veškerý vzduch. Spusťte motor, abyste zkontrolovali, zda chladicí systém funguje správně, a znovu zkontrolujte přívod chladicí kapaliny do expanzní nádoby. 
  • Vymažte chybové kódy uložené v řídicí jednotce motoru.

Spolehněte se na náhradní díly febi v kvalitě odpovídající OE. Kompletní sortiment společnosti bilstein group a více technických informací najdete v online katalogu na adrese: www.partsfinder.bilsteingroup.com.

Značka febi je součástí skupiny bilstein, která zastřešuje několik dalších silných značek. Více informací je k dispozici na adrese: www.bilsteingroup.com.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!