Výměna oleje v automatické převodovce ZF – důležitá je pravidelnost

30. října 2023, 16:42

Aby se předešlo poruchám automatické převodovky a zároveň se maximalizoval výkon vozidla z hlediska spotřeby paliva, je důležité zajistit pravidelnou výměnu převodového oleje. Odborníci společnosti ZF Aftermarket jednoznačně zdůrazňují význam pravidelných kontrol oleje a jejich přínos pro vozidlo.

Výměna oleje v automatické převodovce ZF

Kdy měnit olej v automatické převodovce?

„Interval výměny oleje u převodovek ZF závisí na řadě faktorů – včetně modelu vozu, typu převodovky nebo podmínek, za kterých je provozována. Vzhledem k těmto aspektům doporučujeme měnit olej po 150.000 km, ale v případě vysokého zatížení, teplot a v závislosti na historii vozidla mohou být intervaly výměny kratší. Čím vyšší je zatížení převodovky, například v důsledku dynamické jízdy nebo zatěžování vozidla, tím rychleji se zhoršují mazací vlastnosti oleje. To vede k degradaci aditiv, nárůstu obsahu kyselin a pevných částic, poklesu viskozity oleje a změně jeho barvy. U převodovek jiných značek je však třeba dodržovat intervaly výměny oleje doporučené příslušným výrobcem,“ říká Grzegorz Arbajter, technický poradce ZF Aftermarket.

Mezi varovné příznaky, které naznačují nutnost výměny oleje, patří nedostatečně plynulá akcelerace při řazení rychlostních stupňů, škubání při řazení a příliš pozdní řazení, jakož i příliš vysoká teplota oleje v převodovce. Preventivní výměnu oleje u automatických převodovek je třeba zvážit i při koupi ojetého vozu – ne vždy totiž známe historii předchozího používání vozu. Styl jízdy předchozího majitele, absence pravidelného servisu nebo vysoký počet najetých kilometrů mohou mít vliv na špatný stav maziva a zvyšovat riziko poškození dalších součástí. Jednou z prvních součástek, která může být poškozena, pokud není se použitý olej včas nevymění, je systém mechatroniky.

Jak vybrat správný olej do převodovky

Jak vybrat správný olej do převodovky?

Olej je mnohem víc než jen mazivo. Čistí, chrání, ošetřuje, chladí a také chrání před úrazem elektrickým proudem. Základový olej tvoří 70-80 % složení. Mimo jiné určuje viskozitu, teplotní chování nebo odolnost vůči oxidaci. Zbývající vlastnosti zajišťují „kouzelné přísady“, tj. aditiva.

Je třeba vědět, že každý typ a model automatické převodovky může mít jiné, odlišné požadavky a že použití nesprávného oleje může mít za následek vyšší spotřebu paliva, rychlejší opotřebení součástí převodovky, a dokonce i korozi elektronických systémů. Každý olej ZF pro automatické převodovky je přizpůsoben konkrétní převodovce. Převodové oleje ZF LifeguardFluid a sady pro výměnu oleje pro jednotlivé automatické a hybridní převodovky zaručují hladké řazení a provoz bez vibrací.

Při výběru převodového oleje je důležité řídit se pokyny výrobce automobilu, které lze nalézt v servisní knížce každého vozidla. Pouze výrobce převodovky (vozidla) může odpovědně říci, který olej lze použít, nicméně většinou nedoporučuje určitou značku. Jako pomůcku při výběru oleje lze také využít online vyhledávače, které svým zákazníkům poskytují všichni známí výrobci olejů.

ZF sada pro výměnu oleje

Výměna oleje podle nejvyšších standardů

Odborníci společnosti ZF doporučují, aby se výměna oleje v automatické převodovce prováděla statickou metodou v kvalifikovaném autoservisu. Tato metoda je dostačující pro zachování správného výkonu převodovky a jejího komfortu. Tato forma výměny je díky přibližně poloviční spotřebě oleje oproti dynamické výměně také ekologičtější a ekonomičtější. Pohodlným a bezpečným řešením, na které se vyplatí při výměně oleje vsadit, je použití kompletní sady pro výměnu oleje ZF, která mechanikovi usnadní rychlé a efektivní provedení výměny. V závislosti na modelu převodovky se skládá z: správného množství oleje odpovídajícího potřebám převodovky, olejové vany s integrovaným filtrem, těsnění a vypouštěcí zátky, nových šroubů a dalších potřebných těsnění. Za zmínku stojí, že společnost ZF Aftermarket nabízí také olejové sady pro automatické převodovky jiných výrobců.

E-oleje ZF

E-oleje a oleje pro hybridní automobily

Vzhledem k rostoucímu počtu elektrických a hybridních vozidel opravovaných v servisech rozšiřuje společnost ZF Aftermarket svou nabídku řešení pro e-mobilitu. Jedním z nich je uvedení nových převodových olejů určených pro elektromobily – ZF Lifeguard eFluid a hybridní vozidla – ZF Lifeguard Hybrid. Zajišťují ochranu a menší opotřebení hnacího ústrojí, vyšší účinnost a optimální regulaci teploty i při prudké akceleraci.

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!