Proplach klimasystému

8. července 2024, 15:46

Obecně platí, že pro bezporuchový provoz klimasystému musí být okruh perfektně čistý. Chladiva a maziva pracující ve vysokých teplotách a tlacích, stejně jako komponenty s přesnými mechanismy (např. kompresor, expanzní ventil) vyžadují čistotu pro optimální provoz. Proplach je považován za jeden z nejzákladnějších a nejdůležitějších servisních postupů a je doporučován jak odborníky na klimatizaci, tak i výrobci kompresorů. Kromě toho je proplach jediným způsobem, jak určit správnou hladinu oleje doporučenou pro daný kompresor/ model vozidla.

Klimasystém

Problém

Nečistoty, kontaminanty chladiva a oleje nebo nesprávné použití přísad mohou rychle způsobit ucpání tenkých kanálků systému např. vysoušeče, kondenzátoru, expanzního ventilu a ventily ECV/MCV u kompresorů. Zablokování systému povede ke snížení výkonu a způsobí zvýšení tlaku a tím i abnormální teplotní zatížení kompresoru.

Kromě toho nečistoty a vlhkost ovlivňují mazací vlasnosti oleje Nesprávné mazání má negativní vliv na mechanické části kompresoru a vystavuje je zadření. Stejně tak nedostatečné množství, zředěný nebo nevhodný olej povede k nevratným poruchám kompresoru.

Doporučené řešení

Aby se předešlo problémům souvisejícím s výkonem systému a drahým opakovaným opravám, propláchněte systém kdykoli při ucpání či poruše vysoušeče nebo nadměrném či nesprávném použití aditiv, jako jsou UV barviva nebo prostředky proti únikům.

Kromě toho propláchněte systém vždy před montáží nového kompresoru. Karbonizované částice oleje, kovové třísky a další nečistoty, které způsobily selhání předchozího kompresoru, mohou rychle porouchat nový kus, pokud systém nebyl propláchnut.

Mimo jiné jediným spolehlivým způsobem, jak určit správný objem oleje v systému během servisního cyklu, je proplach a naplnění prázdného systému správným typem a objemem oleje. Vhodné mazání zaručuje vitalitu a dlouhou životnost kompresoru, čímž zajišťuje správný výkon systému.

Mějte na paměti, že následující komponenty by se neměly proplachovat: kompresor (výměna/bypass), expanzní ventil (bypass), vysoušeč (výměna). Poznámka – v případě na jakéhokoliv podezření na kontaminaci uvnitř kondenzátoru/výparníku po proplachu by měly být dané komponenty vždy vyměněny.

Doporučené způsoby proplachování

Doporučené způsoby proplachování klimasystému

TIP: Použijte doplňkový nástroj pro kontrolu, abyste zjistili možné nečistoty cirkulující v okruhu. Tento levný a užitečný nástroj je vysoce doporučován pro efektivní diagnostiku kontaminace systému, prováděnou v různých situacích: před, během a po proplachování.

doplňkový nástroj pro kontrolu klimasystému

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!