dTest: Barumky letos poprvé dobré

24. února 2012, 0:00

Z třiceti testovaných letních pneumatik rozměrů 205/55 R16 a 165/70 R14, které byly vybrány do testu časopisu dTest, byla třetina kvalitní. Mezi dobrými jsou jak renomované stálice, tak pneumatiky nižší cenové kategorie. Letos poprvé získaly známku dobře i pneumatiky české značky Barum z koncernu Continental.

Nákup levných pneumatik se příliš nevyplatí. Buď nevynikají jízdními vlastnostmi, nebo se brzy sjedou. Je pak potěšující, že letos si hned dvě z těchto levnějších alternativ, značky Barum a Semperit, vysloužily hodnocení dobře. Dobrá zpráva pro řidiče, pro něž jsou špičkové pneumatiky drahé, nicméně chtějí, aby na jejich obutí bylo maximální spolehnutí.

„Zkonstruovat letní pneumatiku s dobrými jízdními vlastnostmi není příliš náročné. Ve chvíli, kdy je potřeba, aby pneumatika dobře držela na silnici za každého počasí a zároveň měla nízký valivý odpor, tedy nezvyšovala spotřebu paliva a zbytečně brzy se nesjížděla, je konstrukce pneumatiky obtížnější,“ vysvětluje Václav Beneš, redaktor časopisu dTest. Ani jedné z testovaných levných pneumatik Barum Brillantis 2 (165/70 R14 ) a Semperit Speed-Life (205/55 R16 ) nelze nic vyčítat z hlediska jízdních vlastností, ale opotřebením, hlučností a vlivem na spotřebu se stále řadí mezi průměr.

Pro ty, kdo používají automobil každý den a potřebují, aby pneumatiky vydržely co nejdéle, se spíše hodí pneumatiky Continental EcoContact 5 rozměru 165/70 R14, respektive Goodyear OptiGrip rozměru 205/55 R16. Obě pneumatiky vynikají kromě dobrých jízdních vlastností především nízkými hodnotami opotřebení. „Rozdíly v míře opotřebení se počítají na desetitisíce kilometrů navíc, které lze na kvalitních pneumatikách najet,“ shrnuje výsledky testu Beneš.

Test byl zveřejněn na www.dtest.cz/pneumatiky, kde je zdarma ke stažení až do 8. března 2012.

 

 

Související články

Inovované Barum Bravuris 3 – správná volba pro cestu na letní dovolenou
Inovované Barum Bravuris 3 – správná volba pro cestu na letní dovolenou

Nové pneumatiky Barum Bravuris 3HM představují skvělou volbu pro obutí vozu před letní dovolenou. Inovovaný model je k dostání za přijatelnou cenu, a proto nabízí ideální řešení při posuzování hlediska „cena versus výkon“. Tato pneumatika pro osobní automobily byla totiž přepracována tak, aby přinesla řidičům atraktivní benefity jako vysoký kilometrový výkon, delší životnost, nízký valivý […]

Komentáře

Komentář musí být delší než 5 znaků!

Potvrďte prosím předpisy!

Ještě nikdo tento článek nekomentoval. Buďte první!