Olej v chladicí kapalině – co je příčinou a jaké mohou být následky?

5. června 2023, 13:22

Olej v chladicí kapalině signalizuje netěsnost mezi olejovým a chladicím systémem. Přítomnost maziva v chladicí kapalině může vést k závažným poruchám v důsledku problémů s chlazením pohonné jednotky. Odkud se olej v chladicí kapalině bere a jak únik lokalizovat?

Příčiny výskytu oleje v chladicí kapalině

Pokud v chladicí kapalině najdeme olej, mohou být příčiny dvě: poškozené těsnění hlavy nebo netěsný chladič oleje. Mnohem vzácnější příčinou je prasklá hlava motoru. S poruchou u těsnění hlavy je spojena nutnost demontáže řady součástí, včetně rozvodů a také broušení hlavy, což opravu prodražuje a prodlužuje.

Pokud netěsnost vznikla v chladiči oleje, je nutné vyměnit tuto součástku za novou, což je mnohem levnější než výměna těsnění hlavy. Chladič oleje je často umístěný na podvozku, a proto je vystaven korozi a mechanickému poškození, například po přejezdu hlubokého výmolu na silnici. Chladičem oleje prochází potrubí chladicí kapaliny, které odebírá přebytečné teplo z oleje. Tlak v olejovém systému je vyšší než v systému chladicí kapaliny, proto se netěsností dostává do chladicího systému olej, a nikoli naopak.

Jak se pozná olej v chladicí kapalině?

Olej v expanzní nádržce je známkou netěsnosti mezi olejovým a chladicím systémem. Chladicí kapalina pak může připomínat zředěný olej. Znečištěná chladicí kapalina také mění svůj zápach. Pod víčkem nádržky se hromadí hnědý a hustý maz, kterému mechanici pro jeho konzistenci říkají “máslo” nebo “majonéza”.

Pro zjištění místa úniku je třeba provést test složení chladicí kapaliny. V případě vadného těsnění hlavy by v něm tester měl detekovat výfukové plyny. Pokud test jejich přítomnost neprokáže, je třeba zkontrolovat těsnost kanálků umístěných v chladiči oleje.

Olej v chladicí kapalině – příznaky

Pokud se olej v chladicí kapalině objeví v důsledku poruchy těsnění hlavy, může dojít k problémům se zapalováním. Při jízdě bude z výfuku vycházet bílý kouř a ve voze mohou být cítit výfukové plyny. Může také dojít ke ztrátě výkonu motoru. Příznakem, který se objevuje až po nějakém čase, je také nedostatečné vytápění interiéru vozu. Na topení se totiž usazuje maz, v důsledku čehož do kabiny neproudí teplý vzduch.

Olej v chladicím systému – co to znamená?

Olej v chladicím systému způsobuje jeho hromadění v chladiči. Ten proto nemůže účinně přenášet teplo, což vede k přehřívání jednotky. Kal také ucpává kanálky zodpovědné za chlazení kompresoru u turbomotorů, takže je turbo rovněž náchylné k přehřátí.

Motorový olej nepříznivě ovlivňuje pryžové součásti chladicího systému. V důsledku toho hadice odpovědné za rozvod chladicí kapaliny bobtnají a měknou. V tomto stavu mohou velmi snadno prasknout a může dojít k velkému úniku kapaliny ze systému.

Olej v chladicí kapalině – je možné i nadále vůz používat?

Může vozidlo jezdit, pokud je v chladicí kapalině olej? V takovém případě je vhodné přestat vozidlo používat, dokud nebude závada odstraněna. Po odstranění příčiny tvorby směsi oleje a chladicí kapaliny je vhodné chladicí systém propláchnout speciálním přípravkem, který je k tomu určený. Tím se odstraní nahromaděný kal, který by nadále bránil správnému fungování chladiče.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!